október 21., kedd : Orsolya

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Amerikai palacsinta

Amerikai palacsintaAz amerikaiak kedvenc reggelije a palacsinta. Azonban az amerikai palacsinta eltér az európaitól – egyrészt kisebb, másrészt vastagabb – de ugyanolyan egyszerű az elkészítése. Az alábbi recept autentikus és klasszikus, éppen ezért amerikai mértékegységeket alkalmaz..

Az eredeti recept (amely valójában a skót palacsinta) 1tk cukrot is tartalmaz, de a modern változat kihagyja – egyrészt egészségesebb így a palacsinta, másrészt kevésbé ég oda.

Hozzávalók

  • 2 csésze liszt
  • 2.5 tk sütőpor
  • 1/2 tk só (opcionális)
  • 1 tojás felverve
  • 1.5 csésze tej
  • 2 ek  olvasztott vaj vagy margarin

Elkészítés

  1. Szitáljuk össze a lisztet, sót és sütőport, majd adjuk hozzá a tejet, tojást és a vajat.
  2. Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta sütőt, és egy kis merőkanál tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. A palacsinta massza tészta elég tömény, így nem folyik teljesen szét a serpenyőben –  de a serpenyő mozgatásával segítsük a massza egyenletes eloszlását! A palacsinta átmérője legyen kb 10cm.
  3. Süssük mindkét oldalon kb 1-2 percig.
  4. A serpenyőt nem szükséges újra megvajazni.
  5. Hagyományosan vajjal és juharsziruppal tálaljuk, de mézzel vagy lekvárral is nagyon finom (ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit).

Tippek

  • Magas vérnyomásban szenvedők és egészséges életmód követői hagyják ki a sót! Vaj helyett lehet olajat is használni.
  • Mivel elég vastag a tészta, az amerikai palacsinta remek ünnepi motívumok készítésére – csupán helyezzünk (fém vagy szilikon) formákat a serpenyőbe, és öntsünk egy-két kanál tésztát a formákba – kb fél cm vastagságban. Amikor a tészta felső oldala már nem folyékony, óvatosan nyomjuk ki a formából, majd süssük át a túloldalon is.
  • A tésztához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, kukorica, barnarizs, tönköly vagy hajdina lisztet is.
  • Mandulalisztből készített palacsinta a low-carb diétát követők számára ideális.
  • A tésztához adhatunk reszelt almát, mazsolát, reszelt citrom héjat, fahéjat, darált diót-mogyorót, és tálalhatatjuk csoki vagy mogyorókrémmel is. A skótok mazsaolával szokták készíteni, és reggeli vagy délutáni teájukhoz fogyasztják. Angol tea>>
  • Néhány szelet palacsintát gyorsan egyszerű süteménnyé, pl tortává varázsolhatunk  – a palacsinták közé tegyünk vékonyra vágott banán szeleteket, majd öntsük le mogyoró ill. csoki krémmel.
  • Az amerikai palacsinta az egyik klasszikus brunch étel.

Amerikai palacsinta verziók

A következő receptek az amerikai palacsinta koncepciója alapján készülnek:

Épp úgy, mint a magyar palacsintának, az amerikai palacsintának van sós változata is, de nem jellemző. Íme néhány érdekes verzió:

           Email            Címoldal           

56 hozzászólás

  1. 1) Az amerikai palacsinta hozzávalóinál nem világos, hogy a 2 1/2 tk sütőpor, és a 1 1/2 csésze tej tulajdonképpen mennyi is?
    Ha a sütőpor 2 x 1/2 tk akar lenni, akkor miért nem 1 tk, ugyanis az akkor annyi lenne, de ha 2 és még egy 1/2 tk, akkor miért nem így van írva: 2,5. A tejjel ugyanez a gondom, most nem tudom, hogy 1 és fél,(1,5) vagy csak fél csésze! Nem mindegy. Ne haragudjon, de kérném, hogy értehtőbben írja le, mert a fentiekből látszik, hogy két értelmű. A sütőpornál lett gyanús a dolog, mert gondolom, ha 2 x fél lenne, akkor egyértelműen 1 egész tk. -t írt volna, de ha nem akkor az eredetihez nézem a tejet, vagyis 1 1/2, akkor nekem a fél csésze kevésnek tűnik.
    Elnézést, ha bonyolult voltam, de én még így nem láttam adagokat leírni.

    Várom válaszát, mert nagyon szeretném a palacsintát megcsinálni.

    Köszönettel:

    Barnáné H. Adrienne

  2. 2) Bocsánat, 2 és fél teáskanalat jelent és 1 és fél csésze tejet – így volt írva eredetileg, nem tudom, hova tünt az és szó. De 2.5 és 1.5 még jobb – átírjuk erre. Köszönjük!

  3. 3) Sziasztok!Jól hangzik ez a recept.Majd kipróbálom!Az előző hozzászólóhoz szeretnék mondani vmit:Ha bele olvas pár szakácskönyvbe akkor megtudhatja, hogy mindenhol így írják:1/2 tk nem pedig:2,5.Csak ennyit akartam(nem rossz indulatból)

  4. 4) Barnáné H. Adriennek csak annyit, hogy szerintem teljesen egyértelmű volt minden. A recept írójának meg nincs miért bocsánatot kérnie…nagyon klasszul írt mindent…egyértelműen…

    Csak ennyi…mert nem bírtam magamban tartani:) Most meg megyek sütni:)

  5. 5) Teljesen egyértelmü a recept. Ha a hölgy tudna főzni vagy olvasna szakirodalmat/receptkönyveket/ö is értené. Nagyon finom,köszi a tippet.

  6. 6) mért ég le

  7. 7) belül mért marad nyers?

  8. 8) A cukor nagyon könnyen megég, ezért érdemes kihagyni a tésztából

  9. 9) nem mindegy .ha eltudod olvasni és ebböl kikövetkeztetni azt hogy mennyi akkor felesleges volt ennyit irnod.

  10. 10) Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a tojást azt muszáj felverni?

  11. 11) Könnyebb elkeverni a tésztát, ha előbb a tojást felverjük – de ha robotgéppel keverjük el a tésztát, akkor nem muszáj, sőt, még a lisztet sem kell akkor átszitálni!

  12. 12) Mindent úgy csináltam ahogy le van írva, és mégis kegyetlenül rossz palacsintát sikerült sütnöm. Köszönöm a tanácsokat, nem kérek belőlük többet.

  13. 13) Valamit bizonyára nem jól követtél – ezt a receptet elrontani nehezen lehet!
    Remélhetőleg nem hagyományos palacsintákat sütöttél a tésztából, hanem kb 10 cm-eseket!

  14. 14) Sziasztok!
    Nekem nagyon jól sikerült a palacsinta, egyszerű és finom.
    A férjem már csak ilyet kér nem kér több hagyományosat.
    Esetleg azért éghetett meg, mert hirtelen sült, én cukor helyett édeskét tettem bele.
    Bree

  15. 15) Nekem is nagyon jó lett a palacsinta, már harmadszor készítem :)

  16. 16) sziasztok én nem szoktam szakács könyvet használni így nem tudom mi menyi

  17. 17) mindenki a cukrot magyarázza itt pedig nincs is írva a receptben cukor,csak só,/de az elég sok/ !

  18. 18) Sziasztok! Valami könnyen elkészíthető, laktató reggelit kerestem, és rábukkantam erre a receptre! Hozzá is fogtam, és nagyon finom palacsintákat sütöttem :)
    Csak egy kérdés. Nektek ennyi hozzávalóból mennyi palacsinta jött ki? :)
    Üdv!

  19. 19) Hát ez attól függ, hogy mekkorára sikerül a palacsinta átmérője. (érdemes lenne blini formát használni)
    Továbbá már nem szoktam méricskélni a hozzávalókat, csak összedobok mindent a turmix-gépbe – az állagáról tudom, hogy jó-e a massza. Éppen ezért néha rengeteg palacsinta lesz, néha csak 10-12 db.

  20. 20) Én most fogom először elkészíteni,bodzavirágot/az ernyőről le kell csipkedni az apró,pici virágokat/ fogok belekeverni a tésztájába és úgy fogom kisütni.Majd megírom,hogy milyenre sikerült.Üdv. Manga

    Szabó Jánosné / Manga/ - 27. 05. 2010 - 15:31
  21. 21) Ebből a receptből kb hány palacsinta lesz????
    A válaszra sürgősen szükségünk lenne!!!
    Köszönöm!

  22. 22) Erre a kérdésre már válaszoltam – lásd 19. hozzászólás.
    Elkészítem majd megint, mert azóta már vettem amerikai palacsinta formát!

  23. 23) Sziasztok!
    Én már egyszer elkészítettem ezt a palacsintát az egyik újság receptje alapján, olyan sütővel sütöttem ki amivel ajánlott, de nem hozott vmi nagy sikert a családban!Most megcsinálom majd ezzel a receptel is és meglátjuk mi sül ki belőle. :)

    kisszakács - 22. 07. 2010 - 20:00
  24. 24) Olivaolajat lehet rakni alá , mert szerintem különben leragad!?

  25. 25) A tésztában van vaj(ez helyettesíthető olajjal),így nem ragad le a serpenyőbe. Bár az első adag palacsinta előtt érdemes kicsit kiolajozni a serpenyőt. Olívaolaj helyett célszerűbb valami semleges növényi olaj, mert az olívaolajnak van egy jellegzetes íze, amely nem passzol a palacsintához, kivéve sós puffancsok esetében.

  26. 26) Sziasztok!Elkészitettem a palacsintát, azonban nagyon különös alakja lett. Vastag volt és egyenlőtlen. Mit tehetek, hogy legközelebb úgy sikerüljön mint ami a képen van?

  27. 27) Speciális palacsinta sütőforma szükséges ahhoz, hogy szép kerek legyen! Az nem baj, ha vastag, úgy jó.

  28. 28) CSINÁLJÁTOK GOFRI SÜTŐBEN!!! ISTENI LESZ! :-)))

  29. 29) Sziasztok!

    Először is köszi a receptet! (kolesz stílusú helyen lakunk, nem sok cuccunk van, és végre egy recept ami nem dekában meg deciben adta meg a mértékegységeket.. :-) )

    Cukormentesen csináltam, és így mind sós dolgokkal, mind édes dolgokkal finom! (pl májkrém, sajtkrém, vagy nutella, lekvár..)

  30. 30) Vaj helyett lehet valami mást tenni bele?

  31. 31) sürgös!!! holnap van anya szülinapja és 11 éves vagyok én. Nem tudom, hogy vaj hejett lehet valami mást rakni bele?? Légyszi segítsetek. Bocs akit zavartam….

  32. 32) Margarint. De vigyázz a margarinokra, mert a többségük tejet is tartalmaz.
    Olajjal is elkészítheted, de olyannal, aminek nincsen jellegzetes íze – pl a mogyoróolaj, napraforgóolaj, repceolaj, rizsolaj. Az olívaolaj nem jó.

  33. 33) Hmm.. Nagyon finom ez a palacsinta :)Én Los Angelesben ettem ilyet elsőnek és azt hittem hogy utoljára.. De most hogy megcsináltam, újra olyan érzésem volt mintha még mindig Amerikában lennék. :) Fantasztikus :)

    Horváth Alexandra - 10. 02. 2011 - 14:52
  34. 34) mi van, ha nincs palacsintasütőm? :S

  35. 35) Egy nehéz aljzatú, teflon bevonatú serpenyő is megteszi!

  36. 36) köszi :)

  37. 37) nekem nem sikerült ez a recept rossz a nagy mamám jobbat csinál

  38. 38) bocsi csak pipa voltam mert lesült xd:) egyépként jóó

  39. 39) nekem elsőre sikerült juharsziruppal isteni volt

  40. 40) Hali!

    Kipróbáltam a receptet, de cukor nélkül nem a legjobb, én tettem bele meg vanicukit is :D fincsi lett :D
    Nem ragadt le, nem égett oda, és nem lett nyers. :)
    Köszi a receptet!

  41. 41) en a “ket pasi meg egy kicsibe” lattam h majdnem mindig azt reggeliznek :))) jo h van recept is ra.. megkerem a mamit h csinaljon ;) kooossz Pocak :)

  42. 42) es azoknak akik ugy velik h “odaegett” erdemes megnezniuk a googlen az ‘amerikai palacsinta’ ra bejovo kepeket… van amelyik szep egyenletes halvagy barna es van ameik foltosabb mintha odaegett volna… h miert? .. jo kerdes :P :))

  43. 43) Nagyon finom!!!!!!!!!!!!!

    janikovszki dorina - 22. 06. 2011 - 12:04
  44. 44) Jól néz ki nagyon finomm

  45. 45) Miért nem dagad meg a palacsinta ?

  46. 46) Hogy érted azt hogy “dagad”? A tészta elég sűrű legyen – sokkal sűrűbb, mint a normál palacsintánál. Akkor jó, ha a serpenyőben nem folyik szét, így vastag lesz a palacsinta, de valójában nem dagad meg…

  47. 47) Én megcsináltam, és nagyon finom lett!!! Köszi :)

  48. 48) Ez mind szép és jó. csak én ennek a 3szorosát csináltam. Hát gondoltam azért 3 vagy 6 tk sót nem fogok beletenni, de mivel soha nem csináltam ilyet, kettőt beleteszek. Mocskosul sós lett. Ha most belegondolok, hogy egy harmad annyiba valaki belerak 2 tk sót, mert még életébe nem volt dolga ilyen tésztával… :D Biztos borzasztó finom lehet. Amúgy újra próbáltam és 1 csomag vaniliacukorral és 1 csipet! sóval finom, csak hamarabb kell fordítani mert könnyen megég.

  49. 49) Krisztián!

    Az 1/2 felet jelent (0.5), nem pedig 1-2 (azaz 1 és kettő között).
    Ennek a háromszorosa másfél teáskanál.
    Miért készítettél 3 adagot? Csupán bevált, kipróbált recepteket ajánlatos duplázni stb – első alkalommal jobb betartani a megadott mértékeket, így nincs túl sok pazarlás, ha esetleg nem jön össze.
    Amúgy én nem szoktam sót tenni a tésztába, a sütőporban úgyis van szódabikarbóna.

  50. 50) Ennél egyszerűbb és világosabb receptet már nehéz lenne találni! Aki nem érti, gondolkodjon el ezen, és csinálja jobban, mint a receptíró. Ha nem tudok számolni, akkor nem a tanár néni a hibás, aki mindent elmondott, hanem a tanuló nem tanult. Tessék csinálni, gyakorolni, és kevesebbet okoskodni, kérdezgetni.

  51. 51) Helló! Nekem sütés közben apró lyukak keletkeznek a tésztán, és egyáltalán nem fújódnak fel, pedig a sütőpornak ez a szerepe, nem? Vagy ilyennek kell lennie?

  52. 52) A palacsinta nem fújódik fel, csupán vastagabb lesz. Lyukak akkor keletkeznek a felszínén, ha túlkeverjük a tésztát, ugyanis a sütőporból képződött gáz felszabadul. Ilyenkor muszáj a tésztát hűtőszekrényben pihentetni.

  53. 53) Nekem sikerült a recept csak én is tettem bele cukrot csak az a kérdés hogy juharszirupot hol lehet kapni?

  54. 54) Nagyon jó a recept!! Nem nem ragadt le, még úgy sem, hogy 2-3 evőkanál cukrot, illetve egy kis mézet is raktam a tésztába.Szerintem így még finomabb a palacsinta, és még magában is nagyon jó!!
    Köszönöm a receptet!! :)

  55. 55) Sziasztok!
    Először is szeretném megköszönni a receptet.
    Végig olvasva a hozzászólásokat csak ámulok mennyi a rosszindulat bennetek fakanállal született háziasszonyokban.Nem értem miért kell a kezdő szakácsokat megszólni.Valahol el kell kezdeni mindenkinek és hol kérdezzen ha nem egy ilyen oldalon,ahol háziasszonyok közt bátran kérdezhetne.
    43 éves vagyok nagyon sok mindent magam főzők -sütők ,szinte semmit nem veszek készen a boltba,de bizony nekem is van amit meg kell kérdezzek,mert nem teljesen világos.Csak így tovább bátorítsátok a fiatalokat.
    Minden esetre nem őket minősítitek ezzel a jól nevelt lekezelő modorotokkal.

    Puszi mindenkinek.Megyek megcsinálom ezt a remek palacsintát.

  56. 56) Nagyon jó lett remekül sikerült 11 Éves vagyok és tényleg nagyon finomra megcsináltam egyedül a családomnak. :)