August 22., Friday : Menyhért & Mirjam

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Avokádó tippek

January 7, 2008  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

Az avokádó az egyik legegészségesbb gyümölcs, bár valójában inkább zöldségként fogyasztjuk salátákban, töltve vagy önmagában. Manapság már könnyen beszerezhető, bár nem a legolcsóbb étel. Felhasználásáshoz íme néhány tipp és finom avokádó recept..

Élettani hatások

Magas kálium, E- vitamin, antooxidáns, rost, folsav tartalma miatt az avokádó a szuperételek egyike, amelynek húsa egyéb ásványi anyagokat és hasznos olajat is tartalmaz.  Bár magas a kalóriatartalma, ez “jó kalória”, így rendszeresen fogyaszthatjuk. Különösen ajánlott kisgyerekek és idős emberek számára, mert serkenti az idegrendszert és az idegszálak képződését. Segít emésztési zavarakon, megelőzhet szív és érrendszeri betegségeket. Nagyon jó a bőrre is. Magas telített zsírsav és B6 vitamin tartalma serkenti  a sexuális vágyakozást, így a vágykeltő ételek egyike.

Vásárlás – tárolás

Bár könnyen beszerezhető, sajnos sokszor lutri az avokádó, hiszen nem látunk a vastag héj mögé. Természetesen az, hogy kőkemény, vagy ujj nyomására enged-e, vásárlásnál is megtapasztalható. Van olyan étel, amelyhez ideális a puhább avokádó, máskor nem árt, ha nem teljesen puha. Általában elmondható, hogy olcsó húsnak híg a leve, azaz a nagyon olcsó avokádók bizony szokszor okoznak csalódást. Ezzel szemben a kisebb méretű is lehet olyan finom, mint a nagyobb. Ha túl kemény avokádót vettünk, csomagoljuk újságpapírba és tegyük a gyümölcskosárba a többi gyümölcs közé. Esélyünk van rá, hogy egy-két nap alatt megpuhul.

Tisztítás

Az avokádó héját éles késsel vágjuk be és szedjük le, ideális esetben szinte lehúzható. Utána az avokádót vágjuk ketté, és távolítsuk el a magot, a húst pedig felkockázva, szeletelve vagy pürésítve, esetleg egészben hagyva fogyaszthatjuk.  Ügyeljünk arra, hogy az avokádó levegővel érintkezve elszineződik, ezért vagy azonnal használjuk fel, vagy locsoljuk meg citromlével.

Felhasználási tippek

Az avokádó érett állapotban szinte kenyérre kenhető állagú, kissé diós ízű. Leginkább frissen és nyersen fogyasszuk.

Alapanyagok és tippek sorozatunk részeként íme néhány gyors és egyszerű avokádó  tipp:

  • Legnépszerűbb felhasználás: hámozatlan, félbevágott avokádóba (a magházüregbe) kevés olívaolajat és balzsamecetet öntünk, ami a hússal együtt kikanalazva fogyasztunk.
  • Készítsünk mártogatóst. Ehhez pürésítsünk vagy villával nyomkodjunk össze egy puha avokádót, ízesítsük és gazdagítsuk ízlés szerint. Kiváló sült húsokhoz, héjában sült burgonyához, chipshez. Mártogatós receptek>>
  • Készítsünk szendvicset. Egy szelet lehetőleg barna kenyeret borítsunk be avokádó szeletekkel, tegyünk rá karikára vágott paradicsomot, mozzarellát vagy sült szalonna csíkokat. Fedjük le egy másik szelet kenyérrel. Egyszerű szendvicsek>>
  • Használjunk vaj vagy krémsajt helyett szendvicseinkhez avokádó pürét.
  • Salátákat gazdagíthatunk kockára vágott avokádóval. Saláta receptek>>
  • Sült csirkehúst szedjük le a csontról, a húst vágjuk falatnyi darabokra, keverjük el kockára vágott avokádóval és újhagymával. Tálaljuk zöldsaláta feltétként.
  • Babaétel. Az érett avokádó húst vágjuk csíkokra és adjuk a kisgyerek kezébe. Nagyon tápláló snack, könnyen tudják enni fog nélkül is és jól meg tudják fogni.
  • Fél avokádót öntözzünk meg kevés olívaolajjal, balzsamecettel, majd tegyük 10 percre meleg sütőbe. Frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
  • Készítsünk színes avokádó salátát. Tegyünk bele zöldsalátát, koktélparadicsomot, szárított sonkát és mozzarellát. Kedvenc saláta öntetünkkel tálaljuk.
  • Egy érett avokádót villával törjünk össze, tegyünk bele egy kislyukú reszelőn lereszelt főtt tojást. Sózzuk, borsozzuk, tálaljuk teljes kiőrlésű kenyérrel.
  • Avokádós toast. Nagyon finom reggeli vagy uzsonna egy szelet toastkenyér, rá néhány szelet avokádó, esetleg só és bors. A toastra kenhetünk hajszálvékonyan majonézt, vagy vajat is.
  • Az avokádó pürésítve és pikánsan fűszerezve ideális lehet párolt vagy sült hal és hús mellé is.
  • Akár smoothiet is készíthetünk avokádóból!

A következő avokádó recept gyűjteményt folyamatosan bővítjük!

Avokádó receptek

           Email            Címoldal           

5 hozzászólás

  1. 1) Nem írják le hogy hogy kell meg pucolni?:)

    Balogh Dániel - 07. 11. 2010 - 15:47
  2. 2) Éles késsel meghámozzuk (lásd tisztítás című bekezdés).

  3. 3) Miután kettévágtad és kivetted a magját, (amit ki lehet gyökereztetni. avokádód ugyan nem lesz, de nagyon szép a növény) kiskanállal “kibelezed” Nem ajánlatos a hámozás, mert bacikat vihetsz a hús részébe.

    pap zsuzsanna - 19. 11. 2010 - 12:29
  4. 4) A kanalazás az egyszerűbb és valóban tisztább megoldás, ha puha a termés, ha kemény, nem kivitelezhető. A bacikat pedig már akkor “bevitted” a húsba, amikor kettévágtad… ez a rossz hír. :-)

  5. 5) Annyira jók vagytok csajok, hogy még a bacikra is figyelmeztettek !!!

    Bodó Istvánné - 06. 02. 2011 - 11:07