október 24., péntek : Salamon

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Babfőzelék

május 6, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

BabfőzelékAzon főzelékek egyike a babfőzelék, amelyet módjával, de általában mindenki szeret, még a gyerekek is. Mivel a hüvelyesek fontos szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, érdemes beiktatni étrendünkbe, főként, ha nincs kéznél friss zöldség..

Hozzávalók:

  • ½ kg szárazbab
  • 1 babérlevél
  • 2 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek liszt
  • kevés pirospaprika
  • 1  pohár tejföl

Elkészítés:

  1. A főzés napja előtti estén a babot válogassuk át, mossuk meg és áztassuk be bő hideg vízbe.
  2. Másnap a babot szűrjük le, öntsük fel tiszta vízzel, és a babérlevéllel együtt tegyük fel főzni alacsony hő mellett. Kevéssel a főzési idő vége előtt adjuk hozzá a sót (így nem lesz kemény a bab héja).
  3. A puha babot szűrjük le. Egy lábasban az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát, majd keverjük hozzá a préselt fokhagymát. Adjunk hozzá ízlés szerint kevés pirospaprikát, 1 ek lisztet, keverjük át, és öntsük fel kb. ½ l vízzel.
  4. Tegyük bele a babot, fűszerezzük, és forraljuk össze. A tejfölt ízlés szerinti liszttel keverjük össze, higítsuk szükség szerint annyi vízzel, hogy a főzelék épp kellemes sűrűségű legyen és habarjuk be vele a főzeléket.

Tippek:

  • A babfőzelék tipikusan olyan főzelék, amely a saját anyagának pépesítésével is sűríthető, ebben az esetben a rántás és a lisztes habarás elhagyható. Egészséges főzelékek>>
  • Van, aki még ennél több fokhagymával kedveli. A bab lehet fehér vagy tarka, olaj helyett használhatunk zsírt is. Ízesíthetjük a főzeléket kevés ecettel is.
  • A fűszeres, ám nagyon ízletes változatot gazdagíthatjuk őrölt köménymaggal, őrölt borssal, morzsolt majoránnával.
  • Szintén gyakori, hogy a bab főzőlevébe füstölt húst, vagy füstölt szalonnát tesznek. Ezt természetesen kivesszük, amikor a bab megpuhult. Darabokra vágva a főzelék mellé tálalható feltétként.
  • Tipp: babfőzeléket konzerv babbal is készíthetünk, így elhagyható a bab áztatása és “elő”főzése.
  • A babfőzelék az egész család számára finom és kiadós étel. Házias receptek>>

További főzelék receptek>>

           Email            Címoldal           

4 hozzászólás

  1. 1) nagyon finom lehet majd ki fogom probalni

  2. 2) Mi az, hogy módjával?! Én bármennyit meg tudnék enni..;)

  3. 3) Én meg is csináltam.:)És nagyon jó lett.Köszönöm

  4. 4) Én 2-3 szem krumplit is főzök bele.