September 24., Wednesday : Gellért & Mercédesz

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Babgulyás

April 21, 2010  
kategória Egyszerű, Receptek

BabgulyásKedvenc házias étel a levesek között a babgulyás, amely kiadós tartalmának köszönhetően tulajdonképpen egy laktató egytálétel. A babgulyás többféle változatban is elkészíthető, a következő egy füstölt szalonnás-húsos-szárazbabos-krumplis recept, de tippeket adunk változatokhoz is..

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhalábszár
  • 25 dkg szárazbab
  • 2 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 nagyobb krumpli
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk paprikaízesítő (elhagyható)
  • 20 dkg füstölt-főtt húsos szalonna
  • 1-1 kk őrölt kömény és őrölt bors
  • 1 babérlevél
  • olaj vagy zsír

Elkészítés:

  1. A babot előző este beáztatjuk. Másnap egy babérlevéllel tiszta vízben feltesszük főzni, sót csak a főzési idő végén adunk hozzá. Ha megfőtt leszűrjük és lefedjük további felhasználásig.
  2. A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát és a fokhagymát apróra, a répákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot karikákra vágjuk. A húst és a szalonnát felkockázzuk.
  3. A hagymát és a fokhagymát kevés olajon megdinszteljük, levesszük és tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük. Ismét visszatesszük a tűzre, majd hozzáadjuk a húst, kevergetés mellett fehéredésig pirítjuk. Fűszerezzük őrölt borssal és köménnyel, sóval, beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot. Fedő alatt, ha szükséges kevés vizet hozzáöntve, közepes tűzön tovább pároljuk. Ha már majdnem puha, felöntjük kb. 1,5 l vízzel.
  4. Ekkor beletesszük a kockára vágott krumplit és a felkarikázott répákat, (a paprikaízesítőt), a babot és a szalonnát. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint fűszerezzük.

Változatok

  • A bab lehet fehér, tarka, kis- vagy nagyszemű.
  • A füstölt szalonna helyett készíthetjük füstölt hússal (sonkával, csülökkel, tarjával), amelyet frissen főzünk. Adott esetben a (marha)hús ilyenkor teljesen el is hagyható, más változatok viszont a füstölt húst hagyják el a receptből.
  • Ha kifejezetten a babgulyáshoz főzünk füstölt húst, a főzőléből is tehetünk a levesbe felöntéskor (óvatosan, ne legyen túl sós!).
  • A hagyma dinsztelése előtt az olajon piríthatunk kockára vágott füstölt szalonnát.

Tippek:

  • Felgyorsíthatjuk a folyamatot, ha konzerv babot használunk.
  • A húst vágjuk apróra, vagyis kisebbre, mint pörkölt készítésekor.
  • Zöldpaprika és paradicsom helyett használhatunk lecsót is. Aki kedveli, nyugodtan tehet bele egy kis csípőset is!
  • Krumpli helyett vagy mellett csipetkével is gazdagíthatjuk a babgulyást, így még tartalmasabb lesz.
  • A babgulyáshoz leginkább házias édesség kívánkozik, pl. máglyarakás, császármorzsa, bukta, aranygaluska.
  • A babgulyás tartalmas étel, a fenti adag nagyon kiadós, viszont kiválóan melegíthető, lefagyasztható.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .