szeptember 01., hétfő : Egon & Egyed

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Édesburgonya

október 11, 2008  
kategória Alapanyagok, Receptek

BatátaAz édesburgonya Dél-Amerikából származik, ahol már 5000 évvel ezelőtt is rendszeresen fogyasztották. Európa országai Kolombusznak köszönhetően ismerték meg ezt a gumós zöldséget, amit batátának  is neveznek. Manapság Kína a legnagyobb batátatermelő a világon, de egyéb Ázsiai és Afrikai országokban is az egyik legfontosabb alapzöldség lett. Az USA-ban is nagyon népszerű – az őszi zöldségek egyike, hagyományosan a Thanksgiving ételek fontos résztvevője. Hazánkban nem igazán elterjedt, bár lehet kapni az élelmiszerboltokban, legtöbb ember nem tudja, hogy miképp használja fel. Ehhez adunk tippeket és finom édesburgonya recepteket..

Növény

Az édesburgonya a szulákfélék (convolvulacea) családjába tartozik. Elég kényes zöldség, termesztése meleg hőmérsékletet és sok csapadékot is igényel, így leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedveli. Bár édes burgonyának is nevezik, nincs sok köze a burgonyafélékhez, azon kívül, hogy elsősorban a megvastagodott gyökereiért termesztik (Délkelet Ázsiában a leveleit és fogyasztják). Mivel a világ sok részén termelik, így több batáta fajta létezik – a húsa általában sárga, narancssárga, a héja lehet fehér, sárga, piros vagy barna. Alakja lehet gumós vagy hosszúkás is.

Tápértékek

A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség, a szuperételek egyike. Magas szénhidrát, fehérje, A vitamin (béta-karotin), B-6 és C-vitamin tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása. Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá több rák ellen is megvédhet – különösen bél, gyomor és vese rákokat előzhet meg.  Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony.

Tárolása

Az édesburgonya hűvös, száraz és sötét helyen tárolandó (pl pincében, kamrában) - kb 10 napig így friss marad, de akár egy hónapig is elállhat a megfelelő környezetben.  Figyelem: hűtőszekrényben tárolva megcsontosodik a húsa, az íze pedig kissé kesernyéssé változik!

Felhasználási tippek

  • A legtöbb édesburgonya recept főtt vagy sült batátával dolgozik. Azonban az édes burgonyát lehet főzni, sütni, párolni vagy grillezni. Alkalmazhatjuk burgonya helyett – pl krumplipüré, sült krumpli vagy hajában sült krumpli helyett.
  • Bio batátát fogyasszuk héjával együtt – vágjuk fel hosszába, és grill alatt kb 5 percig mindkét oldalon barnítsuk meg. Nyáron a grillsütőn is gyorsan elkészíthető. Remek köretként.
  • A meghámozott batáta könnyen oxidálódik, ezért hámázás után tároljuk vízben.
  • Mivel az íze kissé édes, így ideális süteményekbe, édességekbe. Gyors desszertet készíthetünk pl ha pürézzük és elkeverjük banánnal, juharsziruppal, fahéjjal és dióval.
  • Sütőtököt is remekül helyettesíthet sok receptben.

Édesburgonya receptek

Az alábbi édesburgonya recept listát folyamatosan bővítjük:

Édesburgonya levesek

Falatok

Édesburgonya főételek

Édesburgonya köretek, saláták

Édesburgonya édességek

           Email            Címoldal           

12 hozzászólás

  1. 1) szeretném kérdezni hogy a termesztéskor mit kell a szárával csinálni….
    Szoval fel kell kötni elásni a levegögyökérnél vagy???

  2. 2) Magam is kezdő termesztő, ez az első évem . Két darabból szaporitottam ,kissé későn de igy is lett legalább 10 kiló. Amennyire tanulgattam , már februárban,meleg napos helyen kell a hajtatást kezdeni,mert a palánták lesznek kiültetve. Az indákról, én is húztam rá kis földet, gyökeret is eresztett minden levélnél ,de gumót csak a palántázott tőnél hozott. Lehet hogy a tápanyaggyüjtésben segit. Amit próbaképp augusztus elején még ültettem,már csak ujjnyi vékony gumót termett Gondolom ,hogy a mi éghajlatunkon ha fekete fóliával takarju a földet a palánta körül jobban fölmelegszik a talaj és többet is terem.Ha Edét érdekli szivesen váltok levelet a tapasztalataimról Sándor

    vincze sándor - 19. 10. 2010 - 02:35
  3. 3) Köszönjük Sándor a tippeket! Én is próbáltam már termeszteni batátát, de nem jött össze. A barátnőmnek sikerült, de a kertjét egész nap körbeveszi a nap – az enyémet nem. Talán ez a titka.

  4. 4) Egy kis helyesbités, az édeskrumpli helyét felásva ,mélyebben is találtam kis gumókat és a futó,kissé betakart hajtások alatt is voltak kezdemények csak már nem volt idejük megnőni a hideg miatt. Még igy is bőséges a termés. Talán 8 négyzetméteren lett fél talicska ,talán 15kg termés,ami messze több mint amire számitottam. Gondolom, főleg a Mecsek déli oldalán még haszonnal is lehetne termelni, de a magyar embert előbb rá kellene szoktatni erre a finom és tápláló növényre. Kár hogy nem tudom hogy lehetne képet küldeni a több mint másfél kilós fürtről ami egy bokorban nőtt. Sándor

    vincze sándor - 20. 10. 2010 - 01:05
  5. 5) Kérdezném, hogyha nyersen, reszelve fogyasztom, /céklával, répával,citorm,csipkebogyószörp,méz/ nem okoz-e eü problémát?

    Szabó Istvánné - 27. 11. 2010 - 10:37
  6. 6) Állítólag nem ajánlott sokat enni nyersen belőle, mert van benne egy enzim (trypsin), ami zavarja a fehérje optimális emésztését. De nem mérgező, és sokan isszák nyersen a lepréselt levét.

  7. 7) Odafigyelek az egészséges táplálkozásra és tudom, hogy az édesburgonyának nagy szerepe lehetne egészség megőrzésében. Fogyasztottam már belőle készült ételeket és elnyerte tetszésemet az íze is. Kereskedelmi forgalomban nehezen hozzáférhető és igen drága ezért érdekelne, hogyan juthatnék szaporító anyaghoz.

    Dankó László - 02. 01. 2011 - 15:02
  8. 8) kár, hogy Magyarországon olyan drága ahogyan írod, Nagy-Britanniában mindenütt kapható, többféle fajtában, teljesen alap zöldségnek számít és nagyon olcsó is (1 fontba kerül 1 kg, ma vettem), én nagyon szeretem, legjobb sütve, pl. csili mellé :), fokhagymásan, sőt sütés közben is lehet őrölt csilivel megszórni, de bármilyen formában finom, ja és sütés előtt csak jól meg kell mosni, nem kell a héját eltávolítani, ahogyan a burgonyának sem, mert a legtöbb ásványi anyag és vitamin pont abban van…

  9. 9) Kedves Mindenki!
    Kérem segítsetek Nekem. Szeretnék termeszteni édesburgonyát. Személyesen is megnézném, ha lehet. köszönettel
    Éva

    Venczel Éva - 29. 03. 2011 - 14:37
  10. 10) Kedves Vencel Éva, ha megadja az E mail ját szivesen küldők képeket, meg az eddigi tapasztalaot. Sandor. Erre a cimre kűldheti vinczesandor@bell.net.De az interneten is vann tonna informacio, ha kicsit jartas az angolban. How to grow sweetpotato, peldaul SA Persze az iden mar ugyis keso, mert legalabb februarban el kell kezdeni a meleg lakasban a hajtatast.

  11. 11) Sziasztok! Ültetni még nem ültettem.Én még csak most probálgatom, de szeretek főzni újat próbálni. Amit kipróbáltam és igen jó főleg ebben a nagy melegben: fél hámozott( kb maroknyi)batata, 1 db banán, 2 db közepes alma, kevés cukor féleség, 1 kupaknyi citromlé, 1 lt tej. Turmixgépbe először a kockára vágott és darabokra tört gyümölcsöt és cukrot citromlét turmixolom időszakos apritással, majd apránként adom hozzá a tejet, hogy a gyümölcsök ne maradjanak darabosak. Amikor már jobban dobálás nélkül forog a kés egyes, majd kettes fokozatra kapcsolom kb fél percre. Kész is! Egy -két jégkockát teszünk még hozzá. Isteni laktató üdítő ital lesz így. Öt fő egyszeri pohár adagja lesz belőle.

    Valamint találtam igen jó spenótos és fetasajtos receptet vele. Azt még most próbálom.

    katona andi - 25. 06. 2013 - 22:02
  12. 12) Kedves batáta termesztők!
    Szivesen cserélnék batáta palántáért hajtatott gojibogyó vesszőt
    Kata