október 21., kedd : Orsolya

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Beigli

november 21, 2009  
kategória Receptek, Sütemények, Ünnepi

BeigliKarácsonyi mákos vagy diós beigli (bejgli) készítése régi hagyomány hazánkban. A népi hiedelem szerint a dió a rontás ellen véd, a mák bőséget hoz. A beigli több egy finom karácsonyi süteménynél, hiszen évről-évre megjelenve az ünnepi asztalon a karácsonyi hagyományok megőrzését is szimbolizálja. A legtutibb beigli receptek összegyűjtéséhez kérjük a „Tutitippezők” közreműködését..

Beigli és karácsony számunkra elválaszthatatlanok. A mák és dió mellett – kevésbé hagyományosan – napjainkra már számtalan másfajta finom töltelék alkalmazása is elterjedt, mindenkinek van kedvence. Lehet a beigli lekváros, gesztenyés, nutellás, aszalt gyümölcsös, de akár  túrós is. Van, aki hagyományosan valamilyen törzshelyen (cukrászda, pékség, stb.) szerzi be a családi adagot, míg mások nem engednek a saját készítésű beigliből (vagy épp a „nagyi beiglijéből”).

Tegyük még teljesebbé a karácsonyi készülődést azzal, hogy a Tutitippek szellemének megfelelően a legtutibb – azaz legfinomabb, mégis lehetőleg egyszerűen elkészíthető és bevált – beigli receptek gyűjteményét közösen összeállítjuk. Egyszerű diós beigli<<

Nem versenyt hirdetünk, hiszen nem az a cél, hogy a szerintünk legjobbat kiválasszuk, hanem mindenki válassza ki a számára legígéretesebbnek vélt vagy legkülönlegesebb receptet, valamint szerezzünk kölcsönösen újabb hasznos ötleteket és tapasztalatokat beigli témában. Kérjük, hogy a sütéshez hasznos és bevált tippeket is feltétlenül osszák meg velünk!

Várjuk tehát a legtutibb beigli recepteket és beigli tippeket!

Kívánunk kellemes karácsonyi készülődést!

Tutitippek szerkesztősége

           Email            Címoldal           

2 hozzászólás

  1. 1) Sziasztok,
    A nagymamámnak van egy jó, régi, bevált receptje a tésztához (amit nem bejglinek, hanem patkónak hív). Minden évben ezt szoktuk sütni, más-más töltelékkel kisérletezve.
    Kell hozzá fél kiló liszt, 25 deka vaj, 2 tojás, 5 deka porcukor, 2 deka élesztő, 2 dl tej, 1 csipet só.
    Az élesztőt langyos tejjel és kevés cukorral felfuttatom. A lisztet a vajjal elmorzsálom, hozzáadom a felvert tojásokat, porcukrot, élesztős tejet, sót – tésztává eldolgozom. Egy deszkán letakarva 2 órán át pihentetem, majd 4 kisebb (vagy 2 nagy) cipót formálok belőle. Kinyújtom fél centi vastagságúra, rákenem a tölteléket (ez lehet diós, mákos, gesztenyés, pisztáciás, mandulás, aszalt gyümölcsös stb) és hosszában felcsavarom, a végeit üresen hagyom. Tepsibe fektetem a tekercseket (a csavart vég alul van), tojással megkenem a tetejüket, majd egy órán át langyos helyen kelesztem. Utána átkenem tojásfehérjével, és félórára a hidegkamrába teszem (hűtő is jó). Sütés előtt az oldalait megszurkálom (így nem reped meg a teteje) és 180 fokon 30 percig sütöm.
    Amikor kihűlt, a végeket levágom.
    Próbáljátok ki! Tökéletes beigli tészta!

  2. 2) A következő recept nem a tipikus pozsonyi változat, de viszonylag egyszerű.
    Kell hozzá 25 dkg liszt, 1/2 cs instant élesztő, 1/8 l langyos tej, 3.5 dkg cukor, 6 dkg vaj, 1 tojássárgája, só.
    A tejben a vajat megolvasztjuk, belekeverjük a sárgáját, ezzel gyúrjuk össze a többi hozzávalót. A tésztát pihentetjük 1 órát, átgyúrjuk, két részre osztjuk és ujjnyi vékonyan téglalap alakúvá nyújtjuk. A tölteléket rákenjük, feltekerjük. Hústűvel megszúrkáljuk a tésztát, tetejét a fehérjével megkenjük. Ismét kelesztjük (kb. 30 percet), majd megsütjük (170 fok, 30 perc). A receptben az is jó, hogy akkor is elkészíthető, ha nincs friss élesztőnk!!! A töltelékhez 15 dkg darált diót/mákot 3 ek cukorral, 1 ek rummal, kevés langyos tejjel (vagy vizzel) elkeverünk. A töltelék 1 ek baracklekvárral szaftosabb lesz.