november 24., hétfő : Emma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Birsalma kompót

november 24, 2008  
kategória Egyszerű, Receptek

Birsalma kompótAz őszi és téli évszakban kedvelt édesség az almakompót. Friss almából, finom fűszerekkel percek alatt elkészíthető, elsősorban gyerekek kedvence. A hagyományosabb alma mellett érdemes kipróbálni a felnőtteknek készülő „részeges” birsalma kompótot is..

 

Hozzávalók:

  • 2 db birsalma (kb. 70 dkg)
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 ek citromlé
  • ½ rúd vanília
  • 1-2 db csillagánizs
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 ek sherry

Elkészítés:

  1. A cukrot közepes tűzőn felolvasztjuk, hozzáadunk 2,5 dl vizet és kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor feloldódik.  Ekkor hozzáadjuk a bort. A vanília rúd belsejét éles késsel kikaparjuk, és a fűszerekkel együtt a kompótlébe tesszük. Gyenge tűzőn kb. 10 percig főzzük.
  2. Közben a birsalmát meghámozzuk, magházát kivágjuk, nyolcadokba vágjuk és a citromlével alaposan meglocsoljuk. A kompótlében (nem túl) puhára pároljuk.
  3. A kompótot a sherryvel ízesítjük, majd lehűtjük.

Tippek:

  • A birsalma igazi ínyencség, bár sajátos ízét nem mindenki kedveli. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy citromsárga színű, kemény és hibátlan gyümölcsöt válasszunk. Leggyakrabban birsalmasajt készítésére használjuk fel.
  • Ha gyerekeknek is szánjuk, a bort cseréljük le almalére (cukor ebben az esetben csökkenthető) és a sherryt hagyjuk el.
  • A birsalma kompót önálló édes étel, de kiegészítő is lehet például palacsinta, császármorzsa, csokoládé fondü mellé. Kevésbé édes változata sült pecsenyék mellé is tálalható. További gyümölcsös édességek>>

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .