September 18., Thursday : Diána

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Bolognai mártás

Bolognai szószKét tényt a bolognai mártás esetében is megállapíthatunk. Ahány szakács, annyi verzió, és érdemes dupla adagot készíteni, mert kiadós, sokoldalúan felhasználható és le is fagyasztható. Ráadásul a gyerekek egyik legnagyobb kedvence spagettivel. A következő egyszerű recept elkészítése senkinek sem okozhat gondot..

 

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra. A forró olajon először a hagymát, majd a fokhagymát dinszteljük meg, majd tegyük bele az igen apróra vágott sárgarépát. Pár perc elteltével tegyük bele a darált húst. Süssük át a húst fehéredésig, villával kevergetve.
  2. Ezután öntsük bele a paradicsom konzervet, vörösbort vagy húslevest. Adjuk hozzá az apróra vágott zöldfűszert, sót és borsot. Lefedve kb. fél órát főzzük közepes tűzön.

Bolognai mártás felhasználási javaslatok:

  1. Klasszikusan tálaljuk tésztával, reszelt sajttal megszórva. A nagyobb gyerekek szívesen eljátszanak a spagettivel, de a kicsiknek érdemes apróbb tésztával tálalni.
  2. lasagneKészítsünk belőle lasagne-t. Ehhez használhatunk friss, vagy száraz lasagne tésztát is. Rétegezve tegyük egy sütőformába, és süssük 200 fokon kb. fél órát. A besamel szósz helyett rétegezzük tejföllel, amit gazdagon megszórunk reszelt (és friss) parmezánnal. A rétegezés egy másik változata lehet például a rakott makaróni.
  3. Fejlesszük tovább mártásunkat zöldséges bolognai mártássá. Ehhez csak annyi teendőnk van, hogy a mártásba ízlés és idény szerinti zöldséget teszünk, ami lehet cukkíni, édeskömény, gomba. Ennek a verziónak az előnye, hogy zöldséget „csempészhetünk” gyerekeink ételébe. Vágjuk a zöldséget apróra, esetleg reszeljük le. A gyorsan párolódó cukkínit és gombát elég a főzési idő vége felé a mártásba tenni, míg az édesköményt a sárgarépával együtt tegyük az ételbe.
  4. Egy babkonzerv és chilli vagy tabasco hozzáadásával könnyen chili con carne  lehet belőle!
  5. Remek pizzaszósz is lehet, de akár töltelék palacsintába vagy tortillába is!
  6. A maradék bolognai mártással megtölthetünk egy kivájt cukkinit, kaliforniai paprikát, paradicsomot vagy nagy gombát – tegyünk a tetejükre egy szelet mozzarella sajtot és tíz percig grill alatt pirítsuk meg. A töltött zöldség nagyon finom gyors vacsora!
  7. Készíthetünk rakott zöldséges tálat is – pl rakott kelbimbót vagy padlizsánt. Csupán fedjünk be egy kiolajozott tál alját a kívánt zöldséggel, majd egy réteg bolognai mártással, és ezt folytasuk váltakozva addig, amig a tál tele lesz. A tetejét fedjük be tejföllel és reszelt sattal. Süssük át fél órán keresztül a sütőben.
  8. Gyors melegszendvicset is készíthetünk -  csupán egy pirítóst öntsünk le egy merőkanál bolognai szósszal majd szórjuk meg reszelt sajttal. Grill alatt barnítsuk meg a sajtot!

Tippek:

  • A zöldfűszereknél használhatunk ízlés szerint oregánót, kakukkfüvet, petrezselymet, bazsalikomot, édeskömény zöldjét, stb. Zöldfűszer tippek>>
  • Az eredeti bolognai mártásban a darálthús fele marhahús, a másik fele sertéshús – próbáljuk ki, nagyon finom!
  • Különösen gyerekek számára, de érdemes néhány darab csirkemájat is belefőzni!
  • A bolognai mártást ízlés szerint megbolondíthatjuk kevés vörösbor- vagy balzsamecettel, szardellafilével, apróra vágott kapribogyóval. 
  • Vörösbor vagy húsleves helyett tehetünk a bolognai mártásba paradicsomlevet  vagy paradicsomszószt is. Természetesen konzerv paradicsommal, de nyáron friss paradicsommal is elkészíthető az étel.

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Hát… Lehet valamit nem ugy csináltam de nekem nem lett olyan mint amilyen általában szokott lenni…
    Talán ha friss paradicsommal csinálom jobb lett volna.