november 28., péntek : Stefánia

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Boros lilahagymalekvár

december 19, 2010  
kategória Egyszerű, Parti, Receptek, Ünnepi

A fűszeres lilahagyma-lekvár egy nagyon egyszerűen elkészíthető ínyencség. Mivel a lilahagyma sütés közben karamellizálódik, puhává és édessé válik, amit pikánssá lehet fejleszteni további fűszerezéssel. A boros lilahagymalekvár egy könnyű, egyszerű verzió, ideális ünnepi sültek mellé..

Hozzávalók

  • 10 dkg hideg vaj, kockákra vágva
  • 3 nagy lilahagyma
  • 5 dkg világosbarna nádcukor
  • 1 dl vörösborecet
  • 2.5 dl vörösbor
  • 1 tk tengeri só
  • 1 tk őrölt bors

Elkészítés

  1. A hagymákat megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
  2. A vajat alacsony hőfokon kissé megbarnítjuk egy serpenyőben, hozzáadjuk a hagymaszeleteket és a cukrot. Kb 30 percig puhára sütjük.
  3. Felöntjük az ecettel és borral, közepes hőmérsékleten 10-15 percig főzzük. Akkor jó, amikor a folyadék elpárolog és a hagymának szép sötétbarna a színe. Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg!
  4. Sózzuk, borsozzuk, lehúzzuk a tűzhelyről. Hűlni hagyjuk.

Tippek

  • Sterilizált üvegekben akár 3 hónapig is eláll a hűtőszekrényben. Üvegek sterilizálása>>
  • Tálaljuk hideg sültek (pl maradék sült pulyka), felvágottak, májkrémek, sajtok mellé.
  • Szendvicsbe is ideális töltelék, továbbá nagyon gyors és isteni finom parti falat töltelék is lehet, ha becsomagoljuk leveles tésztába kéksajttal vagy fetával kombinálva. Leveles tészta falatok>>
  • A boros lilahagyma lekvár nagyón jó (és olcsó!) ajándék lehet, különösen karácsonyra!

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .