szeptember 01., hétfő : Egon & Egyed

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Brassói aprópecsenye

március 5, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek, Tuti receptek

BrassóiA Brassói aprópecsenye egy klasszikus magyar étel. Elkészítése gyors és egyszerű, s mivel nagyon népszerű étel, rengeteg változata létezik. Az alábbi brassói recept vált be számunkra leginkább, ajánljuk mindenkinek, aki szereti a fokhagymás, paprikás ízeket..

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertés lapocka
  • 60 dkg burgonya
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 tk majoranna
  • 1 erőleves kocka
  • 1 tk pirospaprika
  • olaj, só, törött bors,

Elkészítés

  1. A húst kisebb kockára vágom, majd kevés olajon barnára pirítom. Sózom, borsozom, hozzáadom az apróra zúzott fokhagymát és rászórom a majorannát. Kevés vízben feloldom a leveskockát, a húsra öntöm és fedő alatt puhára párolom. Közben a kockára vágott burgonyát bő, forró olajban megsütöm.
  2. A húst zsírjára sütöm és hozzáadom az alaposan lecsepegtetett sült burgonyát. Összeforgatom és néhány percig együtt párolom.
  3. Végül meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, alaposan összekeverem, majd finom, házi jellegű savanyúsággal tálalom.

Tippek

  • Erőleves kocka helyett alaplevessel is elkészíthetjük.
  • Majoranna helyett egyéb zöldfűszer is alkalmazható, pl. oregano, petrezselyem zöld stb.
  • A hús lehet szűzpecsenye, karaj vagy comb is – vághatjuk csíkokra is.
  • A fenti brassóit ki lehet egészíten 1 fej aprított vöröshagymával is – először dínszteljük meg a hagymát, amikor üveges, hozzáadjuk a hús darabokat.
  • A brassói aprópecsenye pulykahússal is nagyon finom.
  • Tálaljuk melegen főételként savanyúsággal vagy salátával. Saláta receptek>>
  • Különösen finom kovászos uborkával!

A fenti brassói receptet Gara Irén olvasónktól kaptuk. Egyéb magyar receptek>>

           Email            Címoldal           

24 hozzászólás

  1. 1) szeretem az egyszeru magyar izeket pompas iz vilaga van a fokhagymanak es otvozodik ebben az egyszeru etelben

    nae pap violetta - 23. 03. 2010 - 18:18
  2. 2) A világ legegyszerűbb és legfinomabb étele tartalmas és laktató

  3. 3) A brassiba nem kell majoranna, egy profi sem tesz bele… Szerinem

  4. 4) Szerintem meg majoranna nélkül nem az igazi

  5. 5) Nekem most rotyog a gázon. Kíváncsi leszek, hogy sikerül majd. Majoranna szerintem se biztos, hogy kell bele. Viszont ami kell bele az 1-2 fej hagyma.

  6. 6) Elkészítettem a fenti receptet kisebb módosításokkal. Nagyon apróra vágott szalonnán hagymát pirítottam, és erre tettem a húst. Szerintem így az igazi a sertéshúst pirítani, nem pedig növényi olajon. Igen egyszerű étel, ennek ellenére nagyon finom lett! Köszönöm!

    Debreceni Zsolt - 01. 03. 2011 - 18:15
  7. 7) Tisztelt Irén!
    A majoranna aforralt borba és egyes befőttekbe(egyes tájakon hurkába)illik.A brassóiba a fokhagyma és bors íznek kell dominálni a majoranna ezt lenyomja és szerintem kölni íze lesz tőle az egésznek.A majorannán kívül a recept oké!Helyette javaslok egy kevés petrezselyem vagy zeller zőldjét.Jobban passzol a fokhagymához!
    Egy magára főző kamionos!Gyuri!

    Khauth György - 02. 03. 2011 - 03:00
  8. 8) Őszintén szólva én sem szoktam majorannát tenni a brassóiba. De én nem igazán kedvelem a szárított zöldfűszerek ízét, általában frisset használok. A friss majorannának nincs túl erős íze, de szerintem is a friss petrezselyem zöld jobban passzol a brassói ízéhez (mondjuk én még azt sem szoktam adni hozzá, de ezentúl fogok!).
    Más. Majoranna forralt borba, befőttekbe???? Ezt sem hallottam még!

  9. 9) Fiam egyik legkedveltebb étele, de az egész család nagyon szereti. Én is így készítem:-) ary

  10. 10) hol van a süritet paradicsom?oregáno szerintem sem kell bele

  11. 11) Sűrített paradicsom???? Ez nem egy olasz étel!!!

  12. 12) Kedves Mindenki!Én 80 éves szakácskönyvbőL főzök, dédi öröksége, és bizony már akkor is a BRASSÓI APRÓPECSENYE MAJORÁNNÁVAL KÉSZÜLT,és úgy az igazi. Aki még nem próbálta bátran próbálja ki, mert úgy isteni finom.Ha érdekel valakit ez a nagyon régi recept,akkor szívesen felteszema netre. Üdv:Anita

    Illés Anita - 25. 06. 2011 - 11:22
  13. 13) Érdekelne a régi recept – feltennéd ide?? Köszi!

  14. 14) Hello!
    Mivel a Brassói egy tokány ezért sem pirospaprika sem paradicsom süritmény nem való bele.Persze van aki tesz még apróra vágott paprikát paradicsomot is a majorannáról itt hallok először.Egy igazi brassói akkor jó ha érzed a szallonna fokhagyma só bors ízét és ha ránézel nem egy pörköltet látsz!Az már más téma hogy ki milyen ételt mivel tuningol.

  15. 15) nagyon finom etel ,en erdelyben elek es szeretem kiprobalni a magyar eteleket.

  16. 16) Èn egy szakàcsfelesèg vagyok,ès döbbenten olvasom a vélemènyeket.Minden ember màs ezért az izlèsünk is vàltozo.Egy szakàcs sem kèpes minden ember szàja-ìze szerint fözni.Ez egy alaprecept amit ti ùgy variàltok ahogy akartok.A majoranna egy nagyon finom füszernövèny èn is szeretettel hasznàlom,(de nem a forralt borba)ès isten mentsen a paradicsom vagy p.pürè alkalmazàsátol a Brassoi esetèben.Ja ès kedves Balàzs:olvasd el kèrlek a receptet alapossabban.Sehol nem szerepel paradicsomsüritmèny,a füszerpaprika pedig a tàlalàs elött kerül rà egy igen kis mennyisègben.Jo ètvàgyat mindenkinek.

  17. 17) KÖszönöm a receptet:-)nagyon nagyon finom..mindig félem nekiállni brassoit csinálni mert anyosom föztével ugysem versenyezhetek pedig igy nagyon egyszerü és finom))

  18. 18) Tisztelettel köszöntöm az összes szakácsművészt!

    Majdnem mindenki hivatkozik valakire (feleség, szakácsférj, nagymama, 5000 éves szakácskönyv, valami nemnormális még az anyósára is! Én egy okl.gépészmérnök, ámde ínyenc férfi vagyok, és csak magamra hivatkozom. Én az 1. ill. 14. hozzászólásával értek egyet. Aki szereti a karakteresen fokhagymás ízt, -ezt úgy látom én találtam ki – megcsinálja a tokányt, persze paradicsom?????, és majoranna???? nélkül! A préselt vagy reszelt fokhagymát az olajban sült burgonyába keveri és így teszi a tokányra. 1/2 perc “együttrotyogás” után kész. Nagyon büdös, de baromi jó. Az értelmesebbje aznapra nem szervez randevút.

    Fleck Károly - 04. 11. 2011 - 16:02
  19. 19) Brassói majoranna nélkül? Amúgy meg a kedves magára főző kamionos úr szerintem keveri a szezont a fazonnal… avagy a szegfűszeget / szegfűborsot a majorannával. Én is “nagy-nagymamás” receptből főzök, és még nem sikerült annyit csinálnom, hogy vacsorára még jusson egy egészséges tányérral, pedig minden alaklommal 0,5 kg hússal növelem az adagot… valaki(k) (barátok, család), valahonnan mindig kiszagolják, hogy brassói készül, és jönnek boldogan. ;) az egyik legjobb!

  20. 20) Én megcsináltam a brassóit a recept szerint, és nagyon finom lett.Köszönöm a receptet:-)
    UI: MAJORANNÁT is tettem bele egy keveset, és nagyon finom lett.Egyáltalán nem rontotta el az ételt.

  21. 21) Mit jelent az, hogy ” a hust zsirjara sütöm”?

  22. 22) Az eredeti brassóiba nem kell paprika sem vöröshagyma.
    A húst felhevített zsírra teszem,picit párolom majd hozzáadom a fokhagymát,borsot,sót,és így párolom tovább amíg meg nem puhul fedő alatt.Amikor megpuhult fedőt leveszem és zsírjára sütöm,mikor megsült morzsolt majorannával bőségesen megszórom.(de csak tényleg a végén szórom meg mert megég a majoranna ha előbb teszem rá.)Sült burgonyával tálalom.

  23. 23) Gondoltam ideulok, utanajarok a brassoi receptjenek, ha regen csinalta az ember lanya, kicsit elfelejtodik….nagyon orultem a sokfele lehetosegnek es termeszetesen megtalaltam azt is kozottuk, ahogy en, ha nem is surun, de szoktam csinalni. Amugy meg csinalja mindenki ugy, ahogy szereti, ez a legfontosabb, hogy elvezni tudjuk az etelt! Jo sutest-fozest mindenkinek! Koszonom a 22-est, abban megtalaltam az en szam izet!

  24. 24) Köszönöm szépen az ötleteket! Ma én is tettem bele egy kis majorannát, finom ízt adott neki. Nálunk mindig kerül bele két pici babérlevél is, mert anyukám mindig tett bele és nekem meg anélkül nem az igazi. De ismeritek azt a dalt, hogy “Mindenki másképp csinálja”! És így a jó. Az oldalnak meg Tuti tippek a neve. És tényleg!