September 15., Monday : Enikő & Melitta

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Buggyantott tojás

March 25, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

Buggyantott tojás receptA buggyantott tojás forró ecetes (vagy citromleves) vízben főzőtt tojás, amelyet leginkább egyéb ételek kiegészítőjeként fogyasztunk. Ismert elnevezése még a posírozott tojás, vagy bevert tojás. Változatosan felhasználható főtt tojás vagy tükörtojás helyett is..

Hozzávalók:

  • 1 l víz
  • 2 ek ételecet (vagy citromlé)
  • fejenként 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad.
  2. A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.

Felhasználási javaslatok:

A buggyantott tojást legegyszerűbben akár egy szelet toastkenyérrel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk, de a következő ételekhez is kiváló kiegészítő lehet:

  • Spárga – tálaljuk párolt spárgával és rösztivel. Recept>>
  • Spenót: krémes spenóthoz főtt tojás helyett tálaljunk fejenként egy posírozott tojást. Spenót receptek>>
  • Párolt, sült vagy grillezett zöldségek: tányérra halmozzuk a frissen elkészített zöldségeket, tetejére tegyünk egy buggyantott tojást, szórjuk meg ízlés szerint apróra vágott zöldfűszerekkel. Grillezett zöldségek>>
  • Krémlevesek, főzelékek feltéteként: nem kell mindig pörköltben, fasírozottban vagy szalonnacsíkokban gondolkodni! Krémlevesek, egyszerű főzelékek is változatossá tehetők buggyantott tojás feltéttel. Leves receptek>>
  • Szendvicsekhez: különösen dekoratívan tálalható például egy nyitott sonkás szendvics buggyantott tojással. Egyszerű szendvicsek>>
  • Zöldfűszeres mártással: akár bazsalikom, vagy vegyes zöldfűszerrel készülő tejszínes mártáshoz tálalhatunk – esetleg főtt burgonya, vagy krumplipüré kíséretében -buggyantott tojást.
  • Sült, serpenyős burgonyához: a vékony karikára vágott, kevés hagymás olajon megsült burgonyára tegyük a tojást, fűszerezzük alaposan sóval és borssal. Kiváló étel zöldsalátával. De tálalhatjuk resztelt krumplihoz, krumplipüréhez, vagy héjában sült krumplihoz is. Burgonya alapételek>>
  • Zöldségrösztihez: akár burgonya, sütötők vagy cukkini rösztit is készítünk, mindegyik nagyon ízletes lesz (tükörtojás helyett) buggyantott tojással tálalva.
  • Pirított zöldséges rizshez: ez az étel akár maradékokból is elkészíthető. Tetszés szerinti apróra vágott zöldséget kevés olajon pároljunk meg, adjuk hozzá a főtt rizst, fűszereket (pl. curry), és süssük át. Táláljuk buggyantott tojással.
  • Salátához: salátát is tálalhatunk buggyantott tojással. Saláta receptek>>

Tippek:

  • A fehérjét megpróbálhatjuk hajtogatással formára igazítani főzés közben, de ha szükséges (!), utólag is egyenesre is vághatjuk a peremet a már kész tojáson.
  • Ne tegyünk egyszerre túl sok tojást a lábasba.
  • Használjunk friss, ellenőrzött minőségű tojást buggyantáshoz. A friss tojásfehérje nem olyan folyékony, könnyebb vele dolgozni.
  • A buggyantott tojás változatossá teheti megszokott ételeinket. Ideális brunch-ra.

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Szerintem a két evőkanál ecet túl sok, nagyon megsavanyítja a tojást.