november 22., szombat : Cecília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Cékla

február 5, 2009  
kategória Alapanyagok, Egészséges, Receptek

Cékla tippekA cékla az egyik legrégibb Európai zöldség, évszázadokon keresztül az egyik legfontosabb gyógynövény volt. Elsősorban a gyökeréért termelik, de a növény többi része is hasznosítható – pl. a levél  hatásos gyógyír lehet. Télen-nyáron termeszthető, mégis a téli zöldségek egyike, ugyanis a cékla vitaminokban és ásványanyagokban különösen gazdag, amelyekből télen kevés a választék. Íme néhány meggyőző érv a cékla rendszeres fogyasztásához..

Növény

A cékla a répafélék családjába tartozó gumós növény, régen céklarépa volt a neve, amelyet manapság elsősorban cukortartalmáért termesztenek. Könnyen termeszthető, akár konyhakertben is, így az egyik legolcsóbb zöldség. Ennek ellenére nem fogyasztunk belőle eleget. Jellegzetes sötétbordó színét (és magas tápértékét) a kén-cukor komplexnek (betanin) köszönheti. A gumó alakja lehet kerek, lapos vagy henger alakú. A céklát érdemes tápanyagban gazdag talajban termelni, mert a gumók hatékonyan szívják fel az ásványi anyagokat.

Tápértékek és  élettani hatások

  • A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert –  az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
  • Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
  • A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
  • Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott.
  • Csökkenti a csontritkulás kialakulásának veszélyét, ugyanis a szilícium-dioxid leköti a kalciumot.
  • Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
  • A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
  • A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.
  • Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt – késlelteti bőrünk öregedését.
  • A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
  • A cékla cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája (38kcal-100g) – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
  • A görögök nem csupán vérhűsítőként, de afrodiziákumként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sexhormonok működését.
  • A cékla hangulatjavító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Tippek

  • Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is. Felhasználási tippek és cékla receptek>>
  • A cékla sütése, főzése elég hosszú folyamat, így érdemes egyszerre több adagot készíteni, a maradék lefagyasztható. Cékla sütése, főzése>>
  • A cékla főtt levét húsvétkor tojásfestésre is felhasználhatjuk.
  • A cékla ideális méregtelenítésre, de csakis bió termékkel készítve, és felhasználás előtt pucoljuk meg! Remek méregtelenítő ital, különösen sárgarépával párosítva.
  • A cékla leveleit gyógyírként hasznosíthatjuk. Öntsük le a leveleket forralt vízzel, hagyjuk 15 percig lehűlni, majd igyuk meg. Nagyon jó másnaposság ellen, továbbá sebeket, pattanásokat is ápolhatunk a teával.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .