October 02., Thursday : Petra

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Desszertek

August 9, 2009  
kategória Alapételek, Receptek, Sütemények

DesszertekA desszertek olyan édességek, amelyeket általában egy főétkezést, pl egy családi, ünnepi vagy vendégváró menüt tesznek teljessé. Továbbá egy desszert többnyire kanállal (esetleg villával) fogyasztandó, ugyanis az alkotóelemei főként habok, krémek, gyümölcsök és esetleg valami omlós tészta..

A desszertek elkészítése általában sokkal egyszerűbb, mint a sütemények többsége, hiszen nem kell gyúrni, dagasztani, és sokszor félkész tésztával is lehet dolgozni ( ha egyáltalán szükség van tésztára). Egy desszert lehet meleg (főtt vagy sült), langyos, hideg vagy fagyasztott – sok esetben újra melegíthető vagy felhasználható egyéb édességekhez is.

Ezek a legnépszerűbb kategóriák, amiket finom desszert receptek képviselnek:

Desszert krém

A desszert krémeket önmagukban is lehet fogyasztani, de különösen passzolnak friss gyümölcsökhöz öntetként. Továbbá pohárkelyhek készítéshez, torta, piskóta tészta töltéséhez is felhasználhatjuk. A vaníliakrém és mártás tippek cikkünkben több vaníliás alapmártás receptje is található, amelyeket tovább lehet ízesíteni. Egyéb krémek:

Desszert hab

Tejszínhab vagy tejszín és gyümölcspüré vagy likőr keveréke. A tojással készült habok töményebbek, ezek általában hidegen fogyasztjuk, de ne feledjük, hogy a tojás nyers marad – így csakis kiváló minőségű tojással dolgozzunk! A habokat felhasználhatjuk sütemények töltésére és pohárkelyhek készítéséhez is.

Fagylalt

Nyáron remekül zár egy ebédet vagy vacsorát néhány gombóc házilag készített fagyi. Továbbá a sorbet és a jégkása ideális szájíz tisztító a fogások között – a semifreddo és a parfé különösen passzol egy vendégváró menübe. A pálcás jégkrém remek hűsítő lehet egy laza grill partin, gyerek, felnőttek számára egyaránt.

Puding – Zselé

A puding nem összetévesztendő az angol pudding-al (lásd angol édességek). A puding egy kocsonyás állagú krém, amit különböző formákba lehet önteni, majd kihűlve vagy hidegen fogyasztjuk. Legtöbben pudingporból készítik, pedig nagyon egyszerű a házias verzió  is – csupán tej, zselatin vagy keményítő szükséges hozzá –  amely valójában nagyon hasonlít az olasz panna cottához. A panna cotta tejszín, tej és zselatin és egyéb alkotóelemek keveréke, amely egyszerű-de-nagyszerű vendégváró desszert lehet, főleg ha különleges formába töltjük a krémet. A zselé is nagyszerű édesség lehet – gyümölcslét vagy pürét, forralt bort, pezsgőt, likőrt csupán zselatinnal elkeverünk, és hűlni hagyjuk egy pohárban vagy formában.

Pohárkehely

A fenti összetevők kombinációival fantasztikus pohárkelyheket lehet készíteni – csupán kombináljuk néhány szezonális gyümölccsel, keksz darabokkal, aprított diókkal, mogyorókkal. Íme néhány egyszerűen elkészíthető, klasszikus vagy formális desszert receptje:

Gyümölcsös desszertek

Nagyon sok desszert alapanyaga a gyümölcs. Ezek az édességek  általában aránylag egészségek is, adván, hogy nem szükséges sok cukor hozzájuk.  Egy gyümölcsös desszert lehet hideg, meleg vagy langyos, készülhet nyers vagy főtt, friss vagy fagyasztott gyümölcsökből, de akár befőttel vagy lekvárral is.  Tálaljuk fagylalttal vagy vaníliakrémmel!

Több tészta is alkalmas desszertek készítéshez – ilyen például  a leveles tészta, rétestészta, piskóta és palacsinta. A következő desszert receptek remek példák erre:

A fenti desszert recept listánkat folyamatosan bővítjük.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .