August 02., Saturday : Lehel

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Diétás receptek

Diétás receptekdiétás receptek összeállításunkban olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek nem csupán ízletesek és bőségesek, de egészségesek és karcsúsító hatásúak. Azonban ki kell hangsúlyoznunk, hogy csupán diétás ételektől ne várjunk csodákat, legfontosabb egy egészségtudatos életmódra való áttérés – többek között a rendszeres mozgás,  folyadékfogyasztás és egészséges étrend..

Diétás ételek

Diétás ételek lehetnek finomak és kiadósak is, csupán az összetevőkre kell alaposan odafigyelni. Nem muszáj  kedvenceinkről sem lemondani, ha odafigyelünk az alapanyagok minőségére és mennyiségére. Továbbá ha egy egészséges étrend keretében étkezünk (de rendszeresen!), akkor a kilók maguktól válnak le. Szinte minden receptet egészségesebbé és könnyebbé lehet varázsolni, ha a cukor-só-zsírtartalmukat fokozatosan redukáljuk. Előbb-utóbb észre sem veszzük, hogy pl. a cukor harmadával készítettük el az ételt!

Íme néhány tipp és sok-sok finom recept:

  • Levesek – a levesek nem csupán hozzájárulnak a napi szükséges folyadékfogyasztásunkhoz, de sok-sok vitamint biztosítanak. A krémlevesek kimondottan telítenek, de csakis tejszínmentes leveseket készítsünk! Sűríteni lehet a levesben található zöldségek turmixolásásval, tejföl helyett alkalmazzunk zsírszegény joghurtot. Diétás leves receptek>>
  • Főzelékek – szintén kiadós ételek lehetnek, de diétázásra csakis lisztes habarás nélkül alkalmasak. Azonban a főzeléket sűríthetjük az alapanyagok pépesítésével, vagy ha muszáj a rántás, habarás, akkor csicseriborsó lisztet (gram) alkalmazzunk. Diétás főzelék receptek>>
  • Zöldségek –  a zöldségek legyenek az étrendünk főszereplői, nagy részük a szuperételek csoportjába tartozzanak. DE – egy zöldséges étel nem feltétlenül egészséges, és nem feltétlenül diétás. A túlfőzött, bő zsiradékban sütött zöldségek szinte teljesen hasztalanok – a legtöbb tápanyagot valójában nyersen vagy párolva biztosítják. Nyersen sok zöldséget ki is lehet préselni, vagy salátákra lehet reszelni. Sok zöldséget (pl paprika, zellerszár, répa) felvághatunk vékony csíkokra és mártogatósokkal snack-ként fogyaszthatjuk. A párolt zöldség sem unalmas, ha feldobjuk néhány pikáns fűszerrel. Zöldséges köret receptek>>
  • Gyümölcsök -  a friss gyümölcs nagyon egészséges, de diétázásra és fogyókúrára csakis a savanyú fajták alkalmasak. Kerüljük a magas cukortartalommal rendelkező gyümölcsöket, elsősorban az egzotikus fajtákat (pl. banán, mangó, de a dinnye, szőlő is), helyettük pl a bogyósok, alma, egres fajtákból válasszunk. Naponta legalább 5 különböző gyümölcsöt fogyasszunk, lehetőleg nyersen, de nyersen csakis önmagukban – azaz ne kombináljuk tésztával vagy fehérjével (ez lelassítja az emésztést). A gyümölcsöket le is lehet préselni. Méregtelenítő italok>>
  • Saláták – tavasszal és nyáron nagyon könnyen tudunk friss salátákat készíteni. Hallal, zsírszegény sült hússal és egészséges péksüteménnyel tálalva kiadós ebéd vagy vacsora lehet. Azonban vigyázzunk a saláta öntetekre – feltétlenül kerüljük a majonézt és a cukros önteteket (elég csupán egy citrom leve és kevés olívaolaj). Egészséges saláta receptek>>
  • Gabonafélék -  a tészta és a kenyér nem ellenség. Ha jó minőségű, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékeket választunk,  azok kimondottan passzolhatnak egy karcsúsító és diétás programba. Rendszeresen fogyasszunk barnarizst, hajdina, tönköly, árpa, zabpehely és köles termékeket. Azonban figyeljünk a receptek többi összetevőire – redukáljuk az olajat, tejszínt helyettesítsünk joghurttal vagy kefirrel, a zsíros sajtokat helyettesítsük kecskesajttal.
  • Zsírszegény húsok –  A zsíros és füstölt húsok helyett  egészségesebb a csirkemell és a pulykamell – de marhahús és sertés hús is fogyasztható, ha zsírmentes. Továbbá az is fontos, hogy miképp készítjük el a húst – kerüljük az olajban való sütést, alkalmasabb a grillezés (de csak akkor, ha nem lesz a hús kormos) vagy a wokban való „füstölő” sütés. Csirkemell receptek>>
  • Halak – fogyasszunk rendszeres halat, elsősorban olajos halakat (pl szardínia, lazac, makréla). Ismételten,  olajban, zsírban való sütés helyett grillezzük a halat, vagy pároljuk. Lazac receptek>>
  • Fűszerek – a chilinek és több indiai fűszernek is karcsúsító és vértisztító hatása van. Nyugodtan fogyaszthatunk pikáns ételeket – de a készen vásárolt szószokkal legyünk óvatosak, ezeknek általában magas a  kalóriatartalmuk. Indiai ételek>>
  • Édességek -  nem muszáj lemondanunk kedvenc édességeikről, csupán módosítsuk a recepteket! A cukrot azonban ajánlatos teljesen mellőzni, helyettesíthetjük mézzel, juharsziruppal vagy fruktózzal – legjobb az Agavé szirup, ugyanis nagyon alacsony a Glikémiás indexe. Nyugodtan redukálhatjuk sok receptben az olaj vagy vaj mennyiséget, a sót akár ki is hagyhatjuk.  Diétás sütemények>>
  • Méregtelenítés – minden diéta vagy kúra előtt érdemes méregtelenítést tartani.  Ez lehet mérsékelt vagy drasztikus, rövid- vagy hosszú távú – természetesen komoly betegségben szenvedők és kismamák csakis orvosi belegyezéssel méregtelenítsenek! Méregtelenítő receptek>>

Diéták – receptekkel

A fenti sorozatokban összeállított diétás receptek ideálisak betegségeket megelőzésére és fogyókúrára. A következő sorozatokban specifikus kondíciókhoz válogatunk majd össze megfelelő recepteket, információkkal, szakvéleményekkel és étkezési tippekkel kombinálva:

           Email            Címoldal           

6 hozzászólás

  1. 1) Tüdőembolia utáni heparin kezelés alatt milyen ételek fogyaszthatók. Köszönettel Mathisz Jenőné

    Mathisz Jenőné - 21. 08. 2009 - 09:39
  2. 2) Valójában ezt a kezelő orvosával kellene megbeszélni, ugyanis a heparin kezelés határozza meg a megfelelő diétát (és a diéta befolyásolhatja a kezelés hatásosságát is!). Mi nem vagyunk se orvosok, se szakértők ezen a téren, de érdemes a DASH diétának utána olvasni, amit állítólag sokan követnek. Ez a program zsírszegény (sőt zsírmentes) ételek és sok-sok gyümölcs, zöldég fogyasztását írja elő (napi 8-10 különbözőt). Továbbá ki kell iktatni a sót, hús helyett többnyire halat kell fogyasztani, és naponta 3 evőkanál diót, mogyorót vagy magot. Fontos a megfelelő C-vitamin, kalcium és magnézium bevétel – és a K-vitaminra különösen ügyelni kell.
    Reméljük ez segít.

  3. 3) segitségüket kérem tanácsra van szükségem a 13 éves fiam ingadozo vérnyomással szenved vagzis ingadozo van hogy 180 a vérnyomása szükségünk volna finom diétás receptekre mivel én még ilyen ételeket soha nem föztem perszr jo lenne ha izesek is lennének hogy meg egye,réntés nélkül,parolással, valami finomat kéne keszitenem de öszintén el vagyok veszve nem tudok hogyan neki fogni üdvözletem és köszönöm

  4. 4) Kedves Anna,
    Ne aggódjon, diétával lehet csökkenteni a vérnyomást. A legfontosabb a só és zsír redukálása! (de fokozatosan – ne drasztikusan!
    Sok fokhagymás és paradicsomos ételt főzzön – továbbá a hajdina, zabpehely, brokkoli, sárgarépa, zellerszár, napraforgómag, spenót és vöröshagyma is csökkentik a vérnyomást. Fontos, hogy a kisfia minden nap egyen friss zöldséget és gyümölcsöt.
    A diétás cimke alatt sok-sok alkalmas (és finom!) recept található, csupán kattintson a szóra (a bejegyzés alatt a cimkék szó mellett). Továbbá a cikkben említett sorozatokban is található sok finom recept.

  5. 5) Sziasztok diétára lenne szükségem 90 kiló vagyok és 14 éves 170-180 cm magas vagyok és szeretnék fogyni mondjatok valami finom diéták

    Kulcsár Dávid - 04. 11. 2010 - 16:14
  6. 6) Dávid,
    Az email címedet soha ne tedd közzé egy honlapon, különben kapsz majd egy csomó spam írományt!
    Ami a diétás recepteket illeti – a jobb oldalon, a diétás címke alatt rengeteg alklamas recept és sok tipp található.
    Vagy kattints ide: IDE