november 28., péntek : Stefánia

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Ecetes almapaprika

szeptember 15, 2008  
kategória Egyszerű, Receptek

Ecetes almapaprikaTipikus házias savanyúság az ecetes almapaprika. Elkészítése a következő recept szerint nem is bonyolult, érdemes kipróbálni. Piros és sárga színekben pompázó paprikával készítve szemet gyönyörködtető látványosság is..

Hozzávalók:

  • 5 kg almapaprika
  • 3 l víz
  • 17 dkg só
  • 40 dkg cukor
  • 0,5 l 20%-os ecet
  • nátrium-benzoát (felhasználási javaslat szerint)
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek egész fekete bors
  • 1 ek mustármag
  • 1 ek koriander mag
  • 1/2 ek szegfűbors
  • 3 babérlevél
  • 10 cm-es darab torma

Elkészítés:

  1. Steril üvegeket előkészítjük.
  2. A megmosott és lecsepegtetett paprikákat az üvegekbe rakjuk.
  3. A szódabikarbonátot és a nátrium-benzoátot a cukorral, sóval, ecettel és vízzel hidegen jól elkeverjük. Az öntetet az üvegekre töltjük.  A fűszerkeveréket, babérlevelet, tormát elosztjuk az üvegek között.
  4. Az üvegeket légmentesen lezárjuk. 1 hónapig érni hagyjuk, 1-2 évig is eláll.

Tippek:

  • Az ecetes almapaprika alaplé felhasználásával ecetes uborkát, zöldparadicsomot, hagymát is készíthetünk. Az almapaprikát megtölthetjük reszelt és besózott fehérkáposztával is. Egyéb receptek befőzéshez>>
  • A fenti adagból kb.10 liter lesz, tölthetjük nagyobb, de 0,7 dl-es üvegekbe is. A fűszerekből minden üvegbe egyformán jusson!
  • Üzletekben kapható (dobozos vagy zacskós) konyhakész savanyúság tartósítók gyakran tartalmaznak tartósítószer mellett egyben fűszereket is. Az ilyen használatával még egyszerűbbé válik az ecetes almapaprika elkészítése. Alkalmazása előtt olvassuk el a csomagoláson lévő leírást!
  • Az ecetes almapaprika savanyúként kiválóan passzol házias ételekhez.

           Email            Címoldal           

3 hozzászólás

  1. 1) az alma paprika szárát le kell e vágni vagy sem??

    Pongrác Timea - 13. 08. 2012 - 13:04
  2. 2) nem szükséges

  3. 3) Tisztelt Cím!

    Én arra lennék kiváncsi,hogy valamikor azt olvastam hogy az erős almapaprikának valami hozzáadásával /elfelejtettem/ elmegy az ereje.Tudna -e ebben nekem segiteni.Valamit az erős almaparika közé kell tenni bele az üvegbe.

    Üdv Attila