november 21., péntek : Olivér

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Szendvicsek

május 25, 2008  
kategória Alapételek, Egyszerű, Nemzetközi, Receptek

SzendvicsekA szendvics az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb és éppen ezért a legnépszerűbb étel. Nem igényel sok időt, energiát, de még főzést sem. A szendvics egy igazi gyorsétel, amely olcsó is, hiszen  néhány friss alapanyagból és esetleg maradék ételekből hipp-hopp finom és kiadós ebédet-vacsorát tudunk teremteni!..

Története

A szendvics története évszázadokra vezet vissza. A középkor előtt a kenyér evőeszközként szolgált, és kenyér darabokba vagy lepénybe csomagolt ill. tekert hús- és zöldségfélék fogyasztása világszerte elterjedt volt. Azonban a villa feltalálása a reneszánsz korszakban megváltoztatta az étkezési szokásainkat, és a kézzel evés a szegények majd a koldusok jelképe lett. A szendvics csupán a 18. században született újjá, Lord Sandwich angol úriember által, akinek legenda szerint olyannyira szenvedélye lett a kártyázás, hogy nem volt hajlandó rendesen vacsorázni, és ráparancsolt az inasára, hogy tegyen egy darab húst két szelet kenyér közé! Később a vendégei is azt kérték, amit Sandwich úr, és innen ered a szendvics név. További híres angol ételek>>

Azóta is a szendvics két legfontosabb alapeleme a kenyér és a hús. Azonban egy igazi szendvics manapság mást is tartalmaz – sajtot, salátát, zöldségeket és egyéb töltelékeket vagy szószokat. A szendvics elkészítése roppant egyszerű. Levágunk két szelet kenyeret, vagy félbe vágunk egy zsemlét, kiflit vagy egy mini francia kenyeret.  A kenyér szeletek egyik oldalát vajjal, zsírral, pástétommal vagy krémmel  megkenjük, majd szalámival, kolbásszal, sonkával, főtt tojással, sajttal borítjuk, erre néhány szelet saláta félét (pl uborka, paradicsom, paprika, hagyma stb) teszünk, majd esetleg valami szósszal leöntjük. A másik szelet kenyeret a tetejére nyomjuk. Kézzel fogyasztjuk. (Tipp: ha a kenyér vagy zsemle nem friss, érdemes megpirítani vajazás előtt – grill alatt vagy kenyérpirítóban)

Meleg szendvicsek

A meleg szendvicsek hasonlóan készülnek az egyszerű szendvicsekhez, csupán a szendvicset betesszük egy szendvics sütőbe vagy a grill alá. A klasszikus melegszendvics a croque-monsieur –  sonkás, sajtos pirítós grillezve  – amely nagyon jó alapja lehet modern, kreatív, és isteni finom szendvicseknek (pl bolognai szósszal)!

Szendvics típusok

Minden híres konyhának létezik egyszerű szendvicse – mármint egy lepénybe vagy kenyérbe töltött, csomagolt étel. Kiváló gyors ebédként vagy vacsoraként, de piknik és parti étel is lehet. Ezek a legnépszerűbb nemzetközi szendvicsek, amelyek elkészítése egyszerű és gyors, főleg ha maradék ételeket akarunk felhasználni:-

  • Pita szendvics –  a pita kenyér a görög, török, izraeli és arab szendvicsek kedvenc alapanyaga. A pita kenyeret 1 percig a sütőben felmelegítjük, ketté vágjuk, és megtöltjük mindenféle finomsággal. Klasszikus pita szendvicsek a gyros, falafel, kebab töltött szendvicsek, de más húsfélékkel is meg lehet tölteni (pl fasírozott) vagy halloumi, feta és egyéb sajtokkal – ezek  mellett általában szeletelt hagyma, saláta, paradicsom is van, amit tzatziki vagy humusz szósszal öntenek le.
  • Fajita, burrito –  a fajita egy hagyományos mexikói szendvics, amely grillezett kukorica tortilla lepényre alapszik – ebbe grillezett húst (eredetileg marhahúst), sajtot, tejfölt, guacamole vagy salsa szószt tekernek. A burrito hasonló, de kisebb és búzaliszt lepényből készül, amibe hús mellett babot, rizst, paradicsomot és szószokat tekernek. A tortilla tekercs a modern amerikai változat, amelybe nem csak mexikói ételeket lehet tölteni – pl. sonkát, szalámit, halat, salátákat és olasz, francia de akár ázsiai szószokat is.
  • Panini -  az olaszok kedvenc szendvicse, az egyik klasszikus a ciabatta vagy focaccia kenyérbe töltött sonka, mozarella sajt és paradicsom. Egyszerű de nagyszerű. A panini szendvicseket  sokszor szendvics sütőben átgrillezzik (de ez inkább Amerikában jellemző).
  • Club szendvics – Az amerikaiak egyik kedvence, amely 3 réteges szeletelt pirítósból áll. A töltelék csirkemell és majonéz, szalonna és saláta (vagy paradicsom).
  • Hamburger – a hamburger a legelterjedtebb gyorsétel a világon. Bár minden utca sarkon kapható – a házilag készített hamburgernél nincs finomabb. Kiváló kerti grillezésre!
  • Hot-dog –  Az egyik legkedveltebb gyors szendvics. Német eredetű – egy darab virsli, kifli,  mustár és ketchup szükséges hozzá (esetleg párolt savanyú káposzta vagy valami egyéb savanyúság). Kész. Valóban villámgyors – mindenki el tudja készíteni.
  • Francia szendvics – egy mini francia kenyérbe töltünk szalámit (vagy sonkát) és sajtot, főtt tojást, paradicsomot és egy-két salátalevelet. Tonhallal is nagyon finom.
  • Svéd szendvics – nyitott szendvics, azaz csak egy szelet kenyér szükséges hozzá, valami pástétom vagy szalámi, sajt vagy füstölt lazac és esetleg valami szósz.  A klasszikus svéd szendvics főtt tojással és kaviárral díszített kenyér szelet, de híres a svéd szendvicstorta is.
  • Bruschetta, Crostini –  egy francia kenyeret vagy ciabatta cipót szeletetekre vágunk, amiket grill alatt megpiríttunk. Fokhagymával majd pástétomokkal, krémekkel megkenjük és melegen vagy hidegen tálaljuk. Remek vendégváró előétel, vagy bulikra, kerti partikra stb.
  • Tea szendvicsek –   angol hagyományos mini szendvicsek, amelyeket délutáni teázás mellé tálalnak. A leghíresebb az uborkás szendvics, amely nem más, mint két vékony, vajas szeletelt kenyér, amelyek közé egy vékony uborka szeletet teszünk. A szendvicsnek levágjuk a 4 szélét, majd négy kis kockára szeleteljük. Nagyon finom angol tea kisérőjeként. Modern változatba mást is lehet tölteni – pl főtt tojást, pástétomot, krémet – de csakis egy valamit. Ha több mindennel töltjük meg, az már nem igazi angol tea szendvics!
  • Tramezzini -  olasz snack vagy előétel, eredetileg Amerikai katonáknak készült, ezért is alapanyaga a fehér szeletelt kenyér. Az angol teaszendvicsekhez haonlóan megvajazzuk a kenyér szeleteket és közéjük teszünk valami egyszerű de fenséges tölteléket (pástétom, sonka, sajt stb). A kalsszikus változatba majonézet is teszünk. A szendvics széleit levágjuk majd keresztbe vágjuk, így két háromszög alakú szendvicset kapunk. Elegánsan tálaljuk.

Szendvics receptek

Az alábbi szendvics recept listánkat folyamatosan bővítjük.

           Email            Címoldal           

5 hozzászólás

  1. 1) jók

  2. 2) Naon állat

  3. 3) mi volna ha a hozzávalókat is leirnátok naon nehéz volna?

    Báló Bernadett - 19. 04. 2010 - 12:21
  4. 4) Nagyon köszönöm nagyon jó lett

    Varjú Milán - 28. 12. 2011 - 15:16
  5. 5) Nagyon jók!!! :) :)

    Bene Alexandra - 02. 01. 2012 - 18:37