november 29., szombat : Taksony

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fagylalt receptek

július 9, 2009  
kategória Receptek, Sütemények

Fagyi receptekA házi fagyi készítéséhez jó ha van néhány finom, bevált fagylalt recept. Minden fagylalt típuson belül rengeteg recept létezik, amelyek közül elég nehéz választani, hiszen hasonló receptekben az alkotóelemek szükséges mennyisége sokszor merőben eltér. Nos, mi az évek során sok-sok receptet kipróbáltunk, némelyik tuti finom volt, némelyiket kissé módosítottuk, de volt olyan is, ami csak a konyhamalacnak ízlett! A következő fagylalt receptek a számunkra beváltak..

Fagylalt recept választása

Mielőtt fagylaltot készítenénk, figyelembe kell venni a készítési módszert – azaz fagylaltgéppel vagy gép nélkül kívánjuk megvalósítani. Az is számít, hogy milyen típusú fagyigépet alkalmazunk – sok séf szerint csakis a profi konyhai fagylaltgép készít tökéletesen krémes fagyit. Ha kézzel készítjük, óránkét robotgéppel el kell dolgozni a fagyasztott masszát, de a fagyasztó nélküli módszert is ki lehet próbálni. Részletes információ erről a fagyi készítés cikkünkbe olvasható. A recepteket böngészéséhez íme néhány tuti tipp:

  • A fagyasztandó krém/massza édesebb, mint a kész fagylalt, éppen ezért a fagyi több cukrot igényel, mint egy általános desszert. Ennek ellenére vigyázzunk a cukor mennyiségével, főleg ha nagyon zsíros tejszínt alkalmazunk, ugyanis az már természetesen édes.
  • Sorbet készítésénél különösen fontos a cukor és folyadék aránya – ez maximum 1:4 legyen, ha ennél több a cukor, a folyadék nem fagy meg rendesen.
  • Alkoholt mindig a fagyasztás utolsó szakaszában adjuk a masszához, különben a fagylalt nem fagy le rendesen.
  • Minél zsírosabb a tejszín, annál krémesebb lesz a fagyi. Éppen ezért sűrű, zsíros tejszínből készült fagyikhoz nem szükséges fagylaltgép, ugyanakkor tejes fagyikat jobb géppel készíteni, mert az levegőt kever a masszába. A zsíros tejszínt nem szabad túl habosra verni, mert  úgymond vajjá változik.
  • Tejes fagylaltok esetében jobb zsíros tejet alkalmazni, ugyanis a zsírmentes vagy zsírszegény tej könnyen kristályosodik, és hamarabb is olvad.
  • Tojás és felvert habtejszín hozzáadásával a fagyi jobban összeáll, és kevésbé olvad ki.
  • Kismamák, szoptató anyukák vigyázzanak azokkal a receptekkel, amelyekben a tojás nyers marad – helyettük vagy tojásmentes fagyikat (sorbet, jégkása, parfé) készítsenek vagy előfőzött krémfagylaltokat.
  • Diétázók, fogyókúrázók, magas koleszterinszinttel rendelkező egyének kerüljék a krémfagylaltot, a parfét és a semifreddot – helyettük válasszanak fagyasztott joghurtot vagy jégkását, sorbet-et mézzel, agávé sziruppal édesítve – lásd diétás fagyi.
  • Többet a fagylaltról és fagyi verziókról>>

Fagylalt tárolás – tálalás

  • A fagylalt hetekig tárolható a fagyasztóban  – de mindig lefedve fagyasszuk!
  • A fagylaltot tálalás előtt 20-40 perccel tegyük át a hűtőszekrénybe, ezáltal lágyabb és kezelhetőbb lesz.
  • A felolvadt fagylaltot nem szabad újra fagyasztani, mert ételmérgezést okozhat.
  • A fagyit tálaljuk meleg vízbe mártott kanállal! Adagoláshoz legjobb a speciális fagylalt-kanál, de dinnyevájót, merőkanalat, ázsiai lapos kanalakkal és egyéb eszközöket is alkalmazhatunk. Legyünk kreatívak!
  • A fagyaltot általában pohárkelyhekben vagy tölcsérben, ostyában tálaljuk –  modern receptekben kekszek, piskótalapok,  ostyalapok közé töltjük, de nagyon finom palacsintán tálalva is, különösen amerikai palacsinta alapú puffancsokon. Tálalhatjuk leveles tészta kosárkákban , fánkokban, gofrin is!
  • A parfét és semifreddot általában kenyérsütő formában fagyasztjuk le, majd tálalás előtt szeleteljük. De lefagyaszthatjuk egyéb, érdekes vagy individuális formákban is vagy alkalmazhatunk keksz formákat, kartonpapírból készített formákat egy lapos tepsire helyezve.
  • Fagylaltkehely –  a fagylaltot kombinálhatjuk gyümölcs darabokkal, keksz vagy piskóta darabokkal, gyümölcshabokkal, tejszínhabbal. A tetejére szórjunk dió, mogyoró darabokat, majd öntsük le csoki, karamell, gyümölcs mázzal. A kehely lehet üveg vagy kerámia, a lényeg az ízléses prezentáció.

Felhasználás

A fagyit egyéb édességekhez is felhasználhatjuk. Íme néhány ötlet:

  • Sült fagyi torta – lágy fagyit piskóta tészta közé töltünk, vagy felcsavarunk, tetejére keményre vert tojásfehérjehabot borítunk, pár percig átsütjük a sütőben. Piskóta receptek>>
  • Jeges kávé –  tejhab helyett egy gombóc fagyit teszünk a kávéba. Különösen finom vanília fagyival és egy pici Baileys-szel.
  • Smoothies –  néhány gombóc fagyit és egy-két marék jeget turmixgéppel eldolgozunk,  ha szükséges hígítjuk, majd szívószállal tálaljuk. Nagyon finom frissítő ital! Smoothie receptek>>
  • Desszertek – vaníliamártást és szószt szinte minden receptben helyettesíthetünk vaníliafagyival. Egyszerű édességek>>
  • Pohárkelyhek – egy pohár aljába tört kekszeket helyezünk, leöntjük sziruppal vagy likőrrel. Következő réteg lehet friss vagy főtt gyümölcs (akár befőtt is), majd gyümölcshab vagy fagylalt. A legfelső réteg tejszínhab (esetleg alkoholos), amit mogyoró, gyümölcs, keksz darabokkal megszórunk és vagy valami szósszal, sziruppal leöntünk. Desszert krémek, habok>>
  • Trifle –  sok trifle receptben a vaníliakrém helyettesíthető vagy kiegészíthető vanília fagylalttal. Trifle receptek>>

Fagyi Receptek

Az alábbi fagyi recept listánkra csakis olyan receptek kerülnek, amelyeket magunk i is kipróbáltunk és tuti finomak. A listát folyamatosan bővítjük:

           Email            Címoldal           

13 hozzászólás

  1. 1) nagyon jó
    örülök hogy fel van rakva de nem birom elolvasni

    Heller Nikolett - 17. 06. 2010 - 08:14
  2. 2) Mi az, amit nem tudsz elolvasni???

  3. 3) igazan finom

  4. 4) ÉL még ez a hozászólási lista? Nekem sűrgösen segítség kellene. Vettem egy fagyigépet Clatronik, de nam csinál a krémmel semmit. Uyanolyan folyós marad mint amikor beleöntöm a masszát a gépbe,csak egy kicsit hidegebb. Ilyennek kellene lennie? Azon gondolkodom ,hogy viszaviszem a gépet,és visszakérem az árát.Segítsetek !!!!!! Milyennek kell lennie a kész fagyinak mikor a gép megcsinálta?????

  5. 5) Fagyi állagúnak kell lennie -ez krémes, de jéghideg. Biztos, hogy jól készítetted az alapkrémet? Ha nem elég hideg, akkor tényleg jobb, ha visszaviszed, és kicseréled a gépet, mert lehet, hogy hibás.

  6. 6) Igen jól készítettem. Most póbálkoztam,egy epres fagyival,de nem lett sűrűbb a fagyim.mint a turmixolás,tejszín belekeverése után.Nem lesz se kristályos ,semmi,ugyan olyan mint a fagyigépbe tétel előtt,csak egy kicsit hidegebb. Mennyire kell krémesnek lennie? Nekem a kanál se áll meg benne. Lehet,hogy megpróbálom ma délután visszavinni,ha lehet.Videó nincs róla ahhol látni lehet az állagát????

  7. 7) A krémes állag keménysége valójában attól függ, hogy milyen tejszínnel készíted. De ha nem áll meg benne a kanál, ott tényleg nem stimmel valami. Használat előtt betetted a tartályt a fagyasztóba???

  8. 8) SZiasztok!
    Hát visszavittem a gépet,visszaadták az árát. Még tegnap is próbáltam vele fagyit csinálni és semmit sem csinált. Beleöntöttem a lehűtött vizes gyümölcsös fagyit,és 40 perc múlva kiöntöttem belőle ugyanúgy,csak egy kicsit tovább hűtötte.Szóval elment a kedvem a gép vásárlástól.Van valakinek olyan gépe ami bevállt. Elküldené nekem a márkát,illetve a típusszámát? Egyenlőre gép nélkül csinálom a fagyikat,de nyitott szemmel járok,ha ráakadnék valami jó fajtára,hááááááát?????

  9. 9) Jól tetted! Hát sajnos ebben nem igazán tudok segíteni. Nekem egy olyan kis Panasonic gépem van, ami elemmel működik a mélyhűtőben, így nem kell a tartályt előhűteni. Ilyet már sehol nem lehet kapni.
    Cuisinart és Gaggia gelatiera fagyigépek állítólag a legjobbak, de ezek borzasztóan drágák. A Philipsnek is van egy jó modellje, az sokkal olcsóbb is, de nem tudom pontosan melyik. Ha akarod, megkérdezem.

  10. 10) Köszönöm a segítségedet,majd én is szétnézek erre meg arra.Hát a megnevezett fagyigépek tényleg nagyon drágák,de sebaj,most megoldom gép nélkül,és hátha rábukkanok egyszer valami olcsóbb,de jó gépre.Még egyszer köszönöm.

  11. 11) Sziasztok

    Mer van az hogy csináltam egy fagyit és hamar olvad és citromos de tojás íze van?

  12. 12) Fagyigépben készítetted? Vagy meddig hűtötted a fagyasztóban?
    Tojás – hát igen, én sem szeretem a túl tojásos ízt. Így inkább görög joghurttal szoktam készíteni. Vagy redukáld a tojások számát, de tehetsz bele vaníliamagot (vagy valami más domináló alapanyagot), az uralja majd a tojás ízét.

  13. 13) Sziasztok!
    Én ma vettem egy Clatronic gépet..tanácsokat,recepteket szívesen fogadok ezzel kapcsolatban!!Előre is köszönöm.