december 22., hétfő : Zénó

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Florentin szelet

május 7, 2010  
kategória Receptek, Sütemények, Ünnepi

Florentin szeletKülönösen német nyelvterületeken kedvelt és közismert édesség a florentiner. Kerek alakú, jellemzően szeletelt mandulával és egyik oldalán hullámokkal dekorált csokoládébevonattal készülő aprósütemény. Tartalmaz a mandulán kívül kandírozott gyümölcsöket, és mézes-tejszínes keverék gondoskodik arról, hogy a lisztet tradícionálisan nem tartalmazó sütemény összeálljon. A sütemény névét Florenz-ről (Firenze németül) kapta, ahonnét a recept eredetileg származik. A florentin szelet ennek az aprósüteménynek tésztával kombinált szeletelt változata..

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 1 kk sütőpor
  • csipetnyi só
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg (sütő)cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek tej (vagy tejföl)

Bevonat:

  • 125 ml tejszín
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg aprított kandírozott gyümölcs

Máz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • esetleg 1 ek kókuszzsír vagy olaj

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a vajas tészta alapot. Ehhez a lisztet tegyük egy tálba, adjuk hozzá a sütőport, sót, kockára vágott vajat, cukrot, vaníliás cukrot, tojást, tejet (vagy tejfölt). Az egészet gyúrjuk sima tésztává, formázzuk cipóvá, csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőszekrénybe.
  2. Egy kisebb edényben olvasszuk össze a vajat, cukrot, mézet és a tejszínt. Keverjük bele a szeletelt mandulát és a kandírozott gyümölcsöt. Hagyjuk kihűlni, közben néha keverjük meg.
  3. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki és tegyük kb. 30×40 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe, a kilógó széleket vágjuk le.
  4. A tésztán egyenletesen osszuk el a mandulás keveréket. 180 fokos sütőben 30 percig sütjük. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
  5. A szeleteléshez (ideális esetben a szeleteléssel és csokoládéba mártogatással várjunk 1 napot, így kevésbé morzsolódik a tészta) vágjuk a tésztát először csíkokra, majd a csíkokat szeletekre (ízlés szerint 2×5 vagy 3×4 cm). Javasolt vonalzó használata, hogy egyforma szeleteket kapjunk!
  6. A csokoládét törjük darabokra, vízgőz fölött olvasszuk meg (a kókuszzsír vagy kevés étolaj hozzáadásával folyékonyabb lesz).
  7. A szeletek két szemközti szélét vagy sarkát mártsuk az olvasztott csokoládéba. Tegyük sütőpapírralt bélelt tepsibe, és hagyjuk megszáradni.

Változatok

  • Egyszerűbb váltotatot kedvelőknek ajánljuk a diákcsemege keveréket, megfelelő adagban használva (és szükség szerint kissé aprítva) helyettesítheti, illetve kiegészítheti a magokat és a kandírozott gyümölcsöket.
  • Az olvasztott csokoládét kis papírtölcsérbe öntve, csokoládé csíkokkal is dekorálhatjuk a szeleteket. A szeletek alját teljesen is belemárthatjuk a csokoládéba.

Tippek:

  • A szeletelt mandulát keverhetjük szeletelt mogyoróval is (esetleg akár dióval). Ha nem sikerül szeletelt változatot vásárolni, készíthetjük apróra vágott magokkal is. A kandírozott gyümölcs leginkább cseresznye, de használhatjuk vegyesen kandírozott citrom- és narancshéjjal, esetleg mazsolával.
  • Légmentesen lezárt dobozban, hűvös helyen tárolva sokáig friss marad.
  • A florentin szelet finom és kiadós aprósütemény. Jellemzően karácsonyra készítik, de aki megkedveli, az év bármely napján elkészítheti.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .