december 20., szombat : Teofil

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Főzelék

október 23, 2009  
kategória Egyszerű, Főzőiskola, Receptek

FőzelékA magyar konyha egyik specialitása a főzelék. Míg más nemzetek leginkább párolva, főzve, sütve vagy salátaként fogyasztják a zöldséget, a magyar konyhában elterjedtebb a zöldségek főzelékként történő elkészítése, amely az egyszerű főzésnél többet jelent. Szükségünk lehet hozzá néhány hasznos főzelék tippre és bevált főzelék receptre..

A főzelék zöldséges főétel, amelyet jellemzően melegen és gyakran feltéttel fogyasztunk. Ennek ellenére a főzelék akár önálló étel, de köret is lehet sült húsok mellé, utóbbi esetben mellékszereplőként. Feltét lehet hagyományosan kis adag pörkölt, fasírozott, sült szalonna szeletek, de akár rántott hagymakarika, vagy apróra vágott főtt tojás is. Gyakran fogyasztjuk a főzeléket kenyérrel, de tálalhatjuk modernebb változatban leveles tészta falatokkal is.

Főzelék alapanyagok és hozzávalók

A legkülönbözőbb zöldségek alkalmasak főzelék készítésére. A friss zöldségek közül például fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, karfiol, zöldborsó, tök, patiszon, cukkini, cékla, burgonya, sárgarépa, spenót és sóska, zöldbab, vegyes zöldség, stb. A száraz főzelékfélék (hüvelyesek) közül a leggyakrabban bab, lencse, sárgaborsó az alapanyag. A fent felsorolt főzelékfélék az alapváltozatok mellett különböző fűszerekkel, friss zöldfűszerekkel, paradicsommal (paradicsompürével) kiegészítve változatosan elkészíthetők.

Főzelék készítésénél leggyakrabban használt fűszerek és zöldfűszerek: só és cukor, fokhagyma, majoránna, babérlevél, kömény, pirospaprika, tárkony, kapor, zöldpetrezselyem. Sűrítéshez használhatunk főzőlevet, levest, de jellemzőbben tejet, tejfölt, tejszínt, joghurtot vagy kefírt, savanyításhoz ecetet vagy citromlevet.

Főzelék készítése

A főzelék készítésének első lépése a zöldségek előkészítése, azaz megtisztítása, mosása, és megfelelő méretűre vágása. Ezt követően a zöldséget, esetleg kevés zsírban átfuttatva, „ujjnyi”  vízzel feleresztve fedő alatt puhára pároljuk, vagy szűrőre, párolóbetétre téve edényben megpároljuk. Ne főzzük pépesre a zöldséget! A lényeg, hogy a főzés közben kioldódó értékes anyagokat ne veszítsük el, azaz ne kelljen kiönteni bőséges vízzel. A bő vízben történő főzéssel ellentétben a főzelékféléket inkább párolással (esetleg gőzöléssel) puhítsuk, különösen igaz ez a friss, zsenge főzelékfélékre. A főzeléket főzzük lefedve, hogy a zöldség értékes vitamin- és ásványi anyag tartalma az ételben maradjon. A párolást követi a sűrítés. Főzelékek sűrítése>>

Főzelék készítési tippek:

  • A főzelékfélék esetlegesen felesleges főzőlevét ne öntsük ki, felhasználhatjuk rántás, habarás, de akár leves készítéséhez is.
  • Ügyeljünk arra, hogy a főzelék készítéséhez felhasznált fűszerek ne nyomják el egymást. Vannak továbbá olyan zöldségfélék, amelyek ízét nem is „szabad” fűszerekkel elnyomni, elegendő pl. csak apróra vágott zöldpetrezselyem. Ilyen a zsenge zöldborsó vagy zöldbab. Ügyeljünk arra is, hogy a friss zöldfűszereket a már kész ételhez adjuk, így megőrzik aromájukat.
  • Vannak jellemző és bevált fűszer és főzelékféle párosítások, pl. bab és babérlevél, kapor és tök, majoránna és burgonya, karalábé és zöldpetrezselyem, kelkáposzta és kömény. Ennek ellenére ízlés szerint bátran kísérletezhetünk más verziókkal, és ne féljünk a megszokott receptek megreformálásától.
  • A száraz főzelékféléket, hüvelyeseket érdemes beáztatni (valamint előtte a rend kedvéért átválogatni és megmosni) már egy éjszakával a főzelék készítése előtt, ez lerövidíti a főzési időt.
  • A főzeléket készítsük lehetőleg hibátlan és friss zöldségekkel, de mélyhűtött is megteszi. A konzerv cukor- és tartósítószertartalma miatt kevésbé ajánlott, továbbá a zöldség ízét is mérsékeltebben adja vissza, nem is beszélve a csökkent vitamin- és ásványi anyag tartalomról.

A következő főzelék receptek gyűjteményt folyamatosan bővítjük egészséges és házias főzelék receptekkel.

Főzelék receptek

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .