november 26., szerda : Virág

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Frankfurti leves

február 23, 2010  
kategória Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

Frankfurti levesA frankfurti leves az egyik legfinomabb téli leves, még azok is szívesen megeszik, akik nem igazán kedvelik a kelkáposztát. A következő recept egy diétás verzió – rántás nélkül készül, így a lisztre vagy tejre érzékenyek is élvezhetik. Természetesen elkészíthető hagyományosan, lisztes-tejfölös rántással behabarva is..

Hozzávalók

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 3 db közepes burgonya
  • 2  gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-1 csipetnyi őrölt kömény, bors és majoránna
  • 1 tk pirospaprika
  • 20 dkg virsli
  • 1.5 L alapleves (csont, zöldség vagy csirke)
  • Olaj
  • Tálaláshoz: tejföl, créme fraiche vagy görög joghurt, petrezselyem zöld

Előkészületek

  1. A hagymát felaprítjuk, a fokhagymát összepréseljük.
  2. A krumplikat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk.
  3. A kelkáposztát vékony (kb 1cm széles) csíkokra szeleteljük.
  4. A virslik héját lehúzzuk (ha héjas), 1cm-es darabokra felszeleteljük.

Elkészítés

  1. A hagymát és fokhagymát  kb. 1 ek olívaolajban üvegesre dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a krumpli darabokat és paprikát, 1-2 percig megforgatjuk, majd felöntjük a levessel. Felforraljuk, és alacsony lángon a krumplit félig megfőzzük (ez kb 8 perc).
  3. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és további 8-10 percig főzzük (fedő alatt). Amikor a káposzta megpuhult, de még harapós, egy botturmixszal kissé besűrítjük a levest (elsősorban a krumpli darabokat célozzuk meg!).
  4. A leveshez adjuk a virsli darabokat, kb. öt percig tovább főzzük.
  5. Melegen tálaljuk – aprított petrezselyem zölddel és tejföllel vagy krémes joghurttal.

Tippek

  • Fogyasszuk friss kenyérrel, zsemlével vagy crostini szeletekkel!
  • Úgy is el lehet készíteni, hogy a virslit külön serpenyőben gyorsan átsütjük és a kész leveshez adjuk.
  • Rántással: készíthetünk egy lisztes vagy lisztes-tejfölös rántást is és ezzel oi sbesűríthető a leves turmixolás helyett. Ez nagyon egyszerű, csupán liszttel vagy kukoricakeményítővel világos (vagy fokhagymás-paprikás) rántást készítünk, tejföllel vagy kevés levessel simára keverjük, majd a levesbe szűrjük, és összeforraljuk.
  • Fontos, hogy a kelkáposztát ne főzzük túl, azaz legyen puha, de kissé harapós, ne essen szét.
  • A fenti frankfurti leves egy diétás verzió – azaz liszt- és/vagy tejérzékenyek is fogyaszthatják. Tejallergia esetén természetesen hagyjuk ki a tejfölt, elég a lisztes rántás (ha muszáj) – lisztérzékenyek kövessék a fenti receptet, vagy készítsenek rántást kukoricakeményítővel, ha így szeretik a levest.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

7 hozzászólás

  1. 1) 1: A frankfurti levest nem szokták turmixolni,azt már krémlevesnek hívják
    2:Rengeteg helyen olvasom, hogy olivaolajban kell sütni, dinsztelni. Ez eléggé ártalmas, mert a hasznos Omega3 savak rákkeltő anyagokká égnek el hevítés hatására az olivaolajban.

    nemszakács - 09. 11. 2010 - 17:28
  2. 2) A fenti leves sincs krémlevessé turmixolva – néhány másodperces turmixolással csupán besűrítjük. Ez a módszer egészségesebb a rántásnál.
    Minden hidegen préselt növényi olaj magas hőmérsekleten hidrogéneződik, azaz transz-zsírsavvá alakul át. Ez valóban nem egészéges – a kérdés az, hogy melyik rosszabb: a telített zsírsav (vaj, zsír), vagy a hidrogénezett olaj?! Ki tudja? A válasz évente változik a kutatók körében. A legjobb állítólag a hidegen préselt kókuszolaj – de ettől viszont minden ételnek kókuszos az íze! Ja, és könnyen megég rajta minden – a korom is rákkeltő!

  3. 3) én emlékeim szerint, a framkfurti leves színe világos. kíváncsain várom ez a verzió milyen izű lesz. a színe az most PIROS a paprikától. drukkolni szíveskedjenek.

    hegedűs márta - 06. 01. 2011 - 20:24
  4. 4) 1. a hidegen sajtolt olivaolajat nem szabad hevíteni…a melegen sajtoltat lehet.
    Bizonyos idő után minden megég, így az olaj is…

    2. a rántás az rántás, a habarás az habarás…2 külön folyamat.

    …azért a recept jól sikerült, köszönöm…keményítővel készítettem…bár a rántás íze nem pótolható semmivel. ;)

  5. 5) …azt elfelejtettem, hogy amelyik levesbe belenyúlnak turmixszal, az már inkább krémleves, mint nem az. ;)

    itt angliában így készül minden leves…turmix+tejszín…

    ennyi. :)

  6. 6) Deviance,

    1, Olyan nincs, hogy “melegen sajtolt” olaj. Vagy hidegen sajtolt vagy hidrogénezett egy növényi olaj.
    2, A képen látható leves szerinted krémleves??? Attól, hogy egy kicsit átturmixolsz valamit, még nem lesz krémes. Csupán sűrűbb.
    3, Angliában nem minden leves krémleves, és tejszínes. Sőt, a tejszín nem jellemző – a francia krémlevesek készülnek inkább tejszínnel.
    4, igen a habarás kissé más, mint a rántás – a lényeg, hogy mindkét módszer liszt-alapú, és el lehet készíteni ezekkel is a levest. De semmi szükség rá. Sűríteni botturmix-szal is lehet. De ha valaki szereti a rántás ízét, akkor készítse úgy! De azt is figyelembe kell venni, hogy a fenti levesben burgonya van, ami egy természetesen sűrítő alapanyag, pontosabban a kifőtt keményítő az. Ha ezt liszttel kombináljuk, akkor kissé ragadóssá válik minden étel.

  7. 7) A recept alapján készítettem el először ezt a levest és nagyon finom lett. Azóta már többször is főztem de csakis turmix-szal sűrítem. Fenséges!
    Köszönöm szépen a receptet!