August 28., Friday : Ágoston

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Fűszernövények

April 24, 2009  
kategória Háztartás, Kert, Konyha, Otthon

Fűszernövények A konyhakert népszerűsége világszerte terjed, nem csupán gazdasági okok miatt, de valójában csakis a házilag termesztett élelmiszerek garantálják az ételeink frissségét és vegyszermentességét, nem beszélve a saját terméseink látványának öröméről! Azonban egy konyhakert megvalósítása (és gondozása!) a mai rohanó világban nem olyan egyszerű, mint ahogy Jamie Oliver propagálja. Fűszernövények termesztése viszont nagyon egyszerű, se sok helyet, se sok energiát nem igényel – az eredmény pedig kimondottan kielégítő, hiszen 1-2 csipet zöldfűszer miden ételt egyből frissé varázsol..

Fűszernövény fajták

A fűszernövények két csoportba oszthatók – mediterrán növények, amelyek a meleg, száraz klímát kedvelik, és azok a növények amelyek nedves, gazdag talajban növekszenek inkább.  A fűszernövények lehetnek egynyáriak vagy évelők A legnépszerűbb fűszernövények a következők:

 • Egynyári fűszernövények: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű
 • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya
 • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika

Termesztés

Fűszernövényeket termeszthetünk konyhakertben (külön kialakított részben vagy egyéb zöldségek között), virágládákban, cserépben, függő kosarakban, fém vödrökben stb. A mediterrán fajták napos, száraz, jó vízelevezetéssel rendelkező helyeket kedvelnek – ezért mindig helyezzük őket napfényes terasza, erkélyre, ablakpárkányra, vagy ültessük napos helyre a szabadföldi talajba. Termesztésükhöz nincs szükség nagy területre, akár egy lakásban is nevelhetjük őket (de közel a fényhez) konténerekben.

Talaj

A mediterrán fűszernövények a termékeny, de szerves anyagokkal nem túlkezelt talajt kedvelik. Az ideális PH-érték számukra 6.5-7. A legtöbb zöldfűszer íze jobb, ha napos, száraz termőhelyen nő, ugyanis a kivált illóolajok koncentrációja magasabb lesz a melegen. Gazdag, nedves talajban sokszor gyorsabban nőnek, szebbek is talán, de kevesebbet virágoznak, és gyengébb lesz az aromájuk. A menta, petrezselyem, borágó viszont kimondottan a gazdag, nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

Vetés

A fűszernövényeket vetése megegyezik a zöldségfélék technikájával – a magokat vethetjük közvetlenül a talajba vagy csíráztatóba. A palántákat azonban részleges kitakarással kell szoktatni, mielőtt a kertbe kerülnek! Az élelmiszerboltokban vásárolt kis konténeres zöldfűszereket is el lehet ültetni a kertbe vagy egy nagyobb cserépbe.

Kerti  ültetés

A fűszernövények nem csupán hasznosak, de dekoratívak is, így egy díszkertbe is remekül passzolnak. Különösen a zsálya, curry, édeskömény és a snidling gyönyörűen mutat egy virágágy elemeként is!  A mediterrán fűszernövényeket mindig napos helyre ültessük, olyan termőföldbe, amelynek jó a szabad vízelvezetése. Vigyázzunk azonban azokra a fűszernövényekre, amelyek könnyen szétterjednek – pl menta, citromfű, kamilla – ezeket süllyesztett edényben ültessük el vagy neveljük inkább cserépben vagy egy elkülönített, kiemelt virágágyban.

Konténeres ültetés

Fűszernövényeket könnyen lehet cserépben és egyéb edényekben nevelni, csupán arra kell odafigyelni, hogy a virágföld soha ne száradjon ki teljesen és az edény alján legyen vízelvezető lyuk (érdemes egy kis tányért az edény alá tenni). A cserepes fűszernövények rendszereses locsoláson kívül kevés törődést igényelnek, de érdemes őket évente átültetni, mindig egy kicsit nagyobb edénybe. Üvegházban is lehet nevelni őket, ezáltal akár egész évre  biztosíthatunk friss fűszereket!

Tippek a fűszernövények termesztéséhez

 • A palántákat ültetés előtt mindig locsoljuk meg alaposan – ajánlatos néhány percig pihentetni, hogy a talaj jól átszívja a vizet. Ültetés után ismételten locsoljuk meg jól.
 • Fűszernövények remekül társíthatók zöldségekkel, de virágágyak között is jól mutatnak. Klasszikus párosítás pl.a bazsalikom-paradicsom, uborka-kapor, bab-borsikafű, rózsabokor-snidling stb
 • A kényesebb fűszernövényeket (babérfa, olívafa, tárkony, koriander)  télre vigyük be a lakásba vagy legalább a lépcsőházba. Ha ez nem lehetséges, takarjuk be a növényt, cserepet vagy mulcs-csal a talaj felszínét (ez lehet fakéreg vagy kókuszhéj).
 • A cserepes bazsalikomot mindig alulról locsoljukmeg, különben a kis levelek bepördülnek és nem nőnek tovább.
 • A fűszernövényeket a növekedési idő alatt tápanyaggal kell ellátni – csakis bio tápanyagot használjunk, ha   étkezés céljából termesztjük őket! A termőföld vagy virágföld is legyen bio, ha lehet. Komposztot magunk is tudunk készíteni házilag.
 • A fűszernövények nem csupán konyhakerti haszonnövények, de díszítő elemek is lehetnek mind a kertben és az otthonunkban is. Különleges illatukkal a kertet és a lakást is felüdíthetik.

A kulináris fűszernövények termesztése nem csupán dekoratív, aromás és hasznos – de valójában roppant egyszerű. A következő cikkekben  további információt lehet olvasni zöldfűszerekről, tippekkel, receptekkel a felhasználásukhoz:

           Email            Címoldal           

22 hozzászólás

 1. 1) szeretném megkérdezni, hogy a fekete szeder bokrot hogyan kell metszeni és mikor?válaszukat várom
  üdvözlettel Sturm lászlóné

  Sturm Lászlóné Klári - 07. 06. 2009 - 06:58
 2. 2) Ősszel kell metszeni a gyümölcs szüretelése után.
  Íme egy video, bár angolul, de lépésről-lépésre mutatja a metszés menetét:
  Szeder metszés

 3. 3) Van saját termesztésű bazsalikomom amin sajnos meg jelentek barna színű levéltetvek. Már próbáltam vízben cigarettát eláztatni amit hallottam hogy jó szer erre.Most kezd kikelni az ugyan csak saját termesztésű rozmaring és metélő petrezselyem. Szeretném ezek is a tetvek ellen meg védeni. Mit tegyek és hogyan lehet leirtani a tetveket. Kérem aki tud segítsen.

  Tóth Attila - 13. 06. 2009 - 13:48
 4. 4) Állítólag a levéltetvek nem szeretik a rozmaring, körömvirág és a zsálya illatát – ezeket érdemes a bazsalikom köré ültetni, és olyan más növényeket is, amiket kedvelnek a katicabogarak! Vannak, akik alkoholal vagy szappanos vízzel locsolták le a fertőzött növényt, ez is hatott.
  Továbbá hatásos lehet a timsó oldat, főzött hagymahéj leve is.

 5. 5) Az lenne a kérésem,hogy pl. koriendert hol szerezhetek be?
  Itt vidéken én még nem láttam.

  S mindenképpen erkélyen szeretném termeszteni. Bioföld a másik kérdés.
  Köszönöm a válaszukat.
  Tisztelettel:Varga Hajnalka

  Varga Hajnalka - 24. 04. 2010 - 12:27
 6. 6) Mit csináljak, a tárkony kezd el hervadni, ebben az évben nem is volt olyan szép mint tavaly. Imádom és nagyon szeretném meg menteni.
  Köszönöm a tippet.
  Panni.

 7. 7) Ne aggódj, még nincs elég meleg! Érdemes rendszeresen locsolni és táplálni is.

 8. 8) Köszönöm,sajnos locsolni most nem kell, elég sok a víz körülötte, de táplálni fogom.
  Panni.

 9. 9) Lehet, hogy túl vizes? Elfolyik a víz rendesen körülötte? Van alatta elég kavics?

 10. 10) Szeretnék babérfát .Hogyan juthatok hozzá?Köszönöm.Gadinéni

 11. 11) légyszi segits hol tudok borágó magot és füszert szerezni sópótlót szeretnék csinálni de már csak ez hiányzik hozzá betegnek lenne rá szüksége de gyógynövényboltban sem kapok

  sandor julianna - 25. 11. 2010 - 17:34
 12. 12) Sziasztok!
  :-)
  Én szeretnék fűszernövényeket termeszteni, de nem boltban vásároltat ültetnék ki, hanem én szeretném vetni is.

  Viszont kéne 1 vagy több olyan “tuti” hely, ahol magokat lehet vásárolni, lehetőleg Bp. és környékén, vagy akár utánvéttel.
  :-)

  Előre is köszönjük a tippeket…

  :-))

  Évi

  fűszerbarát - 27. 01. 2011 - 09:09
 13. 13) Sziasztok!Azt szeretném kérdezni hogy ,van 1 cserepes rozmaringom és elkezdett fehéredni a levele,ugy nézki mint ha penészes lenne kezd kifehéredni.Lehet a locsolással szurtam el??Szeretném megmenteni mert nagyon szép!!Tippeknek nagyon örülnék .Köszi

  Kóbor Veronika - 13. 02. 2011 - 12:35
 14. 14) Veronika,

  Télen a rozmaring soha nem néz ki valami szépen.
  De ebben az esetben szerintem azzal lehet a gond, hogy a felesleges víz nem tud eltávozni a cserépből. Van az alján egy lyuk? És a cserép aljába tettél kavicsokat, mielőtt a növényt beleültetted?
  Továbbá érdemes bio komposzttal táplálni télen is (ilyet magad is tudsz készíteni zöldség hámokból, nyers zöldség, gyümölcs maradékokból).

 15. 15) Sziasztok!

  Tudom, kicsit talán elkéstem vele, de szeretnék metélőhagymát, oregánót és bazsalikomot ültetni a teraszunkra, még most május elején elültetem őket az nem késő?Elég tapasztalatlan vagyok még e téren-úgyhogy számomra nagyon hasznos az oldal:)- és nem tudom palántát érdemesebb venni vagy magról ültessek?
  Előre is köszi a választ!Jó kertészkedést mindenkinek!

 16. 16) Még nem késtél le a magos ültetésről, de amíg kihajtanak, az ablakpárkányon tárold őket.
  Az oregánó minden évben előbújik majd, a bazsalikom sajnos nem, ráadásul nagyon kényes növény is. Tárkony termesztése is könnyű, nekem már van egy nagy bokrom a cserépben, pedig azt hittem, hogy a téli fagy kiirtotta!!!

 17. 17) Sziasztok,
  Nekem most jutott eszembe hogy fűszereket ültessek (oregano, petrezselyem stb).
  Szerintetek lehetséges, hogy a kevés téli napsütéses órák száma ellenére legyen belőle valami?

  Helt István - 10. 11. 2012 - 20:45
 18. 18) Igen lehetséges, ha napos ablakba teszed a kis cserepeket (és legyen elég meleg is!) – nekem van minden alap zöldfűszer az ablakpárkányon! A bazsalikom nagyon jól bírja..

 19. 19) Szia,

  Kérdésem lenne, anyósoméktól kaptunk karácsonyra pár fűszernövényt cserépben, én átültettem őket egy nagy kerámia tálba, amit a konyhában tartok. Azt mondja anyósom, hogy ez így nem fog megmaradni, mert, hogy zárt a kerámia tál, és nem tud elfolyni a víz. Ez tényleg így van?

 20. 20) Igen, ez így van, ha a kerámia tálnak nincs lyuk az alján…

 21. 21) Sziasztok! 😀 nekünk van a kertben citromfű és fodormenta bőségesen. Szeretném ha télen is lenne ezéert átültetném cserépbe, de nem tudom hogy kell. Ki kell szedni gyökerestül és úgy át, vagy le kell vágni valahol és úgy…? És megmaradnak ha ablakba teszem meleg helyen? Előre is köszönöm :)

 22. 22) Mindkettő hidegtűrő és örökzöld, vagy nem? Mentát tuti át lehet ültetni kisebb cserépbe, sztem a cutromfüvet is, de ebben nem vagyok biztos.