november 26., szerda : Virág

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gluténmentes muffin

május 17, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek, Sütemények

Gluténmentes muffinA következő gluténmentes muffin recept tökéletes lisztérzékenyek számára, de egészségtudatos életmódot követők is nyugodtan fogyaszthatják. Elkészítése, mint általában a muffinok esetében, nagyon egyszerű, és könnyen lehet tovább fejleszteni is..

Hozzávalók:

  • 2 csésze gluténmentes liszt
  • 0.5 csésze barna cukor (vagy fruktóz)
  • 1 csésze kefir vagy joghurt
  • 1 nagy tojás
  • 0.5 csésze olaj
  • 1 csésze gyümölcs
  • 2 tk gluténmentes sütőpor
  • 1 csipet só (vagy 1 fél tk szódabikarbóna)
  • Opcionális: vanília eszencia, fahéj, reszelt citromhéj, diók, mogyorók

Elkészítés:

  1. A tojást elkeverjük az olajjal és kefirrel. Egy nagy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, fűszerek, majd hozzáöntjük a tojásos keveréket. Beleöntjük a gyümölcs darabokat (és diót stb), óvatosan elkeverjük.
  2. Egy muffin sütőformát kibélelünk muffin papírral (vagy kiolajozzuk), majd megtöltjük a mélyedéseket a masszával. Szilikon muffinsütő is alkalmazható.
  3. Előre melegített sütőben, 180 fokon kb 25 percig szép barnára sütjük.
  4. Rácson hűlni hagyjuk.

Tippek:

  • Akármilyen készen vásárolt gluténmentes lisztkeveréket használhatunk – de önmagunk is tudunk ilyet készíteni: összekeverünk barnarizs, hajdina, csicseriborsó, szója, kukorica és krumpli liszteket. Vigyázzunk a krumpli liszttel, nagyon nehézzé tesz egy sütit.
  • A muffinok még könnyebbek lesznek, ha adunk a masszához egy kis tejet vagy gyümölcslevet.
  • Ideális gyümölcsök: áfonya, eper, meggy, málna, mazsola, szárított gyümölcs darabok, de reszelhetünk bele répát, almát, körtét is.
  • Gazdagíthatjuk mákkal, dió és mogyoró darabokkal vagy kókuszreszelékkel is. A mák és a reszelt citromhéj kombináció különösen finom!
  • Egészségesebb variáció: cukor helyett alkalmazzunk fruktózt (kevesebbet), az olaj legyen hidegen sajtolt. Egészséges muffin receptek>>
  • A muffinokat fogyasszuk el 48 belül – de inkább hamarabb, mert hamar megkeményednek.
  • A gluténmentes muffin ideális délutáni tea, kávé kísérő, de reggelire is jó megoldás lehet. Különösen ajánljuk kisbabáknak 1 éves kor alatt (a sót hagyjuk el).

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .