október 21., kedd : Orsolya

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gombapörkölt

október 14, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

GombapörköltA gombapörkölt egyik kedvelt őszi ételünk, bár friss gombával is szinte az év bármely napján elkészíthető. Lehet önálló étel kenyérrel vagy más körettel, de húsokhoz is tálalhatjuk szószként, tejszínnel gazdagítva..

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • ½ kg (vegyes) gomba
  • 2 ek olaj
  • 1 tk pirospaprika
  • só, bors, őrölt kömény
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

  1. A gombát megmossuk, illetve megpucoljuk. Mérettől függően nem túl apróra vágjuk (daraboljuk vagy szeleteljük).
  2. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajon fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a gombát. Fedő nélkül a gombát puhára pároljuk a hagymás olajon. Sóval, borssal és őrölt köménnyel ízesítjük.
  3. Ha puha a gomba, liszttel megszórjuk, átkeverjük, vízzel (esetleg alaplevessel) felöntjük és összeforraljuk.

Tippek:

  • A gomba nem igényel hosszú párolási időt. Készítsük kevés vizzel, azaz ne legyen híg a pörkölt.
  • A pörköltbe ízlés szerint tehetünk apróra vágott paradicsomot, paprikát, ízesítésre használhatunk paprikaízesítőt is.
  • A pörkölt gazdagítható továbbá apróra vágott szalonnával (hagymához adjuk), zöldpetrezselyemmel (főzési idő végén adjuk az ételhez). Tejszín hozzáadásávál gombaszósszá, míg tejfölös-lisztes habarással gombapaprikássá változtathatjuk.
  • Az őrölt kömény könnyebben emészthetővé teszi az ételt.
  • Ideális körete lehet kenyéren kívül párolt rizs, nokedli, főtt tészta.
  • A gombapörkölt akkor a legízletesebb, ha különböző gombafájtákkal készítjük.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

4 hozzászólás

  1. 1) Ez naon finom volt!

  2. 2) Senkinek nem izlik?

  3. 3) Vicces ez a recept, ugyanis a mellétett képen nem a leírt étel van, ugyanis a képen szereplő ételben van zöldpaprika és paradicsom is, stb…

  4. 4) Mint a tippek alatt olvasható, a recept gazdagítható zöldpaprikával, stb. is. A fotó egy ilyen “gazdagított” változatról készült, de egyébként a leírt recept szerint.