december 22., hétfő : Zénó

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gránátalma tippek

január 28, 2009  
kategória Alapanyagok, Receptek

Gránátalma tippekKülönösen a hideg és borús téli hónapokban vihetünk egy kis élénkséget az ételeinkbe agránátalmával. A gránátalma lényegét, a lédús és ízletes magokat a kemény héj alatt találjuk. Érdemes kipróbálni az „Istenek gyümölcsét” akár magok, vagy lé formájában.Íme néhány info, tuti tipp és gránátalma recept ..

A gránátalma kemény pirosas-sárgás héjjal rendelkező, almaméretű és kinézetű gömbölyű gyümölcs. A lényege a kemény héj mögött megbúvó számtalan lédús, édes-savanykás és csodálatosan piros mag. Íze leginkább a ribizlire emlékeztet, kissé rózsaillatú, gyakran használják fel rózsavízzel kombinálva. Mitikus gyümölcs, a sok apró mag  és színe miatt a termékenység, de a szerelem ősi jelképe is. Magas antioxidáns tartalma serkenti a vérkeringést (a nemi szervekben is), így vágykeltő ételként tartják számon.

Eredete

Közép-Kelet Ázsiából származik, Perzsiától  Észak Indiáig már évezredek óta termelik, különösen népszerű volt a Fekete tenger keleti oldalain. Később a mediterrán országokban is elterjedt, fontos szerepet játszik a zsidó, iszlám vallásokban és a görög mitológiában. Manapság Dél-Kelet Ázsiában, Amerikában és Afrikában is termelik. Az északi féltekén szeptembertől januárig termelik, így ideális téli gyümölcs.

Vásárlás

A gránátalmát megvásárolhatjuk – általában darabonként – zöldségesnél, de nagyobb élelmiszerüzletek zöldségrészlegén is. Mérettől függően valamelyest költséges, de az egészségesre, különlegességre és változatosságra vágyóknak megéri a kiadást. Vásárolhatunk továbbá gránátalmalevet és szirupot is. A gránátalmából készülő grenadine számtalan koktél alapanyaga. Ne vegyük rossz jelnek, ha a héj kemény, attól a gyümölcs még lédús és ízletes (feltéve, hogy más sérülés nem látható rajta), csak kissé nehezebb kettévágni. Éretten kerül kereskedelmi forgalomba, így utóérésre nincs szükség.

Tárolás

Jól tárolható, hűvös helyen heteken át, de szobahőmérsékleten is akár 2 hétig.

Tisztítás

A gránátalmát mossuk meg, vágjuk keresztben ketté. A magokat kiszedhetjük villával, kiskanállal, vagy fakanállal kiütögethetjük,  kézi citromfacsaróval a levet kipréselhetjük, persze gépivel még egyszerűbb, amelyet felhasználás előtt esetleg leszűrhetünk. Sokan a víz alatti kimagozásra esküsznek, azaz a magokat úgy szedik ki, hogy a félbevágott gránátalmát egy tál vízben, kezeket a víz alatt tartva, magozzák ki. Ha több részre vágjuk, a magokat akár kézzel is kiszedhetjük a szivacsos (egyébként keserű) belsőből. Óvatosan végezzük mindezt, mert a ruhán foltot hagyhat, és rendesen spriccel!

Felhasználás

Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, gyümölcsléként fogyasztva, szirup formában mártogatósok készítéséhez, színezésre (pl. kókuszreszelék), gyümölcsléként vagy szirupként gyümölcsös italok, koktélok készítéséhez, vagy egyszerű. A gránátalma különlegessé tehet salátát, desszertet, de húsételt is. Mitikus jellege, csodálatos piros színe miatt kiválóan alkalmas valentin napi ételek készítéséhez.

Néhány egyszerű ötlet a felhasználáshoz:

  • Kir Royal helyett készítsünk gránátalma levével (vagy sziruppal) finom és gyönyörű színű pezsgős koktélt, pár csepp elegendő a pezsgő átváltoztatásához.
  • Adjunk natúr joghurthoz egy-két teáskanálnyi gránátalma szirupot. Egészséges és finom is.
  • Ízesítsünk vanília, madártej vagy joghurt fagylaltot kevés grátánalma maggal és apróra vágott pisztáciával.
  • Adjuk a grátánalma magjait salátákhoz. Ideális gyümölcssalátához, de pikáns salátákhoz is. Utóbbi esetben készítsünk egy vegyes zöldsaláta levél alapot, ezt gazdagíthatjuk kecskesajttal, sült halloumival, vékonyra szeletelt édesköménnyel, vagy az egzotikusabb ízek kedvelőinek szeletelt mangóval, sült chilis garnélával.  Egyszerű citromos/zöldcitromos-olívaolajos öntettel nagyon ízletes és különleges étel.
  • Készíthetünk gránátalma szorbetet is. Ehhez 2 gránátalma kipréselt levét keverjük el 2 ek rózsavízzel (esetleg vodkával, vagy feketeribizli likőrrel),  és 2-3 ek cukorsziruppal vagy mézzel, majd fagyasszuk le egy lapos tálban. Tegyünk a mélyhűtő rekeszbe, 20 percenként keverjük át villával, és 2 óra múlva kész a különleges szorbet. Kiváló ünnepi desszert. Ünnepi édességek>>
  • Egyszerű köret, de önálló étel is lehet a gránátalma magokkal és apróra vágott mentával, szeletelt (és pirított) mandulával gazdagított kuszkuszsaláta. Esetleg pár csepp olívaolaj, esetleg citromlé, és máris kész.
  • Kiváló dekorációs alapanyag: pár szem magocska elegendő ételek dekorálásához, színesítéséhez.

Élettani hatások

A gránátalma magas tápanyag tartalma miatt a szuperételek egyike. Sokoldalú tehetség a gyógyításban, kutatások eredményei számos gyógyító hatást tulajdonítanak a gránátalmának, többek között kiváló antioxidáns, felhasználják szív- és rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában is.

Gránátalma receptek

Az alábbi gránátalma recept listát folyamatosan bővítjük

Saláták -főételek

Édességek

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Ajánlom mindazoknak akik gyermeket szeretnének.
    Heti egy-két alma,és két hónap után jön az eredmény.
    Sok sikert.
    Zsolt