november 26., szerda : Virág

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Grillezés – tippek

június 1, 2008  
kategória Család, Konyha, Vendégvárás

Grill tippekBár a kerti grillezés egy kellemes nyári délután estébe nyúló programja lehet, csakis akkor lesz sikeres, ha vendégeinknek egy igazi gasztronómiai élményt nyújtunk. Azonban a grillsütést könnyen el lehet rontani – az ételek sokszor megégnek, kiszáradnak vagy nyersek maradnak – de egy kis tapasztalattal, odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával ezeket kikerülhetjük. Íme néhány grillezési tipp..

Előkészületek, alapanyagok

  • Először is válasszunk grillezésre alkalmas alapanyagokat – kerüljük a zsíros húsokat, mert könnyen lángot kaphat a parázs, és megég az étel. A hússzeletek ne legyenek túl vékonyak, de vastagok sem!  Továbbá füstölt termékek, és bizonyos sajtok sem alkalmasak.
  • Száraz húsokat, mint pl csirkemell, szűzpecsenye, csavarjuk be szalonnával!
  • Halakat érdemes nyársra húzni vagy alufóliába csomagolva sütni, párolni (tipp: az alufóliánál egészségesebb a banánlevél, szőlőlevél, kukoricalevél, de akár sütőpapírt is használhatunk!)
  • A húsokat, halakat, zöldségeket sütés előtt ajánlatos bepácolni, nem csupán az íz miatt, de azért is, mert a pác védőréteget képez a húson, így a tápanyagok is benne maradnak,  továbbá puhábbak és szaftosabbak lesznek. Azonban ne vigyük túlzásba se a pácolás idejét – maximum 2-6 óra húsoknak, 1 óra halaknak, fél óra zöldségeknek.
  • A pác legyen egyszerű – sót ne adjunk a páchoz, mert nedvességet von el, de ne felejtsük el közvetlenül grillezés előtt megsózni a húsokat! További pácolási tippek>>
  • Zöldségeket legjobb feldarabolni, bepácolni és nyársra vagy fapálcikákra húzni. Remek grill zöldségek: cukkíni, gomba, paprika, padlizsán, édes burgonya, paradicsom, kukorica. Hagymát, fokhagymát is felhúzhatunk – ezeket ne pucoljuk meg, és ne is vágjuk fel, hanem héjjal tegyük a nyársra. Főzzünk meg félig néhány krumplit, kukoricát és grillsütőn már csak párolni és barnítani kell egy kicsit. Grill receptek>>
  • Gyümölcsöket is grillezhetünk – almát, körtét, barackot – majd desszerthez őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal, krémmel vagy mézzel tálaljuk.

Íme néhány pikáns pác:

  • Sertéshús – méz, dijon mustár, borecet, oliva olaj vagy bazslikom ecet és tört bors
  • Bárányhús –  paprika, fokhagyma, olivaolaj, édeskömény mag vagy rozmaring, menta, olivaolajfokhagyma
  • Hal – oliva olaj, reszelt citromhéj, chilli, fokhagyma, petrezselyem vagy citromlé, olivaolaj, zöldfűszer
  • Rák – thai hal szósz, fokhagyma, chilli, menta, zöldcitromlé
  • Csirke – méz és mustár, vagy teriyaki szósz, vagy citrom, fokhagyma,olivaolaj
  • Marhahús – olivaolaj, fokhagyma, mustár vagy osztriga szósz és kínai 5 fűszerkeverék

Sütés

  • A grillezés ideje az ételtől és a grillező típusától függ – lávaköves grillsütőn gyorsabban elkészülnek az ételek.  Általában  5-10 percet igényelnek a zöldségek, gyümölcsök, a csirkemell, hamburger, rákos és halas nyársak – kb 20- percig kell sütni a csirkecombot, marha és sertés szeleteket. Egy egész csirke sütési ideje (grillen vagy nyárson) 50-60 perc.
  • Csak akkor kezdjünk el faszénen grillezni, ha a szén már parázslik – lávaköves sütőn is csak akkor, amikor alaposan felmelegedett a grill!
  • Ne tegyünk túl sok ételt a rácsra, mert összeragadnak és nehezebben sülnek át.
  • Ne süssünk erős tűznél, mert a hús külseje megég, a közepe nyers marad, a zöldségek pedig szénné égnek! Különösen egész húsok, kenyér sütésénél alkamazzuk az indirekt grillezést (parázs a grill két oldalán egyenletesen elolvasztva, fedő használata).
  • Ajánlatos fedeles grillt (pl gömbgrillt) használni, mert a sütés egyszerűbb és a húsok kevésbé száradnak ki. Grillsütő tippek>>
  • Először a húsok egyik oldalát süssük meg, majd fordítsuk meg akkor, amikor a hőtől kifehéredik.
  • Nagyon fontos, hogy villával ne szurkáljuk a húsokat, mert kifolyik belőlük a húslé és kiszáradnak. Csakis grill-lapáttal vagy hússütő csipesszel forgassuk őket.
  • Sütés közben folyamatosan ellenőrizzük az ételeket. Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húsokat, ne legyenek kormosak, de a legfontosabb, hogy  kellően átsüljenek (főleg csirke és halfélék!) Ha a hús túlsül, kiszárad és kemény lesz, a zöldségeknek pedig keserű lesz az ízük.
  • A zöldségeket a felső polcon (vagy alacsonyabb hőfokon) süssük, amíg grill csíkok keletkeznek rajtuk.
  • A nyársakat ne felejtsük el többször megforgatni!
  • A kész ételeket  tiszta tányérokra, tálcákra helyezzük – ne azokra, amiken a pácolt húsok voltak!
  • A parázs elosztható a grillsütőn, így különböző húsok és zöldségek eltérően grillezhetők (ez némi rutint igényel).
  • Az ételeket süthetjük alutálcákon is, így nem csepeg le a zsír, és nem keletkezik benzpirén, továbbá az étel sem ragad a rácsra (Figyelem: az aluminiumban való sütés, főzés nem egészséges, helyette alkalmazzunk inkább bambusz tálcákat és sütőpapírt! Egészséges konyha>>)
  • A sütés végén, a maradék parázs ideális arra, hogy zöldségeket süssünk rajta, amelyből krémeket készíthetünk.

A grillezés nem a legegyszerűbb sütési módszer, de gyakorlat teszi a mestert, azaz minél többet grillezünk, annál tapasztaltabbak és ügyesebbek leszünk. Reméljük a fenti grillezési tippek segítenek kezdőknek – profi grillezőket pedig kérjük, osszanak meg velünk néhány grillezési vagy nyársalási titkot!

           Email            Címoldal           

7 hozzászólás

  1. 1) Szuper!
    Szombaton kipróbáljuk, és meglátjuk jól fog e sikerülni.
    köszönjük!

    Nagy Milán - 28. 04. 2009 - 16:31
  2. 2) vasárnap délutáni program,grillezés!
    A sok szakmai recept betartásával meglátjuk miként vélekednek a vendégek!
    KÖSZÖNÖM.

    daum józsef - 23. 05. 2009 - 20:35
  3. 3) Köszönöm a hasznos tippeket,igaz kezdő vagyok,de ígérem hamar megtanulom.Így pedig sokkal egyszerűbb lesz.

    Tóth Boglárka - 25. 07. 2009 - 11:02
  4. 4) Sok hasznos tippet adott nekünk,most próbálom ki először a grillt de amit itt elolvastam az fenséges volt.Köszönök mindent!

    Sas Zoltán - 15. 08. 2010 - 08:07
  5. 5) Én a következő tippet adnám: csirkemellfilé bepácolva, nem parázson, hanem tűzön sütve, 5 perc alatt kész, nem ég meg, és nagyon finom.

  6. 6) Érdekesek a tippek : kerüljük a zsíros húsokat, de a szárazakat tekerjük be szalonnával ?? Huhha, kissé összezavartál !

  7. 7) Húsos szalonnával.
    A zsír lángot kap, és a hús könnyen megég. A szalonna megvédi a húst, majd el lehet dobni.