August 01., Friday : Boglárka

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Grízes tészta

March 14, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek

Grízes tésztaBár leginkább óvoda, napközi, vagy menza juthat róla eszünkbe, mégis sokak kedvence a darás tésztaként is ismert grízes tészta, amely éttermek kínálatában ritkán szerepel, marad tehát a sajátkezű elkészítés. A vélemények megoszlanak azt illetően, hogy az édes, vagy a sós változata a finomabb, ezért most mindkét grízes tészta receptet bemutatjuk..

Grízes tészta édesen

Hozzávalók:

  • 25 dkg (rövidmetélt) tészta
  • 1-2 ek olaj
  • 7 dkg búzadara
  • csipetnyi só
  • tálaláshoz porcukor, baracklekvár

Elkészítés:

  1. Vizet felteszünk forralni, ha forr, beletesszük a tésztát (esetleg kevés sót) és puhára főzzük.
  2. Közben széles lábasban az olajat felhevítjük, beleszórjuk a darát, állandó kevergetés mellett pirítjuk (vigyázat! lassan indul a barnulás, de aztán begyorsul, ne égessük meg, csak kapjon szép barna színt), majd felöntjük kb. 1,5 dl meleg vízzel (vigyázat! ez pedig nagyon fog gőzölni). Alaposan elkeverjük, elzárjuk alatta a hőt, lefedjük, és hagyjuk puhára párolódni.
  3. A megpuhult darát keverjük át villával. A megfőtt tésztát leszűrjük és lecsepegtetjük, a darával villa segítségével alaposan összekeverjük, röviden átmelegítjük.
  4. Porcukorral megszórva, (barack)lekvár kíséretében azonnal tálaljuk.

Grízes tészta sósan

Hozzávalók:

  • 25 dkg (rövidmeltélt) tészta
  • 1-2 ek olaj
  • 7 dkg búzadara
  • 1 kk só
  • tálaláshoz saláta, savanyúság

Elkészítés:

  1. A fentiekhez hasonlóan készítjük, de a darához a vízzel történő felöntéskor több sót adunk, így pároljuk meg, és keverjük össze a tésztával.
  2. Ízlés szerint még sóval fűszerezve, finom ecetes salátával, savanyúsággal, vagy csak önmagában tálaljuk.

Tippek:

  • A grízes tészta elkészítése könnyű is, meg nem is, a nehézsége a dara megfelelő állaga. A lényeg, hogy a darát annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje, tehát ne legyen a víz se túl kevés, se túl sok. Ideális esetben a keletkező gőzben puhul meg a dara. Akkor tökéletes a dara, ha minden szeme puha lesz, nem csomós, de nem is marad kásás, hanem inkább száraz. Mielőtt beletesszük a tésztát érdemes megkóstolni. Ha kemény, tegyünk bele kissé még vizes tésztát, hogy hő mellett tudjon tovább párolódni. Ha túl vizes, melegítsük fel újra és pároljuk el a vizet. Csak a megfelelő állagú darával lehet a tésztát jól összekeverni, és lesz tökéletes az étel.
  • Az ételhez használjunk széles lábast, amelyben jól össze tudjuk keverni a darát a tésztával. A keverés nagyobb villával, favillával sikerülhet a legjobban.
  • A grízes tészta jól melegíthető. Kifejezetten ízletes, ha kicsit oda is tud „pörkölni” a tészta az edény aljához.
  • A grízes tészta recept jó példa arra, hogy olcsó és „hétköznapi” étel is lehet nagyon ízletes, változatos, és kiadós is. További tészta receptek>>

           Email            Címoldal           

4 hozzászólás

  1. 1) fincsi tényleg és még olcsó is, ráadásul kiadó

  2. 2) A recept bevált, számomra ez volt a legrészletesebben leírva és nagyszerűek a tippek, segítőkész emberke alkotta :-)!!

  3. 3) Tökéletes, részletes leírás! :)
    Frankfurti leves “másodikja” lesz. Még nem készítettem soha, de ezalapján remélem tényleg finom ételt készítek. köszi a receptet”:)

    Balogh éva - 30. 08. 2013 - 12:54
  4. 4) Ja meg persze a saját szilvalekvárral a tetején…:))

    Balogh éva - 30. 08. 2013 - 13:08