augusztus 22., péntek : Menyhért & Mirjam

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Gyümölcssaláta

március 28, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Parti, Receptek

Gyümölcs-salátaA gyümölcssalátáról csak jó jut eszünkbe: egészséges, kifejezetten egyszerűen, előre és akár nagy mennyiségben is, változatosan elkészíthető. Nem kell továbbá komoly bevásárlásba bonyolódni elkészítéséhez, sőt, ha szerencsénk van, a hozzávalók a saját kertünkben is megteremnek.  Mivel gyümölcssaláta készítése nagyon egyszerű, és szinte tetszés szerinti változatban elkészíthető, inkább azokra a hasznos tippekre helyezzük a hangsúlyt a következő cikkben, amelyek segítségével tökéletes és változatos gyümölcssalátát készíthetünk..

Gyümölcssaláta tippek:

  • Lehetőség szerint dolgozzunk szezonális gyümölcsökkel, de leginkább olyannal, amelyet kedvelünk. Ügyeljünk a színkompozícióra is, azaz használjunk különböző színű gyümölcsöket. Pár szem gránátalma mag minden salátát feldob!
  • A megmosott, megpucolt gyümölcsöket vágjuk (ha egyáltalán szükséges) falatnyi darabokra, hogy villára szúrva, vagy akár egy kanállal is egyszerűen fogyasztható legyen. Minden zavaró tényezőt (pl. magok, levelek, szár) távolítsunk el a gyümölcsökről.
  • Ha érett és édes gyümölcsöket használunk, az édesítés el is hagyható. Ha mégis édesítenénk, használjunk inkább mézet, agávé vagy juhar szirupot (a felesleges extra cukrot kerüljük). A juharszirup folyósabb állagú, könnyű elkeverni a gyümölcsökkel.
  • A gyümölcssaláta akár azonnal fogyasztható, egy kevés “állás” nem árthat, ha például alkoholt is keverünk bele. De ne álljon túl sokáig sem, mert nem lesz friss hatása (és el is színeződhet). A gyümölcssalátát fogyasztásig tároljuk hűvös helyen.
  •  Ha előre készítjük el, érdemes kevés citromlét csavarni rá. A citromlé nem csak az íz miatt fontos, hanem azért is, mert meggátolja gyümölcsök bebarnulását.
  • Ügyeljünk arra, hogy bizonyos gyümölcsök elszínezhetik a többit (leginkább piros gyümölcsök), míg más gyümölcsök állaguk miatt kerüljenek tálalás előtt a salátába (banán), vagy annak is leginkább a tetejére (pl. málna).
  • Ha lehet, kerüljük túl puha/érett gyümölcsök használatát, mert attól kásás lesz a saláta.
  • Gyümölcssalátát ízesíthetünk alkohollal is, kiválóan alkalmas erre például valamilyen gyümölcslikőr (narancslikőr, limoncello), de tálaláskor nyakon önthetjük a tányéron szervírozott gyümölcssalátát egy kevés proseccoval vagy pezsgővel is (ebben az esetben adjunk hozzá feltétlenül kanalat, kár lenne az értékes italért!).
  • Tökéletes kiegészítő lehet a tejszínhab, egy gombóc (vanília, citrom, eper) fagylalt. Egészségesebb viszont 1-2 kanál krémes vagy görög joghurt! Ezeket akár gyümölcshabbá is turmixolhatjuk!
  • Tehetünk továbbá a gyümölcssalátába aszalt gyümölcsöt is, pl. mazsola, meggy, áfonya, a tetejét megszórhatjuk  kekszmorzsával (pl. amaretti, mandula keksz), durvára vágott dióval vagy mandulával, tálalhatjuk menta levelekkel, akár dekoratívan habcsók kosárkákban, vagy morzsolt habcsókkal is.
  • Egzotikus salátához adhatunk egzotikus fűszereket ízesítés és dekorálás céljából is, pl. vanília, fahéj, szegfűszeg, narancshéj, chili, kardamom.
  • Bár gyakran készítenek főzött cukros szirupot a gyümölcssalátához, ez felesleges. Sokkal ízletesebb lesz a saláta, ha a friss gyümölcsök ízét érezzük. Ha mégis szirup mellett döntünk, ne legyen túl cukros.
  • Ne feledjük! A gyümölcssalátának nincs szüksége külön öntetre (lére). Egy-egy narancs, grapefruit kifacsart leve, a citromlé, valamint a többi gyümölcs értékes nedve bőven elegendő.
  • Szükség esetén konzerv gyümölcsöt is használhatunk, de vegyítsük feltétlenül friss gyümölccsel.
  • Lehetőség szerint használjunk a gyümölcssaláta készítéséhez bio gyümölcsöket.
  • Zöldsalátákat és zöldségeket is kombinálhatunk gyümölcsökkel – fantasztikus salátákat eredményezve. Saláták gyümölccsel>>
  • Tapasztalatok szerint, a gyümölcssalátát azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem gyümölcsimádók. Egy nagy tál előre elkészített gyümölcssaláta finom reggeli, tízórai, uzsonna is lehet az egész családnak.
  • Friss gyümölcssalátát lehetőleg éhgyomorra fogyasszunk  – reggelire, uzsonnára  -  vagy  maximum fél órával főétkezés előtt.  Feltétlenül mellőzzük desszertként, mert a gyümölcs emésztése gyorsabb, mint a fehérje vagy szénhidrát, így a gyomrunkban el kezd erjedni – ezáltal nem csupán lelassul az emésztésünk, de gáz, puffadás és hasfájás is kialakulhat. Desszertként jobb a sült gyümölcs, vagy kompót. Desszertek>>

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

11 hozzászólás

  1. 1) Nagyon tetszik,köszi a tippeket!

    Krecsák Mária - 09. 11. 2008 - 18:44
  2. 2) Szia! Én még csak 15-éves vagyok de sokat próbáltam a salátákat.
    És nekem hát…. tutira bejöt sok-sok tippedet elfogadnék,az e-mailomra ha időd engedi irhatsz ijen recepteket.

    Kösszike szia!!!

    “Vaguci”

    Lakatos Ildikó Barbara - 21. 11. 2008 - 15:55
  3. 3) szia nagyon jó tippp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

  4. 4) Szia, nagyon koszi a tippet majd elkeszitem puszi!!!!

  5. 5) nagyon szupi

  6. 6) hát nem annyira jó

    nagy barbara detty - 19. 03. 2009 - 16:13
  7. 7) én már próbáltam pár salátát de még a gyümölcs salátát még nem csináltam de biztos jó lehet. Én más fajta salátákat szoktam csinálni,pl francia saláta, krumpli saláta, virsli saláta és orosz hússaláta. Ez utóbbi nekem nagyon bejött mert nagyon finom. Diszab

    Diószegi Beatrix - 14. 09. 2009 - 18:52
  8. 8) szia 13 éves vok imádok gyümölcssalátákat a saját elkébzelésem szerint elkészitteni röviden ezis nagyon jo!!!!!!!!!

    benkocs andrea - 07. 12. 2009 - 20:22
  9. 9) Krisztina vagyok nagyon szeretem a gyumolcsalatakat mindenfele gyumolcsokkel es a tetejere tejszinhabot szoktam tenni es ollan finom szokott lenni

    nagy krisztina-brigitta - 13. 02. 2010 - 10:14
  10. 10) :) :D Jó tip

  11. 11) Finom!