október 31., péntek : Farkas

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Húsvéti maradékok

március 24, 2008  
kategória Receptek, Ünnepi

Maradék sonkaHa már elmúltak a húsvéti ünnepek, gyakran felmerül a kérdés, hogy mitévők legyünk a maradékokkal. Hiába volt finom minden, néha bizony eltúlozzuk a nyersanyagok beraktározását, vagy a főzésre kerülő mennyiséget. Húsvét után jellemzően sonka és tojás a maradék. Íme néhány ötlet, hogyan tudjuk ezeket a húsvéti maradékokat változatosan felhasználni az ünnepek utáni napokban..

A hűtőszekrényben, kamrában megfelelően tárolt főtt ételek és nyersanyagok eltarthatók egy ideig, de jobb, ha mielőbb fel tudjuk használni. Ráadásul így az ünnepet követő napok ebéd és vacsora problémáját is egyszerűen megoldhatjuk, sőt, kipróbálhatjuk azokat a húsvéti recepteket, vagy egyszerű húsvéti ételeket is, amelyekre eddig nem volt időnk.

Sonka

  • Abból indulunk ki, hogy nyers füstölt sonka nem maradt. Ha igen, és nem tudjuk megfelelő helyen tárolni, inkább főzzük meg utólag és használjuk fel. Ha maradt akár főtt, akár húsvéti sült sonka, számtalan módja van annak, hogyan használhatjuk fel.
  • Készíthetünk szeletelt sonkával szendvicseket, tízórait a gyerekeknek az iskolába, vagy a munkahelyre.  Ha darált vagy apróra vágott sonkát tejföllel, kevés majonézzel, őrölt fekete borssal, citromlével és zöldfűszerrel elkeverünk, nagyon ízletes szendvicskrémet kapunk, amelyet friss péksüteménnyel, de toast kenyérrel is elfogyaszthatunk.
  • Vagy készíthetünk sonka mousset. Az apróra vágott főtt sonkát kevés fehérborban megpárolt, apróra vágott hagymával és fokhagymával, kakukkfűvel, tejföllel és tejszínnel pürésítjük, fűszerezzük sóval és őrölt borssal.
  • Maradék sonkát felhasználhatunk rengeteg recepthez – pl sonkás muffin, omlett, sonkás falatok készítéséhez, de akár levesek díszítéshez is –  lásd sonka receptek.

Tojás

Ha maradt, akkor lehet főtt tojás, vagy nyers tojás. Utóbbit a szavatossági időn belül felhasználhatjuk, a főtt tojást érdemes minél hamarabb elfogyasztani, és addig is hűtőszekrényben tárolni. Gyors vacsora lehet például egy érett avokádó vagy párolt spárga reszelt főtt tojással, kevés citromlével, sóval és őrölt borssal fűszerezve, péksüteménnyel tálalva. További tojás receptek>>

Bárány

Maradék sült bárányhúsból készíthetünk salátákat, egyszerű arab vagy mediterrán ételeket, húsos pogácsát, muffint, leveles tészta lepényeket stb. Bárány receptek>>

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .