november 26., szerda : Virág

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Húsvéti sütemények

március 17, 2010  
kategória Receptek, Sütemények, Ünnepi

Húsvéti süteményekA húsvéthez kötődő hagyományos süteményekből legalább egy-kettő szinte minden család ünnepi asztalára kerül. Akár húsvéti klasszikust, akár húsvéti köntösbe bujtatott, minden alkalomhoz illő süteményt sütünk, érdemes kipróbált recepteket elkészíteni. A következő húsvéti sütemény receptek és tippek segítségünkre lesznek..

Egyszerű húsvéti süteményekkel a húsvéti sütés kérdése könnyen megoldható (lásd egyszerű húsvéti sütemények). Ha azonban időnk és energiánk engedi, készíthetünk egyéb hagyományos vagy ünnepi díszítéssel ellátott süteményt is. Ezek sem bonyolultak, de elkészítésük részben igényel némi rutint és felkészültséget, illetve részben idő- és munkaigényesebbek. Az alábbi bevált receptekből válogatva azonban már nyert ügyünk van!

Húsvéti sütemények

A népi és családi hagyományokhoz és szokásokhoz kötődően kialakult azon sütemények köre, amelyeket húsvétkor előszeretettel készítünk el. Ezekre jellemző, hogy húsvéti alapanyagokkal, húsvéti formában és/vagy díszítéssel készülnek, illetve egyéb módon utalnak az ünnepre és a tavaszra. Ilyenek például:

Egyéb sütemények

Sok egyéb sütemény is van természetesen, amelyek ünnepi süteményként kiválóan megállják helyüket. A számtalan recept közül válasszuk azt, amelyik leginkább köthető a húsvéti ünnephez, a tavaszhoz, illetve hangsúlyozzuk ezen jelleget hozzávalókkal és ötletes díszítéssel:

Húsvéti sütemények díszítése

A díszítés pluszt ad a süteményhez, ezért különösen ünnepi alkalmakkor érdemes hangsúlyt fektetni rá. Legyünk bátran kreatívak! Íme néhány tipp és ötlet:

  • Az ünnepi kalácsot formázzuk koszorú alakúra, középre kerülhetnek a festett tojások.
  • Az üzletekben számtalan dekorációs alapanyag közül választhatunk: gyöngyök, drazsék, dekortoll, szórócukor, magok, stb.
  • Használjuk fel dekorációra a boltban vásárolható húsvéti édességeket is: zselétojás, mini csokitojás, csokinyúl, stb.
  • Készen vásárolt húsvéti marcipán figurával, vagy kézzel formázott és esetleg dekorcukorban, csokidarában megforgatott marcipán tojásokkal, nyújtott marcipánból szaggatott és pálcikára szúrt húsvéti figurákkal dekoratívan díszíthetjük az ünnepi tortát. Marcipán nyuszi>>
  • Kedvenc (piskóta alapú) tortánkat készítsük el kerek helyett tojás alakban kivágva. Húsvéti sablonok>>
  • Cukormáz, olvasztott csokoládé: sokféle dekoratív ötlet megvalósításához alkalmazható. Húsvétkor gyakoribb talán a fehércsoki alkalmazása.
  • Tojások: kifújt hímes tojásokat helyezzünk ünnepi torta közepére. Készíthetünk hozzá zöld színű marcipánból fészket is. Húsvéti tojás>>
  • kézügyességűeknek ajánljuk: nyuszifül leveles tésztából, nyuszifül ostyatésztából.
  • A díszítésnél vállaljunk be annyit, amit biztosan végre tudunk hajtani. Ne legyen egy rosszul sikerült dekorációval csalódás a munkánk eredménye.
  • Ahol lehetséges, vonjuk be a gyerekeket is a húsvéti sütik készítésébe.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .