október 21., kedd : Orsolya

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Jégkrém

JégkrémValójában minden krémes fagylaltot jégkrémnek is nevezhetünk, de jégkrém alatt mi a pálcás, azaz nyalókás változatot értjük, amely persze a gyerekek kedvenc nyári édessége. A fagylaltok közül talán a legegyszerűbb az elkészítése, se fagyi gép, se krémek előfőzése nem szükséges hozzá. Íme néhány tipp és tuti jégkrém recept..

Jégkrém tippek

  • A jégkrém általában gyümölcsléből és vagy gyümölcs-püréből  készül. A fagyasztott gyümölcslé vagy püré azonban nem olyan édes, mint a langyos, így fontos, hogy fagyasztás előtt alaposan édesítsük –  ez lehet cukor, méz, juharszirup, agavészirup.
  • Akármilyen bolti vagy házilag préselt gyümölcsléből nagyon egyszerűen készíthetünk gyors jégkrémet – öntsük a formákba, és tegyük a fagyasztóba (ha a gyümölcslé cukormentes,  édesítsük fagyasztás előtt).
  • A smoothies (gyümölcspüré) ideális jégkrém alap, és még egészséges is! Smoothie receptek>>
  • A jégkrém lehet tejszínalapú is – minél zsírosabb, annál kevésbé alakulnak ki jégkristályok.
  • A jégkrémbe keverhetünk turmixolt gyümölcspépet, aprított dió, mogyoró beleket, sőt, akár aprított zöldfűszereket is (pl menta)!
  • Gyerekek jobban szeretik a sima jégkrémet, a számukra készült jégkrémekhez a pürét nyomjuk át egy szűrőn.
  • Pálcák – a pálcikákat mindig akkor nyomjuk a formába, amikor a massza már félig fagyott, így jobban tartják a jégkrémet.
  • Alkohol – felnőttek számára adjunk néhány kanál likőrt vagy vodkát a püréhez, de ne feledjük, a jégkrém kissé lágyabb lesz, így gyorsan kell fogyasztani!
  • Formák - a szupermarketekben és az IKEA-ban lehet olcsón klasszikus jégkrémformákat kapni, de alkalmazhatunk egyéb szilikon, műanyag formákat is. Kisgyerekek számára érdemesebb kisebb jég-nyalókákat készíteni – ehhez alkalmazhatunk mintás jégkocka tartókat, műanyag kupakokat, keménypapírból készített öntőmintákat stb.
  • Pálcikákat hobby boltokban lehet kapni, jégnyalókákhoz használjunk félbetört grillpálcikákat!
  • A jégkrémet helyezzük a mélyhűtő leghidegebb polcára – a gyömölcs(lé) alapú jégkrémek 2 óra múlva fogyaszthatók, a tejszínes verziók 3-4 óra alatt fagynak le rendesen.

Egyszerű jégkrém receptek

Íme néhány egyszerű és nagyszerű jégkrém recept, amelyek különböző készítési módot is alkalmaznak:

Gyümölcsös jégkrémek

Nyári bogyós jégkrém

  • Hozzávalók: 10 dkg málna, 5 dkg kékáfonya, szeder vagy meggy, 4 dl ribizlilé
    5 dkg cukor, meggylikőr (opcionális)
  • Elkészítés: A gyümölcsöket összeturmixoljuk, esetleg átnyomjuk egy szűrőn.
    Elkeverjük a ribizlilével, cukorral, likőrrel, és jégkrémformákba töltjük, a fagyasztóba tesszük.
  • Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel illetve gyümölcslével is elkészíthetjük.
  • Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 5 dkg fruktózzal!

Epres jégkrém 1

  • Hozzávalók: 25 dkg eper, 5 dkg cukor, 0.5 dl víz, fél citrom leve
  • Elkészítés: összeturmixoljuk a hozzávalókat, ha szüksége, átszűrjük, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: ugyanezt a receptet egyéb bogyós gyümölccsel is elkészíthetjük, pl málna, szeder, cseresznye, meggy, szeder, ribizli, feketeribizli
  • Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 3 ek agavé sziruppal

Mangós jégkrém

  • Hozzávalók: 2 érett mangó húsa, 1 narancs kipréselt leve, 2 ek cukor
    Elkészítés: a hozzávalókat összeturmixoljuk, formákba töltjük, 2-3 órán át fagyasztjuk.
  • Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá 1 zöldcitrom levét.
  • Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük 1ek fruktózzal.

Dinnyés jégkrém

  • Hozzávalók: 10 dkg cukor, 1 dl víz, 0.5 dl  turmixolt majd leszűrt görögdinnyelé, 1 vanília rúd magja, 2 zöldcitrom leve
  • Elkészítés: A cukrot a vízzel és vaníliamaggal sziruppá főzzük, majd hűlni hagyjuk. A dinnyehúst (mag nélkül) összeturmixoljuk, majd szűrön átpréseljük. Elkeverjük a kihűlt sziruppal. Formákba töltjük, fagyasztjuk.
  • Tippek: sárgadinnyéből is elkészíthető – adjunk hozzá reszelt gyömbér préselt levét

Trópusi jégkrém

  • Hozzávalók: ½ csésze cukor, ½ csésze víz, ½ csésze kókusztej, ¾ csésze narancslé, ¾ csésze ananászlé, ¼ csésze citromlé
  • Elkészítés: a vízben a cukrot elkeverjük, majd sziruppá főzzük. Levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a kókusztejet és a gyümölcsleveket. Amikor teljesen lehűlt, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: felnőttek számára adhatunk hozzá narancslikőrt.
  • Egészséges változat: a cukrot helyettesítsük  fruktózzal.

Egyéb tejszínmentes jégkrémek

Tejszínes jégkrémek

Epres jégkrém 2

  • Hozzávalók: 15 dkg földieper, 2 dl krémes vagy görög joghurt, 1 dl habtejszín, 6 ek cukor
    Elkészítés: a habtejszínt habosra verjük, az epret összeturmixoljuk a joghurttal és cukorral, majd elkeverjük a habbal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: gyerekek számára passzírozzuk át kétszeresen ez eperpürét, így nem lesz magos.
  • Egészséges verzió: tejszínt hagyjuk ki, cukor helyett alkalmazzunk mézet vagy fruktózt

Fekete ribizlis jégkrém

  • Hozzávalók: 2.5 dl  fekete ribizli, 10 dkg cukor, 4 dl krémes vagy görög joghurt.
  • Elkészítés: a fekete ribizlit kevés vízben felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. Sziruppá főzzük, majd kézi turmixszal eldolgozzuk. Egy szűrőn átpréseljük, amikor teljesen kihűlt, elkeverjüka joghurttal. Formákba töltjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: ugyanezt a receptet egyéb gyümölcsökkel is el lehet készíteni
  • Egészségesebb verzió: alkalmazzunk 5 dkg fruktózt cukor helyett

Limoncello jégkrém

  • Hozzávalók: 1dl zsíros tejszín, 1 sűrített tejkonzerv, 0.5 dl limoncello, 1 dl frissen préselt zöldcitrom leve (kb 6)
  • Elkészítés: a hozzávalókat kissé habosra keverjük egy habverővel, formákba töltjük, lefagyasztjuk.
  • Tipp: gyerekeknek ne adjunk belőle!

A legtöbb jégkrém sok cukrot tartalmaz, így fogyasszuk mérsékleten vagy íme néhány egészséges jégkrém és fagyi recept>>

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

5 hozzászólás

  1. 1) Jégkrém…

    Valójában minden krémes fagylaltot jégkrémnek is nevezhetünk, de jégkrém alatt mi a pálcás, azaz nyalókás változatot [...]…

  2. 2) Nem vagyok édesszájú, ezért házi pradicsomitalt fagyasztottam kissé megborsozva,sózva, belefőzve egy csokor zellerlevelet.Jégkrémformákban fagyasztottam. Nagyon üdítő, és nem hizlal!

    Kereckeyné Gerő Judit - 17. 06. 2011 - 17:38
  3. 3) Ez nagyon jó ötlet. Köszönjük!

  4. 4) ez nagyon egyszerü szerintem

    juhász marianna - 04. 08. 2011 - 14:54
  5. 5) Fruktozt erdemes elkerulni,mezet hasznaljunk vagy Glukozt,vagy termeszetes edesitoszert (Stevia)http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/01/02/highfructose-corn-syrup-alters-human-metabolism.aspx

    Csilla Kerdo - 14. 05. 2014 - 20:44