July 24., Thursday : Kinga & Kincső

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kakaós csiga

June 29, 2009  
kategória Gyerekeknek, Receptek, Sütemények

Kakaós csigaGyerek, de felnőtt kedvence is a pékségekben kapható kakaós csiga. Elkészítése házilag sem bonyolult, ráadásul ízlés szerint alakítható. Készíthetünk kisebbet-nagyobbat, süthetjük egymástól távol, vagy szorosan egymás mellett, édesen, vagy kakaósabban, ki hogyan szereti..

Hozzávalók:

  • ½ kg liszt
  • 4 dkg friss élesztő
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 7 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • 3 dkg vaj (olvasztva)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 ek kakaó
  • tetejére: 1 dkg vaj, 0,5 dl tej, 1 cs vaníliacukor

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk. A kelt tésztához az élesztőt kevés langyos tejben 1 teáskanálnyi cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet kimérjük, nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót. A maradék tejhez hozzáadjuk a maradék cukrot, a vajat, elkeverjük.
  3. Az élesztős tejet, a vajas-cukros tejet, valamint a tojást és a sárgáját a liszthez adjuk, és alaposan összegyúrjuk. Letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  4. A cukrot és a kakaót elkeverjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, téglalap alakban. A tésztát szilikon ecset használatával megkenjük az olvasztott vajjal, egyenletesen rászórjuk a cukros kakaót. A tésztát hosszú oldaláról szorosan feltekerjük, mint a piskótát. Éles késsel kb. 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. A szeleteket ujjainkkal kissé kör alakúvá megformázva sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kellő távolságban. A tepsit a sütőbe tesszük, bekapcsoljuk. Amint eléri a 175 fokot mérjük az időt. Kb. 20 perc alatt megsütjük.
  5. Tetejére: a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a vajjal és a vaníliacukorral. 5 perccel a sütési idő lejárta előtt kivesszük a tepsit, a vajas-cukros tejjel szilikon ecset használatával megkenjük a csigák tetejét. Még 5 percre visszatoljuk a sütőbe.

Tippek

  • A csigákat süthetjük szorosan egymás mellett is. Ebben az esetben csak minimális helyet hagyjunk a csigák között a tepsin, további dagadás és a sütés által össze fognak érni.
  • A kakaós csiga legfinomabb része a belseje. Aki osztja ezt a véleményt, ossza a tésztát ketté, és két vékonyabb tekercset készítsen belőle (ezt ajánljuk egyébként a kevésbé rutinosaknak is, így könnyebb dolgozni a tésztával). Így kisebb és több csigát kapunk.
  • Friss élesztő helyett szárított élesztőt is használhatunk.
  • A töltéshez szánt kakaó és cukor mennyisége, aránya ízlés szerint – mértékkel – módosítható. A csigák tetejének megkenése elhagyható (a bevonat puhábbá, és fényesebbé teszi a csigát).
  • A kész csigát kihűlés után porcukorral megszórva, de akár olvasztott csokoládéval bevonva is tálalhatjuk.
  • Ha fél adag tésztát készítünk, a szeleteket kissé szélesebbre vágva (kb. 2-3 cm) akár egy (24 cm) torta alakú kerek formába is rakhatjuk egymás mellé a csigákat, így kakaós kalácstortát kapunk. Lásd még túrós kalácstorta.
  • A csiga frissen a legfinomabb. Fél adag készítését javasoljuk ezért akkor is, ha kisebb adag, vagyis darabszám is elegendő a csigákból. A fenti adag nagy, kb. 25 db kisebb csiga lesz belőle.
  • A kakaós csiga elkészíthető leveles tésztából is a fahéjas csiga receptje alapján (fahéj helyett kakóport alkalmazzunk!), illetve mini kakaós csigaként élesztős leveles tésztával. Kakaós csiga muffinformában>>

           Email            Címoldal           

26 hozzászólás

  1. 1) Nagyon finom lett, köszi a receptet. Csak ajánlani tudom. Süssétek meg mert megéri :)

  2. 2) Hmm…. most kel a tészta…én gépben kelesztem, remélem jó lesz életem első kakaós csigája :D

    Üdv. Nóri16 ^^

  3. 3) jo finom ez a süti

    Hajdú Krisztina Kitti - 02. 05. 2010 - 13:22
  4. 4) Finomnak finom lett, csak ne tulozzátok el a kakaós cukrot mert nekem állt a sütőpapíron a csokimassza XD
    Eltuloztam a kakaót :P

  5. 5) Nagyon finom lett!!:)

  6. 6) Sziasztok
    Életem első kakaós csigája
    Nagyon félek mert távolról sem értem,hogy mit mihez kell adni
    Sőt még valamilyen száraz élesztőt kaptam a boltban
    De megyek lassan neki kezdek
    Remélem nem fog meghalni tőle senkisem
    :)

  7. 7) Sziasztok!
    Aki ezt a receptet felírta egy-két dolgot pontosabban is írhatott volna!
    Pl:1 óra alett nem kel meg a tészta! Több idő kell jóval!Legalábbis,hogy szép legyen!Ez csak egy a sok közül!
    A kezdőkre is gondolni kéne,ha egyszer már receptet raksz fel!

  8. 8) nagyon jó ez a kakaós csiga még nem csináltam soha ijet 13 éves létemre na mivel ijen ételeket készíte szakácsnak megyek továbbtanulni!!!!

  9. 9) Help!Valaki meg tudnà mondani miert ègnek le a csigàk? Màr 2x sutottuk meg(igaz mas recaptel)de mindig leègnek. Mi lehet az oka? elore iskoszonjuk a segitsèget

  10. 10) Használtatok sütőpapírt, illetve bevajaztátok a sütőtepsit?

  11. 11) Ha sütőpapírt használsz is ráragad a csiga!Alig lehet felszedni róla!Engem is érdekelne,miért!?A receptíró ezt is megírhatná!

  12. 12) próba szerencse megpróbálom,nagyon jól hangzik:)

  13. 13) Nagyon szuper lett, puha és finom, csak szerintem egy kicsit több cukor kell bele, mert nem volt elég édes, de amúgy szuper, ajánlom mindenkinek. Én tettem alá sütőpapírt, annyi ideig sütöttem amennyi volt írva, nekem nem ragadt oda.

    Lipcseiné Csoma Melinda - 07. 11. 2010 - 18:30
  14. 14) SZUPER JÓ RECEPT SZÁSZSZOR JOBB MINT A BOLTI SÜSSÉTEK BÁTRAN SZIASZTOK

  15. 15) Most akarom megsütni,majd írok milyen lett.

  16. 16) sziasztok most keszitem en is a csigakat remelem jo lesz meg sosem sutottem

  17. 17) Mar tobszor keszitettem es nagyon finom…

  18. 18) 7,! Fél óra alatt megkel!

    Sokan voltak - 22. 03. 2011 - 21:20
  19. 19) ja és még azt szeretném meg kérdezni hogy amikor a végén be kell vajazni cukrozni tejezni akkor mennyi kell a tejből,vajból és a vaníliás cukorból???????

  20. 20) 1 dkg vaj, 0,5 dl tej, 1 cs vaníliacukor (utóbbit helyettesítheted 1 tk cukorral)

  21. 21) Az enyem most kel, remelem finom lesz. A recept leirasarol annyit, hogy tenyleg nem teljesen ertheto kezdokent :(

  22. 22) A kelesztesrol meg annyit, hogy en mindig por elesztot hasznalok, de az sajna soha nem kel meg 30 perc alatt, igy fel ora utan be szoktam rakni a tesztat 50 fokos sutobe es ennek koszonhetoen szokott szepen megkelni.

  23. 23) En nem tudom mi bajotok.2 x sütöttem.kezdöként!!! Szerintem.minden erthetö.dupla cukrot raktam bele.

  24. 24) Nagyon jo a recept, fel adagbol csinaltam (csak 1 tojast tettem bele), es nagyon jol sikerult!!! Igaz a kakaohoz tobb cukrot tettem, mert nagyon jo kakaom volt, ami a gyerekeknek keseru lett volna!!! es nem ragadt oda (lekentem a tepsit:) Kar, hogy csak fel adagot sutottem:))) Szoval koszi a jo receptet!!!

    Szilvasi Viktoria - 14. 12. 2011 - 13:12
  25. 25) Nagyon jó recept, 2x sütöttem, és sikerült! 30 perc alatt gyönyörűen megkel a tészta. Sütésben én is kezdőnek számítok és számomra minden érthető volt! Köszi a receptet!!!!

  26. 26) Köszönöm a receptet!!!!Nagyon jó a recept!!!
    Eddig másféle receptet használtam, 3 fiam kedvence a kakaós csiga, minden hétvégén sütöm, de úgy döntöttem most máshogyan…Sokkal jobb lett, és ez a recept marad…fiaim kérésére. :)