April 24., Thursday : György

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karácsonyi italok

December 13, 2007  
kategória Italok, Parti, Receptek, Ünnepi

Szóljunk kivételesen a karácsonyi süteményeken és recepteken kívül karácsonyi italokról, azon belül is a hidegből betérő vendéget köszöntő meleg italokról. Az italok készítésénél koncentráljunk a fűszerekre és a jó alapanyagokra, lehetőleg kerüljük a túlzott édesítést. Íme néhány régi-új tipp..

 Forralt bor

A forralt bor a legnagyobb téli sláger, kapható a karácsonyi vásárokon is. Otthon is könnyen elkészíthető, akár készen vett fűszerkeverékkel. Mindenkinek van saját kombinációja az arányokat illetően, amely befolyásolja a forralt bor erősségét. Ízletes, de nem túl “ártalmas” ital készíthető 1/3 rész bor (ízlés szerint vörös vagy fehér) és 2/3 rész víz használatával. Ezt forraljuk össze, adjunk hozzá cukrot, fahéj darabokat és szegfűszeget, ízlés szerint. Díszítsük narancsszeletekkel. Forralt bor receptek>> Tutitipp: kínálhatunk hozzá illatos diós tallért!

Gyerekpuncs

Készítsünk a gyerekeknek alkoholmentes puncsot. Használjunk hozzá 1/4 rész almalevet és 1/4 rész piros vagy fehér szőlőlevet, esetleg kevés málnaszirupot, ezt forraljuk fel szegfűszeggel és fahéjrúddal, majd engedjük fel a kívánt mennyiségben (vagy 1/2 rész) vízzel. Tehetünk bele kockára vágott almát (ezt is főzzük rövid ideig az itallal) és a végén akár egy kevés reszelt marcipánt is. Tutitipp: Dominó vagy lekváros pötty süteményekkel tálalva a gyerekek imádni fogják!

Puncs felnőtteknek

Fekete teából (de lehet más tea is), narancsléből és rumból készíthetünk a felnőtteknek puncsot. 4 főre szóló adaghoz először főzzünk fekete teát (kb 1/2 litert). Közben 1/4 liter frissen préselt (vagy nagyon jó minőségű) narancslevet melegítsük meg 1 citrom levével, adjunk hozzá 2 ek rumot, ízlés szerint cukrot, fahéjat, szegfűszeget és egy kevés reszelt gyömbért. A narancsos keveréket öntsük a teához (ha kell, át is szűrhetjük narancshús miatt). Narancsszeletekkel tálaljuk. Tutitipp: kínáljunk fahéjas szívekkel!

Forró csokoládé

Meleg tejben oldjunk fel csokoládé darabot vagy jó minőségű, kakaóital készítésére alkalmas kakaóport. Felnőtteknek adhatunk hozzá rumot vagy likőrt. Tálaljuk tejszínhabbal. Tutitipp: extra javaslata a habos kakaóhoz a tejszínhabos-meggyes hullámpiskóta!

Narancsos kávé

2 fő részére egy (bio) narancs héjából keveset reszeljünk le, közepénél vágjunk ki 2 vastag szeletet, a maradékból préseljük ki a levet. A két narancsszeletbe szúrjunk 3-3 szegfűszeget. 3 ek cukrot enyhén karamellizáljunk (csak óvatosan!), tegyük bele a narancsszeleteket és öntsük fel a narancslével. Az egészet pár percig főzzük, amíg szirup állagot nem kapunk. Ehhez adjunk 3 dl erős kávét és 4 cl narancslikőrt. Leszűrve, magas poharakba öntve, tejszínhabbal és a reszelt narancshéjjal dekorálva tálaljuk. Tutitipp: kínáljuk karácsonyi muffinnal vagy vékony szeletekre vágott mini stollennel!

Vaníliás tejeskávé

Szintén 2 fő részére 1 vanília rudat vágjunk ketté, a belsejét kaparjuk ki, és az egészet adjuk 3 dl tejhez. A tejet melegítsük meg, majd a tűzről levéve vegyük ki a vaníliát és a tejet habverővel habosítsuk fel. 3 dl erős kávét osszunk el két pohárba, öntsük rá a vaníliás tejet. Ízlés szerint kínáljuk cukorral és tálaljuk a pohárba tett vaníliarúddal. Tutitipp: a vaníliarúdra akasszunk egy vaníliacukros karikát

Tipp: a karácsonyi italokhoz feltétlenül tálaljunk karácsonyi süteményeket is. Forralt borhoz, puncshoz kínálhatunk azonban sült gesztenyét, vagy a gyerekek nagy örömére kandírozott almát is. Téli italok>>

           Email            Címoldal           

Hozzászólások