október 20., hétfő : Vendel

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Karalábé

május 1, 2010  
kategória Alapanyagok, Főzőiskola, Receptek

A karalábé a ritkábban fogyasztott zöldségek közé tartozik, aminek oka lehet az is, hogy leginkább leves hozzávalóként ismerjük, és kevés jól bevált receptünk van a felhasználáshoz. A karalábé egész évben, jó áron megvásárolható, konyhakertben termeszthető, ezért érdemes felszerelkezni hasznos karalábé tippekkel és karalábé receptekkel..

Növény

A karalábé észak-európai eredetű növény, amely a káposztafélék családjába tartozik. A fogyasztásra kerülő gumó tulajdonképpen a növény föld feletti megvastagodott szára. Színe lehet különféle (de jellemzően világos árnyalatú) zöld, de akár lila is, a színváltozatok között ízben nincs különbség. A szabadban termesztett növény főszezonja májustól októberig tart, de szinte egész évben megvásárolhatjuk zsenge változatában is. A legrövidebb tenyészidejű zöldségek közé tartozik.

Élettani hatások

Gazdag növényi rostban. Minimális zsírt tartalmaz, ideális energiaszegény étrendben. Ásványi anyag tartalma értékes: kálium, kalcium, magnézium, foszfor, leveleiben sok a vas és a karotinoid. Vitamintartalma is (C, A, B1, B2, B6) is jelentős. 100 gr karalábé kalóriatartalma: 39 Kcal. Méregtelenítő hatású. Méregtelenítő ételek>>

Vásárlás és tárolás

A legfinomabb a fiatal, zsenge, friss karalábé. Az ilyen héja selymesen csillogó, nincsenek rajta sérülések vagy repedések, közepes méretű, héja benyomható, és a zöldje is friss. Minél nagyobb a karalábé, annál nagyobb a veszélye annak, hogy fás. (A “bolti” áru sajnos gyakran csalódás, vásároljunk karalábét lehetőleg jó zöldségesnél, piacon.)

Mielőtt a zöldségesnél a – nem mellesleg értékes tápanyagokat tartalmazó – “zöldet”, a karalábé leveleket rutinból levágják, gondoljuk végig mire szeretnénk felhasználni a karalábét, a zsenge (elsősorban belső) levél ugyanis szintén felhasználható karalábé ételhez adva ízesítőként, illetve tálaláshoz, a nagyobb levelek akár töltve is. A hűtőszekrény zöldséges rekeszében a karalábé néhány napig tárolható. Kiszáradás ellen nedves anyagba csavarhatjuk. A leveleket lehetőleg vágjuk le, és tároljuk külön.

Fás karalábé: száraz időjárás, késői szedés, minél nagyobb méret elérése, és hosszú tárolás eredménye lehet, hogy a karalábé fás. A fásodás a gumó alsó részén kezdődik (ahol a gyökeret levágják). Itt lehet a legjobban ellenőrizni, hogy a karalábé mennyire zsenge. Ha késsel megszúrkáljuk, és a kés ellenállás nélkül a gumóba csúszik, a növény nem fás. Egyéb esetben felhasználás előtt az élvezhetetlen fás részeket késsel vagy a hámozáshoz használt növényhámozóval vágjuk le.

Felhasználás

A növény felhasználása előtt a leveleket száruk végénél késsel levágjuk. A gyökérvéget késsel szintén levágjuk, majd a gumót (a leveles részénél kezdve) vékonyan késsel vagy zöldséghámozóval meghámozzuk. Ezután az elkészítendő  ételtől függően szeletekre, egyforma csíkokra vagy kockákra vágjuk, töltjük, reszeljük, pürésítjük stb.

  • Fogyaszthatjuk nyersen, felcsíkozva mártogatóssal, reszelve friss salátákhoz például joghurtos-zöldfűszeres öntettel. Ilyen formában kifejezetten ideális az egészséges étrendhez.
  • Zöldséges és húsos levesek gyakori hozzávalója, de főzhetünk karalábé levest is.
  • Készíthetünk belőle egytálételt, főzeléket, köretet.
  • Főételként klasszikus a töltött karalábé. A töltelék lehet tojás, zöldség, hal, darált hús. Tölthetünk nyers, de már főtt karalábét is.
  • Különösen látványosan tálalható a karalábé például köretként, ha dinnyevájóval golyókat vágunk ki belőle, amelyeket ropogósra főzünk. Leszűrve és hideg vízzel leöblítve, vajon átmelegítjük és sóval, borssal fűszerezzük.
  • A nagyobb (szélső) leveleket elkészíthetjük töltve, míg a zsenge (belső) leveleket csíkokra vágva a karalábé ételek készítésénél használhatjuk fel.
  • Ideális nyersen gyerekeknek is rágcsálásra.
  • Fűszerei például lestyán, szerecsendió, petrezselyemzöld, kapor, fehérbors.
  • Nem tartósítható, savanyítható.

A következő karalábé receptek listát folyamatosan bővítjük egyszerűen elkészíthető, kipróbált receptekkel.

Karalábé receptek

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

2 hozzászólás

  1. 1) Kérem irjanak vissza nagyon jo ez a holnap é szeretném magukat megismerni és kapcsolat ba lépni önekkel !!!! :)

    UI: kaludia megértésüket előre is köszönöm

    kelt: 2013.2.19. 19:51

    hajdú klaudia - 19. 02. 2013 - 18:51
  2. 2) jo estét mindenkinek imádlak titeket !!! :D

    hajdú klaudia - 19. 02. 2013 - 18:53