September 03., Thursday : Hilda

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Kocsonya

January 4, 2010  
kategória Egyszerű, Receptek, Tuti receptek

KocsonyaSok más ételhez hasonlóan a kocsonya is megosztja az embereket. Van, aki nagy örömmel fogyasztja (bár jellemzően alkalomadtán, elsősorban a szilveszteri/téli időszakban), míg mások számára nem „bevállalható”. A kocsonyát ellenzők számára alapvető probléma az étellel az, amitől a kocsonya kocsonya, vagyis a benne lévő fül-fej-farok. Lehetséges megoldás a kocsonya élvezetéhez, ha saját magunk készítünk kocsonyát, így a hozzávalókat és az elkészítési módot is kontrollálhatjuk..

Ilyenkor már csak az a bökkenő, hogy a kocsonya elkészítése bizony macerás. A megfelelő és megbízható minőségű alapanyagokat be kell szerezni, javasolt megtisztítani, és csak ezután jöhet a hosszú főzés, utána esetleg a kicsontozás, kitálalás. A fenti problémákra lehet – legalábbis részben – megoldás a következő kipróbált és bevált kocsonya recept. A recept alapvetően húsos, így a bőrös részeket nem kedvelők is élvezhetik. Bár drágább a hagyományos kocsonyához képest, viszont abszolút ellenőrizhető és eldönthető, hogy mi kerül a kocsonyába főzéskor, illetve majd a tányérokba is, hiszen nem kell mindazt megenni, amiből főzzük a kocsonyát (viszont ahhoz, hogy megkössön, szükségesek!).

A következő kocsonya recept kezdőknek is szól. Azaz olyanoknak is, akik a kocsonyával, mint étellel és annak elkészítési módjával is inkább csak ismerkednek. Nem nehéz elkészíteni, de tagadhatatlanul több órát vesz igénybe és a létező legnagyobb edényünkre lesz hozzá szükség (ha nincs, kérjünk kölcsön).

Hozzávalók:

 • 2,5 kg kocsonyahús (pl. 4 db köröm hosszában kettévágva + 1 nyers bőrös csülök)
 • 3,5 l víz
 • 1 nagy fej hagyma
 • 6 gerezd fokhagyma
 • 1 ek só
 • 15 szem egész bors
 • 2-3 sárgarépa
 • 1-2 fehérrépa

Előkészítés:

 1. A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le a rajtuk lévő „zavaró elemeket” (szőr, koszos rész). Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra használatos puha kefe. Természetesen le is perzselhetjük.
 2. A zöldségeket pucoljuk meg. Készítsünk elő egy nagy levesfőző edényt.

Kocsonya főzése:

 1. A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főzni (ha minden igaz, ennyi víz bőven ellepi a húsféléket). Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségeket (egészben, max. nagyobb darabokra vágva) és a sót, borsot adjuk a lébe. Főzzük az egészet kb. 3 órát.
 2. Kocsonya főzésénél ügyeljünk arra, hogy:
 • A habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya.
 • Közepes lángon végezzük a főzést, fedő nélkül.
 • Ne öntsünk hozzá utólag vizet.
 • A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Mindez látható, de villával is ellenőrizhető.
 • A kocsonyalé tekintetében végezzünk dermesztő próbát. Egy evőkanálnyi levet öntsük egy kis tálba és tegyük hideg helyre. Ha rövid időn belül (percek) megköt, a kocsonya kész.

Kocsonya tálalása:

 1. A kocsonyaléből szedőlapáttal szedjük ki a körmöket és a csülköt egy nagyobb edénybe (tepsibe).
 2. A maradék levet egyszer szűrjük át sűrű szitán, majd a tetejéről szedjük le a zsírt. A zsír egy része megköt/összeáll, ez könnyen leszedhető. A többit itassuk fel papír kéztörlővel, vagy szedjük le óvatosan evőkanállal.
 3. A csülköt és a körmöket is ízlés szerint daraboljuk, illetve csontozzuk ki, a zsíros részeket szedjük le, stb.
 4. A letisztított húst, körmöt osszuk el tányérokba vagy nagyobb lapos tálakba.
 5. Ismételten átszűrt kocsonyalével (ha szükséges, kissé melegítsük fel a levet) öntsük fel a tányérokat és tálakat úgy, hogy a lé a húst és bőrt ellepje.
 6. A kocsonyát hideg helyen hűtsük ki, majd fedjük le fóliával fogyasztásig (és tároljuk hideg helyen).

Tippek:

 • Ha nem leveses tányérokba, hanem nagyobb tálakba tesszük az ételt, nincs olyan sok helyre szükség a tároláshoz. A nagyobb lapos tál különösen ideális, ha egyszerre nagyobb adagot el tudunk fogyasztani a kocsonyából. Érdemes tehát még a főzés előtt eltervezi, mibe tálaljuk ki a kocsonyát.
 • Tegyünk egy-egy tányérba vagy tálba húsos és bőrös részt is, így mindenki megtalálhatja a fogának valót.
 • A főzőlébe tehetünk 1 db cseresznyepaprikát is.
 • Ha a tálak tetején dermedés után kevés zsír marad, tálalás előtt kiskanállal, kés hegyével leszedhetjük.
 • A kocsonya kihűtését télen végezhetjük a teraszon, erkélyen is.
 • Felönthetünk más főtt húst is a kocsonyalével, pl. csirke, füstölt hús, stb. Ebben az esetben ezeket a húsokat külön főzzük meg, és csak kitálalásnál adjuk a többi kocsonyahúshoz. Kisebb mennyiséget akár a többi kocsonyahússal is főzhetünk (számoljuk bele a húsadagba). Sokan kedvelik a főtt zöldséggel és tojással gazdagított változatot is.
 • Tálaljuk a kocsonyát ecettel, lilahagymával, fehérkenyérrel. Tálalás előtt megszórhatjuk frissen őrölt borssal, pirospaprikával. A fenti adagból kb. 8-10 tányér készíthető.
 • A kocsonya tipikusan az az étel, amely családi vagy baráti összefogással készíthető és ideálisan fogyasztható is! Így éri meg a legjobban a fáradtságot, időt és a pénzt.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

6 hozzászólás

 1. 1) ez naon jo köszi a receptet

 2. 2) az enyém sajnos nem drmett meg miért?

 3. 3) Csináltál dermesztő próbát? Hidegen tároltad?

 4. 4) Ha túl sós akkor is lehet ilyen probléma.

 5. 5) Fontos, hogy legyen megfelelő mennyiségű kocsonyásító alapanyag (azaz bőrös dolgok) a főzésnél, még akkor is, ha ezt később nem tesszük bele a kész kocsonyába mert nem kívánjuk elfogyasztani. Természetesen érdemes lapos tálba kitálalni, így gyorsabban dermed meg.

 6. 6) Én speciel a sima körmök mellé,füstölt csülköt teszek.