október 24., péntek : Salamon

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Krumplipüré

június 18, 2011  
kategória Egyszerű, Főzőiskola, Gyerekeknek, Receptek

A krumplipüré az egyik alapételünk, gyerekek-felnőttek örök kedvence. Látszólag szuper egyszerű az elékészítése, azonban nagyon könnyen el lehet rontani – ki nem evett már csomós, ragadós, folyékony, sótlan verziókat??? Íme néhány tipp a tökéletes krumplipüré készítéshez..

Alapanyagok

  • Burgonya – a legtöbb fajta megfelel, de ideális a magas keményítőtartalommal rendelkező típus, amelynek krémesebb lesz az állaga. Kerüljük a vöröshéjú verziókat, ezek főzése tovább tart. A burgonya legyen jó minőségű, lehetőleg ne túl öreg.
  • Vaj - ez a legfontosabb kiegészítő elem, de modern receptekben margarin vagy olívaolaj is előfordul. Ami fontos, hogy ne legyen hideg.
  • Tej – sokan kihagyják a tejet, mások túlzásba viszik. A tej legyen langyos vagy meleg, és fokozatosan adjuk a krumplihoz pürézés során, mindaddig, amíg a kívánt állagot elérjük. Tej helyett tejszínt vagy tejfölt is lehet alkalmazni – továbbá kiváló a görög joghurt is. A franciák sok vajjal és kevés créme fraiche-el készítik – nemzetközi séfek ezt a verziót idealizálják.

Alapszabályok

Ha a következő alapszabályokat betartjuk, a krumplipüré nem lesz csomós vagy ragadós:

  • A krumplit hideg vízben kezdjük el főzni, ne forró vízben! Nem csupán egyenletesen fő át a burgonya, de forró vízbe dobva a burgonya felületén a keményítő úgymond bezselésedik, és leblokkolja a víz behatolását.
  • A burgonyát ne főzzük túl – legyen puha, de ne essen szét.
  • A főtt krumplit egyből csepegtessük le, majd fedő alatt pihentessük a párában 3-5 percig.
  • A tejtermékek ne legyenek hidegek, mert a krumpli hirtelen megdermed, nem lesz krémes. Langyos vagy meleg tej az ideális – a vaj is legyen puha.
  • A krumpli pürézéséhez ne használjuk gépi mixereket, csakis kézi burgonyatörőt. Ideális a hagyományos hosszú nyelű krumplinyomó, amelyen keresztül átpasszírozzuk a zöldségeket (az Ikeában kapható). Ez azért fontos, mert gépi turmixolás közben a keményítő kiválik, amitől ragadós és sűrű lesz a krumplipüré.
  • Ne vigyük túlzásba a tejet, mert elnyomja a krumpli ízét. Néhány kanálnyi bőven elég – de ennek pontos mennyisége a krumplifajtától függ.

Krumplipüré készítése

Az alaprecept nagyon egyszerű. Személyenként 20 dkg burgonyát megpucolunk, megmosunk, 2-3 centis kockákra felvágjuk. Hideg, enyhén sós vízben felfőzzük, amikor a víz gyöngyözik, alacsony hőfokra állítva 15-20 percig puhára főzzük. Lecsurgatjuk, visszatesszük a lábasba, 5 percig fedő alatt pihentetjük. Hozzáadjuk a vajat (3-5 dkg elég), esetleg 4-6 kanálnyi langyos tejet  – majd krumplitörővel alaposan átnyomjuk, fakanállal vagy kézi habverővel krémessé keverjük. Sózzuk, borsozzuk, esetleg 1-2 csipetnyi szerecsendióval meghintjük.

Kiegészítők

A megszokott, rendszeres krumplipürét nagyon könnyen különlegessé varázsolhatjuk egyéb elemekkel. Mivel a krumplipürét általában köretként fogyasztjuk, az extra fűszerezés természetesen a főételhez kell, hogy passzoljon. Néhány ötlet:

  • Tejtermékek – joghurt, tejszín, tejföl, kéksajt, puha kecskesajt vagy reszelt kemény sajt
  • Zöldfűszerek: petrezselyem zöld, snidling, bazsalikom, oregánó, koriander
  • Karamellizált, pirított hagymakarikák
  • Héjban sült, préselt fokhagyma
  • Pesto
  • Sült bacon szalonna
  • Aprított szárított paradicsom
  • Wasabi vagy torma
  • Szardella szeletek
  • Apróra vágott grillezett zöldségek

Tippek

  • A krumplipüré nem csupán hétköznapi köret lehet – ideális vendégváró alkalmakra is, különösen a fenti elemek egyikével kiegészítve. Töltsük nyomózsákba és nyomjunk kis halmokat egy tálaló edényre (vagy sütőlapra, amit a sütőben kicsit meg is piríthatunk)! De tálalhatjuk individuális mini tálkákban, zöldfűszerrel, szalonna darabokkal, pirított fenyőmaggal, hagymakarikákkal megszórva– vagy kevés olvasztott libazsírral lelocsolva!
  • Maradék krumplipüré felhasználható gnochi, halfasírt, lepények (pie), krokett, puffancsok készítéshez. Továbbá elkeverhetjük sült vagy grillezett zöldségekkel –  csupán formáljunk lapos korongokat, ezeket forró olajban süssük ki. Puffancsok>>
  • A krumplit már főzés során kombinálhatjuk egyéb zöldségekkel is – ideális pl az édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, cékla. Ezek a krumplipüré ízét és színét érdekesebbé varázsolják. Továbbá az áttört krumplit elkeverhetjük főtt vagy párolt zöldségekkel is – népszerű a zöldborsó, kelkáposzta, póréhagyma.
  • Egészségesebb verzió: a krumplikat egészben főzzük meg, héjjal együtt. Amikor puhák, csurgassuk le, hámozzuk meg, törjük össze, majd olívaolajjal és a görög joghurttal keverjük el. Joghurt nélkül ez a verzió vegán és tejérzékenyek által is fogyasztható.

Krumplipüré receptek

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

4 hozzászólás

  1. 1) Szia!

    Ha már nekiestem botmixerrel a krumplinak, mire ezt olvastam, és csupa ragacs, vissza lehet valahogy csinálni?
    Köszönöm!
    Nagyon jó ez a kis recept. Akármilyen egyszerűnek tűnik egyeseknek, nagy segítséget nyújt a kezdőknek! :)

  2. 2) Hát nem hiszem…mehet a kukába, vagy használd fel valami más ételhez – pl jó lehet halfasírthoz.

  3. 3) Szia.Én csirkemájas krumplipürét csináltam,majorannával és tört borssal.A májat megfőztem,és és apróra lereszeltem,amikor már a burgonyát összetörtem akkor kevertem hozzá,és utána a tejet meg a margarint.Isteni finom lett!! Nagyi.

  4. 4) Szia!

    Én, még csak most ismerkedek az alapokkal. Kezdőként, nekem nagyon nagy segítséget jelentett, ez a recept. Köszönöm

    Németh Zsófia - 17. 04. 2014 - 17:33