október 26., vasárnap : Dömötör

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Krumplisaláta

június 27, 2009  
kategória Alapételek, Egyszerű, Főzőiskola, Receptek

KrumplisalátaA krumplisaláta, vagy burgonyasaláta, talán egyik legkedveltebb salátánk. Sok-sok előnye közül csak néhányat említünk meg: lehet köret, de önálló étel is, sokféleképpen készíthető el, akár előre is, sőt, némi pihenés tálalás előtt csak jót tesz neki, nem drága, krumpli mindig és mindenhol beszerezhető, laktató és kiadós. Íme néhány tipp krumplisalátához sok krumplisaláta recepttel..

Krumplisaláta készítése igazán nem nehéz, de néhány tipp mégis hasznos lehet. Mit is érdemes tudni a saláta hozzávalóiról és az elkészítéséről?

Burgonya

A krumplisaláta lényege természetesen a krumpli. Burgonya tippek cikkünkben részletesen foglalkozunk a burgonya fajtákkal és felhasználhatóságukkal, így itt most csak annyit említünk meg, hogy a salátához használjunk lehetőleg nem szétfővő, kisebb és egyforma méretű burgonyát. Használhatunk un. saláta- vagy kiflikrumplit vagy szezonban újkrumplit is. A kisebb méret a szeletelés és az optika szempontjából fontos, az egyforma méret pedig azonos főzési idő miatt. A nem szétfővő burgonya révén salátánk nem lesz kásás, nem törik annyira össze a krumpli. Grillezett burgonya érdekes ízt adhat a salátának.

Öntet

Készíthetjük teljesen hétköznapi ecetes öntettel, de nagyon kedveltek a joghurtos-tejfölös-majonézes alapú öntetek is. Az arányt alakítsuk ízlés szerint, de a javaslat: legyen minél könnyebb az öntet, hiszen a krumpli már önmagában is nehéz alap. Majonéz helyett használhatunk például joghurtos salátakrémet is. Az öntetet ízesíthetjük pikánsan ecetes uborka levével, citromlével, mustárral, de akár reszelt tormával is. Az ecet legyen inkább enyhe, mint intenzív: pl. almaecet.

Egyéb hozzávalók

A legegyszerűbb változat csak burgonyát és apróra vagy karikára vágott hagymát tartalmaz. A hagyma lehet lila vagy vörös, nyers vagy (sokak által előnyben részesítve) kevés olajon dinsztelt, vagy legalábbis forró vízzel leöblített nyers hagyma. Gazdagíthatjuk továbbá a burgonyasalátát a következőkkel: sült szalonnakocka, apróra vágott főtt sonka, felkarikázott virsli, (fekete) olívabogyó, kapribogyó, retek, ecetes uborka, alma, újhagyma, tojás, sajt, zöldfűszerek (snidling, petrezselyem, kapor), stb.

További krumplisaláta tippek:

  • A krumplit ne főzzük túl, mert kevésbé tudja megtartani a formáját, széttöredezik. Vannak saláták, illetve régiók, ahol az ilyen „kásás” krumplisaláta a kedvelt. Ebben az esetben a még meleg krumplit szeletelik, öntik le kevés alaplevessel, mielőtt az öntettel és a többi hozzávalóval elkeverik.
  • Egyéb esetekben a krumplit érdemes már előző nap megfőzni és meghámozni, majd lefedve hűlni hagyni. Így másnap szépen szeletelhető, formáját is megtartja.
  • Ne karikázzuk a krumplit se túl vékonyan, se túl vastagon, ideális a 2-3 mm.
  • A krumplisaláta a várakozása alatt általában sok nedvességet szív fel, ezért legyen mindig folyadék (lé), amivel tálalás előtt szükség szerint lazítani tudjuk.
  • Egy sima ecetes öntettel készített krumplisaláta maradékát kevés majonézzel, joghurttal és egyéb ízlés szerinti hozzávalóval könnyen variálhatjuk és új salátává alakíthatjuk.
  • A krumplisaláta ideális körete húsoknak, különösen grill húsoknak, illetve fasírozottnak.

Kumplisaláta receptek:

További saláta receptek>>

           Email            Címoldal           

3 hozzászólás

  1. 1) Nagyon klassz recept.

    Eichhardtné Nagy Ágnes - 01. 07. 2009 - 15:13
  2. 2) ideális krumpli vastagság 2-3 mm??? :)))

  3. 3) Igen, ha karikákra szeleteled. Ha kockázod, akkor “falat” nagyság az ideális, azaz kb 2-3cm.