november 28., péntek : Stefánia

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Lazac variációk

december 4, 2007  
kategória Egyszerű, Nemzetközi, Parti, Receptek, Ünnepi

A lazac kiválóan alkalmas ünnepi fogások készítéséhez. Felhasználhatjuk egyben sütve vagy szeletekben párolva, de tésztaszószokhoz is. Íme néhány tipp ahhoz, hogy ugyanazon alapanyagból – jelen esetben füstölt vagy pácolt lazac – hogyan tudunk kevés ráfordítással gyorsan és könnyen egy varázslatos étel kompozíciót kreálni..

 

Krémsajtos lazactekercs

Hozzávalók:

  • 1 doboz lehetőleg fűszeres vagy olívás krémsajt
  • 8 (nagyobb) szelet lazac
  • só, bors (esetelg zöldfűszer)
  • 1 salátauborka
  • porcukor
  • 4 ek fehér bazsalikomecet
  • 3 ek olívaolaj
  • tálaláshoz: frissen őrölt bors, kaviár

Elkészítés:

  1. A lazacszeleteket kenjük meg a krémsajttal. Ha fűszeres krémsajtot vettünk, nincs dolgunk. Ha nem, ízesítsük sóval, borssal, zöldfűszerrel (pl. kapor, tárkony). A lazacszeleteket tekerjük fel.
  2. A salátához hámozzuk meg és szeleteljük fel vékonyra a salátauborkát. Sóval, borssal és kevés porcukorral fűszerezzük, öntsük hozzá az ecetet és az olajat. Hagyjuk állni.
  3. Helyezzük el a tányéron dekoratívan az uborkaszeleteket és tegyük rá a kettévágott lazactekercseket. Kaviárral díszíthetjük.

Lazac kanapé

Hozzávalók:

  •   12 szelet barna toast kenyér
  •   ½ citrom
  •   15 dkg krémsajt
  •   12 (kisebb) szelet lazac
  •   só, bors
  •   tálaláshoz: 1-1 ek apróra vágott petrezselyem és kapribogyó

Elkészítés:

  1. A kenyereket pirítsuk meg és vágjunk belőle 6 cm átmérőjű köröket (tésztaszaggatóval).
  2. A krémsajtot keverjük el a citrommal, ízesítsük sóval, borssal és ezzel kenjük meg a kenyereket. Helyezzük rá dekoratívan a lazacot.
  3. Díszítsük a petrezselyem-kapribogyó keverékkel.

Lazac mézes-kapros mustárral

Hozzávalók:

  • 12 szelet lazac
  • 2-3 evőkanál (nem csípős) mustár
  • 1 tk méz
  • 1 ek apróra vágott kapor
  • só, bors
  • tálaláshoz: citromlé, frissen őrölt bors

Elkészítés: a lazacot tálaljuk dekoratívan, tegyünk mellé 1-1 teáskanálnyi ízesített mustárt, díszítsük ízlés szerint kaporral, citrommal és frissen őrölt borssal.

Tipp: 

  • A fenti adagok mindegyik variáció esetében 4 főre szólnak hideg előételként.
  • Ha vegyes ízelítőt szeretnénk készíteni, csökkentsük ennek megfelelően az adagokat. Mivel az alapanyagok hasonlóak és az elkészítési mód egyszerű és gyors, egyszerre nagy adagot is el tudunk készíteni akár 1 nappal előre is, például egy szilveszteri büféhez vagy egy gyors karácsonyi előételhez.
  • Füstölt lazac helyett használhatunk pácolt lazacot is. A krémsajtot is helyettesíthetjük kreatívan, pl. ricottával, mascarponéval, vagy házilag készített joghurtos krémsajttal.

Kapcsolatos receptek

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .