September 30., Tuesday : Jeromos

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Lencse

January 3, 2009  
kategória Alapanyagok, Receptek

lencsefélékA lencse az egyik legősibb kultúrnövény, már az újkorban is termesztették. Közel-Keletről származik, Ázsiában még a ma napig alapételnek számít, de népszerűvé vált Amerikában és Európában is (főleg a Mediterrán orzságokban). Íme néhány információ, felhasználási tipp és sok-sok finom lencse recept..

Növény

A lencse a hüvelyesek családjába tartozik, amely egy lágyszárú, 50-cm es növény termése. A magok nagysága és színe változatos. Megkülönböztetünk nagy szemű és kisszemű lencséket. Hazánkban a nagy magvú lencsék a népszerűbbek, pedig a kis magvú lencsék (4mm alatt) ízletesebbek és a vékony héjuk miatt könnyebben főzhetők. Színűk alapján léteznek sárga, vörös, zöld, barna, fekete magvú lencsék.

Tápértékek

  • A lencse az egyik legjobb fehérjeforrás. A szója után a legmagasabb a fehérjetartalma (26%), ezért különösen ajánlott a rendszeres fogyasztása vegetáriánusok számára.
  • A lencse magas aminosavakat is tartalmaz, amelyek összetétele könnyebben emészthető, mint a többi hüvelyes zöldségé (bab, zöldborsó stb).
  • Jelentős a szénhidrát-tartalma is, s mivel ezek felszívódása lassú, így a glikémiás indexe alacsony. Ez stabilizálja a vércukor szintet, ezért különöses ajánlott cukorbetegek és diétázók számára. Alacsony a koleszterin-tartalma is.
  •  A lencse sokak szerint az  5 legegészségesebb zöldség és a szuperételek egyike, mert a fentiek mellett magas a rost, A, B1 vitaminok, vas, kálium, magnézium, folsav tartalma is.
  • Valamint tisztítja a beleket, főleg barnarizzsel párosítva, ezért ideális méregtelenítésre.
  • A lencse híres arról, hogy sokaknál puffadást és gázt okoz – ez megelőzhető azzal, ha a lencsét 20 percen át forraljuk vagy a főzővizet legalább egyszer lecseréljük főzés közben (fűszerezés előtt). Továbbá minél többet eszünk lencsét annál kevésbé képződik bélgáz, mert a belek hozzászoknak a gázt előidéző cukrokhoz.

Babona

Legtöbb kultúrában a lencse a termékenység vagy pénz jelképe. A babonások  újév első napján lencsét fogyasztanak, amely egész évre pénzt vagy legalább is jólétet biztosít. A zsidó vallásban a lencse a születés-halál ciklusának a jelképe.

Tárolás

A lencsét tároljuk száraz, hűvös, sötét helyen jól záródó üvegekben (pl. befőttes üveg) vagy papír zacskóban. Optimális környezetben több mint egy évig is tárolható. Főtt lencse 3-5 napig eláll a hűtőszekrényben.

Felhasználása

A lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, de érdemes alaposan átmosni és átvizsgálni a szemeket. A nagy szemű lencse főzési ideje kb 30 perc. Általában levest vagy főzeléket készítünk belőle, pedig egyszerű főtt lencsét kombinálhatunk párolt rizzsel vagy egyéb zöldséges köretekkel, salátákkal is. A kisszemű lencse 15-20 perc alatt átfő, ezért ideális gyors levesek, főzelékek és curry készítéséhez. A lencse (különösen a vörös lencse) az indiai konyha egyik alapanyaga, még lisztet is készítenek belőle, amit lepényekhez és kenyérhez hasznosítanak. A kis magvú fekete, illetve a francia puy lencse különösen passzol köretként szárnyasok és halas ételek mellé.

Lencse receptek

Lencséből gyorsan lehet készíteni egyszerű, de fantasztikus ételeket. Íme néhány tuti  lencse recept:

Levesek, főzelékek

Főételek -Egytálételek

Köretek-Saláták

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .