október 20., hétfő : Vendel

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Mazsolás kuglóf

szeptember 17, 2010  
kategória Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek, Sütemények

A kuglóf kiadós és alapvetően egyszerűen elkészíthető sütemény. A mazsolás kuglóf recept is megfelel ezeknek a jellemzőknek, ráadásul gyerekek egyik kedvence is. A tészta egyszerűen kikeverhető..

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 22 dkg liszt
  • 10 dkg mazsola
  • 25 dkg puha vaj
  • 6 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 (bio) citrom reszelt héja
  • 10 dkg kristálycukor
  • tetejére: porcukor
  • formához: vaj és liszt

Elkészítés:

  1. A mazsolát átválogatjuk, a szemeken maradt esetleges szárakat leszedjük. Felöntjük annyi forró vízzel, amennyi épp ellepi, pár percig állni hagyjuk, majd leöntjük a vizet. A mazsolát papír kéztörlőn leszárítjuk.
  2. A kuglóf formát vékonyan, de gondosan kikenjük vajjal és liszttel megszórjuk, hogy a sütemény ne ragadjon a mintás formába.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet kimérjük és a mazsolát beleforgatjuk.
  4. A vajat a porcukorral, sóval és vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a sárgákat, és azokkal is alaposan kikeverjük a krémet (kb. 10 perc).
  5. A tojásfehérjét kissé felverjük, lassan hozzászórjuk a kristálycukrot, és krémes hó állagúra keverjük. Ezt a fehérjét a vajas krémhez keverjük, végül a masszába forgatjuk a mazsolás lisztet is.
  6. A kész masszát töltsük a sütőformába, kissé rázzuk is bele, hogy jól kitöltse a formát, a tetejét simítsuk el. 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük (végezzünk tűpróbát!).
  7. Ha megsült vegyük ki, hagyjuk kissé hűlni a formát, majd borítsuk a kuglófot tányérra és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Tippek:

  • A mazsola rövid áztatása éppenséggel el is hagyható. Ha különösen száraz a mazsola, érdemes azért beáztatni. Az áztatás történhet vízben vagy narancslében, de (felnőtteknek) akár kevés rumban is.
  • Ünnepi alkalmakra készítve a kuglóf tetejét meglocsolhatjuk kevés olvasztott csokoládéval, amelyre dekorgyöngyöt szórunk.
  • A mazsolás kuglóf szaftos tésztájú ízletes sütemény, amely több napig is finom marad megfelelő tárolás esetén.

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) [...] Mazsolás kuglóf [...]