október 26., vasárnap : Dömötör

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Medvehagyma

április 12, 2008  
kategória Alapanyagok, Egészséges, Egyszerű, Receptek

Medvehagyma leveleiA tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. A gyógynövények között is kiemelkedő hatású, intenzív fokhagyma illatú és ízű, zöld színű fűszernövény. Magyarországon is elterjedt a fogyasztása. Megvásárolhatjuk zöldségesnél, bio boltokban, de szedhetjük magunk is az erdőben. Íme néhány medvehagyma tipp és recept, amellyel szeretnénk kedvet csinálni a medvehagymához azok számára is, akik eddig nem próbálkoztak vele..

Növény

A medvehagyma (allium ursinum) fűszernövény, amely hosszúkás, keskeny, sötétzöld színű és jellegzetes fokhagyma szagú leveleit használjuk fel. Március végével kezdődik a medvehagyma szezon. A medvehagyma lelkes hívei alig várják a friss és egészséges levelek megjelenését. A szezon májusig tart, ezért érdemes minden alkalmat megragadni, hogy újabb recepteket kipróbáljunk. Növénygyűjtők vigyázat! A medvehagyma könnyen összetéveszthető a mérgező májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Bár medvehagyma több helyen is megterem az erdőkben, legyünk óvatosak a saját szedésnél. További információ: www.antsz.hu

Élettani és gyógyhatások

A medvehagyma alapvetően fűszernövény, de több elismert gyógyhatása is van (pl. csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedést, a koleszterinszintet, segíti a méregtelenítést, emésztést, gyulladásgátló és gombaellenes hatású, vírus- és baktériumölő, stb.),  vitaminokat és  fontos elemeket (pl. A, B1, B2, C, magnézium, vas, cink, kalcium) tartalmaz. Fogyaszthatjuk teaként, de akár borogatás is készíthető a levelekkel.

Vásárlás és tárolás

A medvehagymát általában frissen fogyasztjuk. A zöldségesnél, piacon jellemzően kötegben vásárolhatjuk meg a medvehagymát, lehet kisebb (10 dkg), vagy nagyobb köteg (20-25 dkg) is. Hűtőszekrényben, vízbe téve, vagy vizes konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Igyekezzünk minél hamarabb felhasználni.

Felhasználás

Felhasználás előtt mossuk meg a leveleket, töröljük szárazra papír kéztörlővel. Csak közvetlenül ekkor érdemes felvágni, vagy aprítani, hogy aromáját megőrizzük. A receptek csokorban (kisebb vagy nagyobb) vagy dkg-ban adják meg a szükséges medvehagyma mennyiséget. A medvehagyma nagyon intenzív ízű, bánjunk óvatosan a felhasználni kívánt mennyiséggel.

Legegyszerűbben fogyaszthatjuk nyersen vékony csíkokra vágva, vajas kenyérre szórva. Készíthetünk belőle krémlevest, főzeléket.

További tippek

  • Medvehagyma olaj: 6 dkg medvehagymát, 3 dkg petrezselyemzöldet vágjunk apróra, és keverjük el 1 dl repce (vagy olíva) olajjal. Amint az olaj átvette a zöldfűszer ízét, felhasználhatjuk tésztaételekhez, kecskesajthoz, salátákhoz, pizzára. Az olaj hűtőszekrényben, légmentesen lezárva 2 hétig eláll.
  • Tészták: keverjünk medvehagyma olajat vagy apróra vágott medvehagymát gnocchi tésztába, vagy már kész tésztamártásba.
  • Keverhetjük darálthúsos töltelékhez, amelyet zöldségek töltéséhez használhatunk fel (pl. paprika, cukkini, karalábé).
  • Felhasználhatjuk fehérboros-tejszínes mártás készítéséhez, amellyel párolt vagy sült húst, halat tálalhatunk.

Íme néhány egyszerűen elkészíthető és kedvcsináló medvehagyma recept, a listát folyamatosan bővítjük.

Medvehagyma receptek

Kapcsolatos cikkek:

           Email            Címoldal           

8 hozzászólás

  1. 1) Üdvözlök Mindenkit! Az a kérésem, hogy szeretnék kapni medvehagyma gumót. Aki tud segítsen, hol lehet ezt beszerezni és mennyiért? Köszönettel: Ildikó

    Agárdiné Dencsák Ildikó - 31. 03. 2009 - 17:02
  2. 2) Szia!

    Pécs és Orfű között végig medvehagyma mező van több kilométer hosszan. Itt tudsz szedni. Mi pont ma szedtünk egy jó adagot. Ültettem is cserépbe, kíváncsi vagyok megmarad-e.
    Ilyenkor van Orfűn a Medvehagyma fesztivál is, ajánlom figyelmedbe.

    Kati

  3. 3) Sziasztok!
    Igen, Pécs és Orfű között rengeteg van. Kaszálni lehet. De ahogy látom nem sokáig lesz így.:((((
    Sokan kiszedik a földből a hagymáját, pedig csak erdei talajba marad meg és megfelelő fény és páratartalom mellett. Az volna a kérésem, hogy ne tegyünk már mindent tönkre! Aki meg akarja kóstolni szedje le a levelét és egye. Attól még a növény megmarad.
    Köszönöm!

  4. 4) medvehagyma.net
    mirelt.com

  5. 5) Még egy kis reklám a medvehagymának: csuda jó a TÓCSI/CICEGE/BERÉ a tésztába aprított megvehagymával !!!Tessék kipróbálni! üdv: bandur kandi s.k.

    bandurkandi - 16. 04. 2009 - 11:57
  6. 6) Remek a medvehagymás rántotta és ha a közönséges pogácsa tésztájába keveritek is finom dolog sül ki belőle. Jó étvágyat! editbece

  7. 7) Sziasztok!

    Ajánlom minden medvehagyma rajongónak, hogy a Töltelékgyár elindította a http://www.medvehagyma.eu oldalt. Az oldalon a medvehagymáról általában és az Egész évben kapható medvehagymáról mindent megtudhattok. Nem kell nélkülözni a medvehagymát. Tehát ajánlom a http://www.medvehagyma.eu oldalt.

    Jó egészséget!

  8. 8) A Bakony is tele van medvehagymával, főleg a völgyek Miklós