July 25., Friday : Jakab & Kristóf

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Mini túrófánk

January 14, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek, Sütemények, Ünnepi

TúrófánkHa fánk sütésére szántuk el magunkat, nem kell feltétlenül a legbonyolultabb recepttel próbálkozni. Itt van például a mini túrófánk. Igaz, hogy olajban sütjük, de ez hamar elvégezhető. A tészta egyszerűen összeállítható, nem túl édes, pogácsa módjára szaggatjuk, majd forró olajban kisütjük. Nincs komplikáció, gyorsan elkészül..

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 50 dkg túró
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliacukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 doboz (175 gr) tejföl
  • 3 ek porcukor
  • csipetnyi só
  • tálaláshoz lekvár, porcukor

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót. Egy másik tálban villával törjük szét a túrót, dolgozzuk össze a tejföllel, tojásokkal, vaníliacukorral, porcukorral.
  2. A két tál tartalmát dolgozzuk össze sima tésztává.
  3. Lisztezett deszkán és lisztezett kezekkel gyúrjuk át a tésztát, majd nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra.
  4. 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggasunk a tésztából köröket úgy, hogy minél kevesebb legyen a maradék. A maradékkal járjunk el hasonlóan. 
  5. Túrófánk sütéseEgy lábasban 3 ujjnyi magasan olajat hevítünk. A tésztakorongokat adagokban aranybarnára sütjük benne. A kisült fánkokat papír kéztörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olaj lecsepegjen.
  6. Ízlés szerint porcukorral megszórva, lekvárral, vagy akár lekvárral töltve, frissen fogyasszuk.

Tippek:

  • A fánkok sütés közben jelentősen megnőnek, ezt vegyük figyelembe a sütésre használt lábas kiválasztásánál. Akkora lábast válasszunk, hogy a tészta max. 4 adagban sütve (kényelmesen) elférjen benne.
  • Az olaj legyen max. hőmérsékelten felforrósítva, sütés közben a hőt csökkentsük, hogy ne süljön túl gyorsan a fánk.
  • A fánkok maguktól is forognak az olajban sütés közben, de egy lapáttal, szinte simogató mozdulatokkal ebben mi is működjünk közre, hogy minden oldalon egyformán barnuljon a fánk.
  • A sütés nem tart sokáig, mégis: szellőztessünk sütést közben, vagy kapcsoljuk be a páraelszívót, zárjuk be a konyhaajtót, így a szag nem lesz zavaró.
  • Akit nem győzött meg a porcukor mennyisége, tehet bele valamivel többet is, de így is nagyon ízletes, főleg ha lekvárral társítjuk.
  • Túrófánk lekvárralA kész fánk megtölthető lekvárral. Ez nyomózsákkal és a megfelelő vékony csöves fejjel végezhető el a legegyszerűbben. Ha ilyenünk nincs, tálaljuk a lekvárt külön tálban a fánkok mellé. Nagyon ízletes pikáns lekvárral is, pl. szeder-málna lekvár.
  • A fánk frissen (de nem forrón) a legfinomabb. Érdemes elkészíteni a teljes adagot, mert egyrészt eteti magát, másrészt a sütést követő napokban mikroban felfrissíthető.
  • Készíthetjük gyerekzsúrra, partikra, de akár farsangi fánkként is. Farsangi fánkok>>
  • A mini túrófánk fenti adagja kiadós, kb. 50 fánk lesz belőle.

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .