november 26., szerda : Virág

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Narancsos kacsa

december 4, 2007  
kategória Nemzetközi, Receptek, Ünnepi

A narancs és a kacsa nagyon jó párost alkotnak. A receptben szereplő narancs, mint gyümölcs, lekvár és likőr, kifejezetten karácsonyi jelleget ad ennek az ételnek. Annyira különleges ízvilág, hogy a hús tölteléket nem is igényel. Próbáljuk ki a narancsos kacsát, ha szeretnénk karácsony alkalmából meglepni családunkat egy ízletes és pikáns étellel, vagy a gesztenyés pulyka helyett idén más jellegű különlegességet tálalnánk..

Hozzávalók:

  • 1 kisebb kacsa (kb. 1,5 kg)
  • 1 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 hagyma
  • 3 (bio)narancs
  • 1 (bio)citrom
  • 1 tk só
  • 2 késhegynyi őrölt bors
  • 2 ek olaj
  • 3 dl csirkeleves
  • 2 ek cukor
  • 4 ek borecet
  • 4 ek narancslikőr
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 2 ek narancslekvár

Elkészítés:

  1. A kacsát alaposan mossuk meg és töröljük szárazra. A zöldségeket és a hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel. Egy éles késsel hámozzuk meg az egyik narancsot úgy, hogy a fehér részét is vágjuk le, majd filézzük ki. Ez úgy megy a legkönnyebben, ha a „nem vágó” kezünkben tartjuk a narancsot, és óvatosan bevágunk 2-2 hártya közé a gerezd mentén.
  2. Egy másik narancs és a citrom héját vékonyan vágjuk le és szeleteljük fel. Lévén, hogy normális esetben a narancs és a citrom héja is kezelt, érdemes bio gyümölcsöt használni. Két narancs és a citrom levét kinyomjuk és félretesszük (tegyük hozzá a filézésnél távozó értékes gyümölcslevet is).
  3. A kacsát alaposan fűszerezzük belül sóval, borssal. Tepsibe öntsünk olajat és forrósítsuk fel a 200 fokra előmelegített sütőben. Mellével lefelé beletesszük a kacsát a tepsibe és 15 percig sütjük. A zöldséget és a hagymát a kacsa mellé rakjuk és a másik oldalán is 15 percig sütjük. Majd locsoljuk rá a forró húslevest és süssük további háromnegyed-egy órán át (hús és sütő függvénye).
  4. Közben a cukrot karamellizáljuk (világosbarnára pirítjuk), beletesszük a gyümölcsök héját és kifacsart levét. Főzzük gyenge tűzön 20 percig.
  5. Ha a kacsa puha, zárjuk el a sütőt és pihentessük benne, amíg előkészítjük a szószt. Ehhez a kacsa kisült levét a zsírtól tisztítsuk meg (kanalazzuk le óvatosan). A maradék levet öntsük össze az ecettel, valamint a gyömölcsleves-héjas keverékkel és rövid ideig főzzük össze. Majd hő nélkül keverjük hozzá a likőrt.
  6. A keményítőt keverjük el kevés vízzel, adjuk a szószhoz, és kissé melegítve sűrítsük be vele a szószt. A végén adjuk hozzá a lekvárt, keverjük össze és ízesítsük sóval, borssal.
  7. A kacsát daraboljuk fel. Tálaljuk a narancsfilékkel és a szósszal.

Tippek

  • A fenti adag körettel (burgonya, párolt zöldség) 4-6 fő részére elegendő. Ha csak két fő részére készítjük, a maradékot fel tudjuk használni vacsorára például zöldsalátához, de akár ázsiai rizssalátához vagy kacsahúsos rizottóhoz is. Maradékok felhasználása>>
  • A leves legyen lehetőleg saját készítésű alapleves, szükség esetén leveskocka.
  • Még pikánsabb lesz a kacsa, ha sütés előtt a belsejébe is teszünk egy héjától megtisztított narancsot.
  • A narancsos kacsa nem kifejezetten gyors karácsonyi recept, de nem is bonyolult, megéri a fáradtságot és kiadós is. A gyorsabb alternatíva a narancsos kacsamell.

           Email            Címoldal           

4 hozzászólás

  1. 1) A recept alapján jónak tűnik és finomnak

    Jakab Gabriella - 22. 12. 2008 - 14:11
  2. 2) nagyon szupi a recept

    Kovács Aliz - 30. 12. 2008 - 22:07
  3. 3) Naon jó kis reci^^

  4. 4) Elkészítettem egy kis változtatással :
    nem volt nari lekvárom , helyette birsalmát tettem bele.

    A narancslikör helyett pedig ószibarackaroma került bele

    NAGYON PIKÁNS, RITKA FINOM ÍZ KEREKEDETT KI BELŐLE. TELJES VOLT A SIKER!!!!!!!!!!

    habera edit - 22. 12. 2011 - 16:55