October 02., Thursday : Petra

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Palacsinta

PalacsintaA palacsinta az egyik legnépszerűbb étel  –  gyerekek, felnőttek örök kedvence. Ez nem csoda, hiszen gyors, könnyű, változatos és finom ételeket készíthetünk belőle. A palacsinta lehet édes és sós is, melegen és hidegen is fogyasztható. Továbbá az egészséges változata fontos rostokkal és vitaminokkal gazdagítja a táplálkozásunkat..

Alap palacsinta tészta

A legtöbb hagyományos magyar palacsinta recept cukrot tartalmaz. Erre semmi szükség – nem csupán az alakunkat kíméljük meg, de a cukrozatlan massza kevésbé ég oda vagy tapad le a serpenyőbe! Szinte mindenkinek van egy bevált receptje a palacsintához. Az alábbi palacsinta alaptészta abban is különbözik a szokásostól, hogy olajat keverünk a tésztába, így a serpenyőt csak egyszer, sütés előtt kell kikenni, így a palacsinta nem ragad le.

Hozzávalók

  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 ek olaj, vaj vagy margarin
  • szódavíz

Elkészítés

  1. Keverjük el a tojást, a tejet és a lisztet egy botturmixszal vagy robotgéppel.
  2. Adjunk annyi szódavizet hozzá, hogy a massza legyen tejszín sűrűségű és csomómentes.
  3. Adjuk hozzá a zsiradékot és a sót, keverjük tovább, amíg az olaj rendesen elkeveredik.
  4. Ha van időnk, pihentessük fél órát a masszát, de ez kihagyható.
  5. Olajozzuk ki egyenletesen a palacsintasütőt, és amikor felforrósodott, 1 kis merőkanálnyi tésztát egyenletesen oszlassunk el a palacsinta sütőben, majd mindkét oldalát süssük közepes lángon 1-2 percig. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda!
  6. Borítsuk a palacsintákat egymás tetejére egy langyos tányérra.

Egészséges palacsinta

A palacsintát nagyon könnyen egészséges süteménnyé vagy alaptésztává varázsolhatjuk, ha teljes-kiőrlésű lisztet használunk finomított fehér liszt helyett. Palacsintát lehet készíteni kukorica lisztből, hajdina lisztből, rizslisztből, bablisztből stb – ezek glutén-mentesek, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Diétázók (különösen a low-carb diétát követők) pedig készíthetnek palacsintát mandula lisztbőlTipp: ha glutén-mentes lisztet használunk, 2-3 tojás szükséges a tésztához.

Tippek

  • Könnyebb lesz a tészta, ha a tej feléhez szódavizet vagy vizet adunk.
  • Gyerekek számára, vagy ünnepi alkalmakra szilikon palacsinta formák vagy fém keksz-szaggató formák segítségével süssünk ki speciális motívumokat – pl csillag, hóember (karácsonyra), nyuszi, tojás (húsvétra), szív (valentin nap, évforduló), számok (születésnap, évforduló). Díszítsük a figurákat tovább lekvárral, csokoládémázzal, tejszínhabbal stb – vagy mártogassuk  csokoládé fondü–be!
  • Édes palacsinta tésztába tehetünk reszelt almát, reszelt citrom héjat, kakaót vagy fahéjat – míg sós alaptésztába reszelt zöldségek vagy fűszernövények is keverhetők.
  • A palacsintát sok mindennel megtölthetjük. A magyar klasszikus édes palacsinták a lekváros, túrós (túró, vaniliás cukor, mazsola), diós (reszelt dió, porcukor), citromos (citromlé, porcukor), csokoládékrémes töltelékek.
  • Különleges desszertet készíthetünk kakaó, fahéj, mogyorókrém, tejszínhab, gyümölccsel vagy befőttel való párosításával – tekerjük fel a megtöltött palacsintát, vagy készítsünk tortát a megkent palacsintákból.
  • Mini gundel palacsintát készíthetünk raclette sütőkben – az elkészült palacsintát vágjuk fel a sütő méretének megfelelően, tegyünk rá mogyoró krémet, mazsolát, egy kis rumot majd a tetejére csokikrémet. Süssük 2-3 percig.
  • A palacsinta (főleg a kukorica, rozs vagy hajdina palacsinta) remekül felhasználható tortilla-ként –  kenjük meg valamilyen szósszal majd tekerjünk bele maradék hús darabokat, zöldségeket, salátát – isteni finom!
  • A palacsintát tálalhatjuk feltekerve, háromszögletűre, vagy bukszára hajtva is.
  • Lángoló palacsintát készíthetünk egy kis (felmelegített) rum hozzáadásával –  a megtöltött, feltekert vagy hajtott palacsintát öntsük le a rummal, és gyújtsuk meg! Nagyon finom diós és csokoládés palacsintával.
  • Amerikai palacsintát készíthetünk a fenti masszából – adjunk hozzá 1-2 kk sütőport. Tálaljuk vajjal és mézzel (vagy juhar sziruppal).
  • A palacsintát le lehet fagyasztani, így készítsünk dupla, tripla adagot – a palacsintákat később felhasználhatjuk egy gyors vacsorához.
  • Maradék palacsintát vágjunk csíkokra, tegyük hűtőszekrénybe vagy fagyasszuk le. Felhasználhatjuk levesbetétként.
  • Palacsintaszerű lepényt készíthetünk pürézett babokból is – pl mungóbab, csicseriborsó, szójabab – ezt lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  • A palacsinta ideális brunch étel – sós vagy édes töltelékkel egyaránt.

Palacsinta receptek

A palacsintát felhasználhatjuk sütemények alaptésztájaként vagy elő- ill főételek készítéséhez. Íme néhány ötletes és különleges palacsinta recept:

Reméljük, hogy mindenki talál valami új ötletet a palacsinta készítéshez! Szívesen várjuk olvasóink házias töltelékeit és egyéb ötleteit!

           Email            Címoldal           

9 hozzászólás

  1. 1) Szerintem van ennél jobb édesség is ! :P

  2. 2) Én ismerek egy másikfajta palacsintareceptet.:
    Hozzávalók:
    40 dkg. liszt
    4 tojás
    2 vanilliáscukor
    2 ek. kristálycukor
    kb. 1 liter tej

    Elkészítés:
    Összekeverjük a tojásokat a vanilliás és kristálycukorral.Utána Adagonként a lisztet és a tejet(A 3. kanál liszt után szoktam tejet önteni).
    Utána negyed órát fél órát állni hadjuk. Merőkanállal megnézzük, hogy elég híg-e, ha nem akkor a merőkanállal még hozzá lehet rakni tejet addig míg elg híg nem lesz. S végül ki lehet sütni.

  3. 3) SZIA ÉN VAGYOK MAGDI SZERED A PALACSINTÁT

  4. 4) Imadom a palacsintat minden formaban!!!

  5. 5) sztem is van ettől jobb édesség !!!pl: mogyorókrémes teszinhabos gofri.

  6. 6) Ma reggel sütöttem palacsintát, és nagyon jó vékonyra sikerült. Én sem tejet, sem cukrot nem teszek bele.
    Hozzávalók: 1/2 l víz
    1 tojás
    1 kk. só
    2 ek. olaj
    liszt
    Elkészítés: A víz felébe beleütöm a tojást, beleteszem a sót, és annyi lisztet, hogy jó sűrű legyen a massza. Az egészet botmixerrel eldolgozom, majd fokozatosan hozzáadom a víz másik felét is, vagy szödavizet a víz helyett. Teflonban sütöm. (Olaj nélkül.)10-12 lesz belőle. Tölthető édes vagy sós töltelékkel.

  7. 7) És nem ragad a palacsinta a serpenyőbe???

  8. 8) nem :-)

  9. 9) sziasztok!!! én is szeretem a palit.én szokatlan módon szoktam megtölteni.megolvasztok egy kis bolti csokikrémet hagyom egy kicsit hülni és ráfolyatom de nem hajtom össze hanem tovább és tovább rakom egymásra míg 10 db nem lesz.utánna szép cirádássan leöntöm majd tejszinhabbal díszitem és eperrel.a rokonunknál csináltink egy pali készítő versenyt és nyertem 50 pontal. amúgy ez mien pali????