november 22., szombat : Cecília

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Piskóta recept

május 22, 2009  
kategória Receptek, Sütemények

Piskóta receptA következő piskóta recept egy olyan alaprecept, amely felhasználható torta alapként, de akár piskótatekercs készítéséhez is. Ízlés szerinti töltőkrémmel finom házi süteményt készíthetünk belőle, számtalan verzióban. A tökéletes eredményhez – különösen kezdőknek – ajánlott lehet néhány tipp megfontolása..

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • csipetnyi só
  • 18 dkg (finom) kristálycukor
  • 18 dkg liszt

Elkészítés:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet és a cukrot kimérjük.
  2. A tojások fehérjét a sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, és kemény habbá verjük. A habhoz hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a lisztet beleöntjük (esetleg egyszerre beleszitáljuk) és lapáttal, vagy kanállal beleforgatjuk.
  3. A masszát előkészített 26 cm átmérőjű kerek formába öntjük. 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Felhasználás:

  • A fenti piskóta alaprecept alkalmas töltött torták, gyümölcsös sütemények, vagy piskótatekercs készítésére is. A kész piskótát két vagy három részre vágva megtöltjük, vagy piskótatekercsként krémmel, lekvárral megkenve feltekerjük. Piskótatekercs receptek>>
  • A fenti piskóta ideális torták készítéséhez, amelyeket különböző töltőkrémmel (vajas, joghurtos, túrós, stb.), lekvárral, és esetleg gyümölccsel megtöltünk, ízlés szerinti bevonattal tálalunk. A piskóta recept alternatívája lehet a vizes piskóta. Bár gyümölcsös süteményekhez, vagy gyümölcstortához is felhasználhatjuk, különösen gyümölcstortákhoz érdemes lehet szaftos, de kevésbé puha tésztájú alapot használni. Gyümölcstorta receptek>>
  • Az alap-piskóta vagy maradék gyümölcsös piskótatekercs ideális trifle készítéséhez. Trifle receptek>>

Tippek:

  • A tojás ne legyen hideg. A lisztet és a cukrot is átszitálhatjuk. A liszt átszitálásától a tészta lazább lesz. A cukor lehet porcukor, vagy finom szemcséjű kristálycukor. Ha nem is szitáljuk át a porcukrot, csomós ne legyen.
  • A piskóta átsült, ha tetejét óvatosan megnyomva rugalmasnak érezzük (vattaszerű), és a tepsi vagy sütőforma szélétől elvált. Természetesen tűpróbát is végezhetünk.
  • Ha szétválasztott tojásokkal dolgozunk, mindig óvatosan válasszuk szét a fehérjét és a sárgáját, sárgája ne kerüljön a fehérjébe, így ugyanis nem tudjuk kemény habbá verni. Ha mégis megtörtént, próbáljuk meg kiskanállal kiszedni. A hab legyen valóban kemény.
  • Ha kisebb méretű tortát készítünk, vagy olyat, amelybe vastag krém kerül, csökkentsük a tojások mennyiségét pl. a felére és ennek megfelelően (tojásonként 3-mal szorozva) használjunk lisztet és cukrot.
  • A piskótához alapesetben nincs szükség sütőporra, a felverés közben a masszába kerülő levegő emeli meg a tésztát. Ezért is fontos, hogy a lisztet óvatosan forgassuk a masszába, hogy a levegő ne illanjon el.
  • Csak a már teljesen kihűlt piskótát szeleteljük és töltsük. Tortáknál érdemes ideális esetben akár 1 napot is várni ezzel.
  • A tésztába a liszt mennyiségét megfelelő adaggal csökkentve 3 ek szitált kakaót is tehetünk.
  • A tésztát igyekezzünk minél gyorsabban összeállítani és sütőbe juttatni. Az állástól a levegő elillan belőle.
  • A sütőforma alját vajazzuk-lisztezzük ki, vagy borítsuk be megfelelő méretű sütőppapírral.
  • Csak tiszta, zsírmentes eszközöket használjunk a massza készítéséhez.
  • A fenti piskóta recept elkészíthető más piskóta készítési módszerrel is.  Az általunk javasolt optimális eredményt biztosít és egyszerű is.

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

24 hozzászólás

  1. 1) Kiprobáltam, nagyon jo, egyszerü a készitése és nagyon izletes.

    Szabo Ferenc - 16. 10. 2010 - 07:21
  2. 2) Könyörgöm, sokféle liszt van! Miért nem írják le, hogy melyiket? Tisztelettel:VA

  3. 3) pontosan! milyen liszt kell bele? és a sütőt akkor elő kell melegíteni? vagy nyugodtan tegyem be és majd megsül?

  4. 4) Feher liszttel csinald! :)
    Es a suto legyen elomelegitve! :)
    sok sikert!

  5. 5) A “180 fokos sütőben sütjük” mondat azt jelenti, hogy a sütő 180 fokra előmelegített.
    Piskótát lehet sütni többféle lisztből – pl teljeskiőrlésű búza, hajdina, rizs, barnarizs, tönkölybúza, kukorica, mandula stb. A fenti recept normál fehér (azaz finomított) búzaliszttel készül.

  6. 6) Ennyi dilettánst!!!ha valaki ennyire “alfa-beta”az vegye meg a cukiban….vagy tartson egy olyan tojót,aki süt főz,-a jelenlegi mellé.Abszurd….főleg akkor,ha ezek a kérdezők még ráadásul nők (csupa kisbetűvel,l,y,-al a végén!

    Bétel Gordon - 16. 12. 2010 - 10:42
  7. 7) jol néz ki és finom is,

  8. 8) a liszt az nagyon fontos menyire minőseg,vagy fris…….

  9. 9) Nagyon jó recept!!!!!!!!!!!
    Bár mi még tettünk hozzá egy kis szódabikarbónát!
    Köszi!!!!

  10. 10) ki prpbaltam es nagyon finom

  11. 11) sziasztok,eletem elso piskotaja,-mar a sutoben:) remelem, csupa jo fog kisulni belole:))amugy teljesen korrekt,ertheto a leiras!aki meg megkerdezi milyen liszt kell bele..jo, hogy nem azt, h vajon milyen tojas?;)

  12. 12) naon finom és könnyű elkészíteni :)

  13. 13) Nincs azzal semmi baj, ha valaki kérdez,mert nem tudja. Inkább kérdezzen,és így sikerülhet Neki. Ha nem jól csinálja, mert nem kérdezett, talán örökre elmegy a kedve a sütéstől! Hajrá kezdők! Csak nyugodtan próbálozzatok!
    Még a gyakorló háziasszonyoknak sem sikerül mindig minden tökéletesre.
    Van olyan, hogy egy ételt, amit már vagy 100X megcsináltunk,pont akkor nem sikerül, amikor éppen vendégeket várunk :-)

  14. 14) mit csinaljak,hogy ne legyen a piskota ,kicsitt szalonas?

  15. 15) Én is kipróbálom…de úgy,hogy a liszt 20 %-a Bl-80-as(búzaliszt 80) /szerintem finomabb lesz/

  16. 16) nagyon finom ez a piskota

    mate hortenzia - 16. 07. 2011 - 08:15
  17. 17) Ne nyitogassuk a sütőt legalább 10 percig, mert a piskóta összeesik és szalonnás lesz.

  18. 18) Az mitől van, hogy a süti nem egyforma magas mindenhol?

  19. 19) Esetleg nem simítottad el egyenleteen a masszát a formában, vagy nem süt egyenletesen a sütő.

  20. 20) A legjobb piskóta recept!!!

  21. 21) Ez a recept mekkora tepsit igényel? köööö

  22. 22) 26 cm átmérőjű kerek formát.

  23. 23) sya

    azt szeretném kérdezni hogy finom lett a piskóta???

  24. 24) Az ilyen típusú receptekkel több baj is van…
    Az egyik, hogy sütőpor nélkül vagy összezuhan, vagy nem a piskóta. A másik, hogy nagyon sok függ a formától és a sütőtől. Pl én kb ugyanezzel a recepttel egy szív alakú formával annyit értem el, hogy a piskóta széle szénné égett a belseje meg folyós maradt. A 180°C túl magas neki, nem tud egyenletesen megsülni. Érdemes alufóliával letakarni, ha kezd barnulni, de még nem sült át rendesen.