október 26., vasárnap : Dömötör

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Piskótatekercs

május 31, 2009  
kategória Gyerekeknek, Receptek, Sütemények

PiskótatekercsFormáját tekintve látványos, továbbá kedvelt és egyben ízletes sütemény a piskótatekercs. A tortákhoz képest előnye, hogy nem szükséges a töltéshez szeletelni, és gyorsabban elkészül. Mivel vékony, hamar átsül, leegyszerűbb verzióban lekvárral megtöltve rövid idő alatt elkészíthető. Íme egy bevált piskótatekercs alaprecept, amelyhez még konyhai mérleg sem kell..

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 5 ek liszt
  • ½ cs sütőpor
  • 1 cs vaníliacukor
  • csipetnyi só
  • töltelék, esetleg bevonat

Elkészítés:

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a hozzávalókat kimérjük. A sütőtepsit előkészítjük, azaz sütőpapírral kibéleljük, vagy vajazzuk-lisztezzük.
  2. A tojásfehérjéket a csipetnyi sóval habosra verjük. Hozzáadjuk kanalanként a cukrot, a vaníliacukrot, ezzel keményre verjük, majd jöhetnek a tojássárgák. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojásos masszába forgatjuk.
  3. A tésztamasszát a tepsibe simítjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük.
  4. A megsült tésztát azonnal, azaz melegen cukorral vagy liszttel megszórt konyharuhára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla és határozott mozdulatokkal feltekerjük.
  5. Ha a tészta kihűlt, kitekerjük és megkenjük a töltelékkel. Ezután óvatosan ismét (nem túl szorosan) feltekerjük, a konyharuhába csavarjuk (kivéve, ha bevonat kerül rá) és a töltelékkel lehetőség szerint állni hagyjuk.
  6. Tálalás előtt porcukorral megszórva vagy egyéb módon dekorálva, kissé ferdén szeletelve felvágjuk.

Változatok

  • Tészta: a tésztamassza gazdagítható szitált kakaóval, darált dióval, mogyoróval. A tésztaalap lehet finom piskótamassza is. Piskóta recept>>
  • Töltelék, bevonat: leggyakoribb és leggyorsabb töltelék a lekvár, amelyet higíthatunk kevés citromlével, esetleg rummal. A villával felkevert lekvárt egyenletesen a tésztára kenjük. Kb. 25 dkg lekvárral számolhatunk, amely lehet sárgabarack, de akár pikáns lekvár is. A töltelék lehet természetesen vajas, túrós vagy tejszínes krém is, amelyet ízlés szerint gyümölccsel kombinálhatunk. Lehetőség lehet ünnepi verzióhoz az is, ha a töltőkrém alá vékonyan nutellát vagy nugátot kenünk. A piskótatekercset bevonhatjuk akár tejszínhabbal, vagy a maradék töltőkrémmel. Ez a krémréteg dekorálható csíkokkal, formákkal, de megszórhatjuk dekorgyöngyökkel, drazséval, csokireszelékkel, kakaóval is.
  • Sütemények, édességek: A lekváros piskótatekercs a  leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető verzió.  Ilyen piskótatekercset használunk a charlotte készítéséhez, és felhasználhatjuk (akár maradékként is) triflehoz. Ha mignont készítenénk, a tésztát vágjuk 3 részre, a lapokat krémmel vagy lekvárral megtöltve helyezzük egymásra, majd vágjuk fel egyforma kockára és vonjuk be csoki- vagy cukormázzal.

Tippek:

  • Ha sütőpapírt használunk, szükség esetén a tepsi nyitott szélénél hajtsunk a papírból duplán peremet, így a tészta nem folyik el.
  • Ha a sütőpapír lehúzása gondot okoz, spricceljük be, vagy szilikon ecsettel nedvesítsük hideg vízzel, és így próbálkozzunk.
  • A piskótatekercs lényege a feltekerés: ne késlekedjünk, még melegen kell feltekerni a piskótát, így nem törik el, és a formáját is megtartja. Tekerjük a tésztát határozott, de nem erős mozdulatokkal. Ha mégis eltörik, vonjuk be kívülről krémmel.
  • A töltéshez a piskóta viszont ne legyen meleg. Ennek lekvár esetében nincs, de vajas vagy tejszínes krém esetében annál nagyobb a jelentősége.
  • A krém (akár lekvár, vagy más töltőkrém) ízletessé teszi a tésztát, ezért lehetőség szerint szánjunk időt arra, hogy a tészta beszívja a krémet. Így a szeletelés is könnyebben fog menni.
  • A piskótatekercs – különösen lekvárral töltve – könnyen és gyorsan elkészíthető házi sütemény, amely ideális lehet ünnepi alkalmakra, pl. gyerekzsúrra is.

Piskótatekercs receptek

           Email            Címoldal           

10 hozzászólás

  1. 1) Kb. milyen széles tepsibe kell sütni?

    Zsikó Stella - 30. 08. 2009 - 12:53
  2. 2) A sütő méretének megfelelő szélességű, általában a sütőhöz járó sütőtepsit ajánljuk, kb. 30×40 cm. Így lesz kellő vékonyságú a tészta a feltekeréshez.

  3. 3) Megcsináltam, isteni finom lett! Köszönöm a receptet, mindenkinek ajánlom!

  4. 4) Liba tojásból lehet-e piskótát sütni?Próbálkoztam de nem igazán sikerült.
    Az arányokkal lehetett baj mert sűrű és furkó lett.

    Czibulyáné Nagy Kati - 11. 03. 2011 - 20:59
  5. 5) Nagyon finom!!!Szuper lett!

    Baroti Szerénke - 28. 06. 2011 - 14:09
  6. 6) Megcsináltam, pedig nem nőből vagyok, sőt!

    Nagyon ízlett a gyerekeknek.

    Élmény volt:)

  7. 7) milyen töltelék kell barack lekvár lehet???

  8. 8) persze, de akár málna, meggy, ribizli is tökéletes

  9. 9) megtölthetem mondjuk pudingal is?

  10. 10) Inkább hideg desszertkrémet javasolunk, esetleg krémpudingot, túrókrémet.