április 19., szombat : Emma

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Rókagomba

október 10, 2006  
kategória Alapanyagok, Egyszerű, Receptek

RókagombaSzívesen megosztunk néhány tippet, tanácsot, amelyet rókagomba témában hasznosnak vélünk. Bevezetőként annyit, hogy a rókagomba nagyon ízletes. Kellemes őszi hangulatot, erdei sétákat juttat eszünkba. Apró, törékeny, de az illata és az íze egyedülálló. Amikor először egy zöldségesnél meglátjuk, talán nem tudjuk, hogy mit kezdjünk vele, még ha nem is vagyunk kezdők a konyhában..

 Ma rókagombát idényben már minden “jobb” zöldségesnél, de legalábbis piacon, vásárcsarnokban tudunk vásárolni, persze szedhetjük magunk is. Igaz nem olcsó, de nem is kell belőle sok, hiszen nem kell feltétlenül főételt készíteni belőle. Tekintettel intenzív aromájára, érdemes nem agyonbonyolított elkészítési módokat választani, hadd érződjön a gomba természetes íze.

A legfontosabb tanács a felhasználáshoz, hogy nem szabad “agyonmosni”, csak pucolni, egyébként csak egy íztelen vizes szivacs marad az edényünkben. Hozzátesszük, időigényes dolog az apró (azok íze még intenzívebb, mint a nagyobb daraboké), törékeny gombákat egy puha ronggyal, papír kéztörlővel, gombakefével vagy ecsettel a földmaradványoktól, levelektől megtisztítani, a hibás részeket késsel eltávolítani. Ha azonban ezen túlvagyunk, a főzés már csak percek kérdése.

A rókagomba enyhén borsos ízével kiválóan alkalmas szószók készítésére, például tejszínes gombamártás zöldpetrezselyemmel, adhatjuk rizottóhoz, de vadak ideális körete is lehet. Nyersen ne fogyasszuk, fagyasztása és szárítása nem ajánlott, de megfelelően tárolva (hűtőszekrényben, fadobozban vagy papírban), azaz hűvös és szellős helyen több napig is tárolható.

Rókagomba alaprecept: semleges ízű forró olajban a gombákat addig sütjük az edényben, amíg a víz távozik belőlük. Ezután kivesszük egy szűrőbe. Az edénybe nagyon apróra vágott, nem túl intenzív izű hagymát, egy késhegynyi fokhagymát teszünk, üvegesre pirítjuk, majd húslével felöntjük, összeforraljuk. Ezt az alaplevet leszűrjük, majd tejszínt keverünk bele és kézimixerrel kissé felhabosítjuk. Sót, frissen őrölt borsot, esetleg egy kis chilit használjunk fűszerezésre. Ezután visszatesszük a szószba a gombákat. Friss, apróra vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel megszórjuk. Tésztával vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

Rókagomba receptek

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

3 hozzászólás

  1. 1) Én is ismerek egy kiváló receptet a rókagombához. Én amúgy mindig megmosom a gombát, kivéve ha bio. Majd megmelegítek kb 2 evőkanál olíva olajat, hozzáadok 2 gerezd fokhagymát összetörve, egy maréknyi friss kakukkfű levelet és egy egész citrom levét. 2-3 perc főzés után hozzáadom a gombákat (kb 25 dkg). Csupán akkor kell felvágni a gombákat, ha túl nagyok, a kisebb gombákat egészben is lehet használni. Fedő alatt, takarékon kb 10-15 percig párolom, amíg átsültek, de még szaftosak. Utána megsózom, megborsozom, és melegen tálalom köretként pl grillezett csirke és hal mellé, vagy hidegen tortillaba tekerve! Finom más gombákkal is!

  2. 2) A cikkben írtakkal ellentétben a rókagomba nagyon jól tűri a fagyasztást, ízét, állagát és színét is szépen megőrzi. Mi általában leforrázzuk, úgy tesszük a fagyasztóba.

  3. 3) Nekünk fagyasztás során megkeseredet, de frissen nagyon finom levesnek vagy csőben sütve.

Hozzászólások