September 20., Saturday : Friderika

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Sárgaborsó főzelék

February 24, 2008  
kategória Egészséges, Egyszerű, Gyerekeknek, Receptek

A  sárga és a zöld felesborsó  a hüvelyesek legegészségesebb fajtái. Nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalmuk, de szinte teljesen zsírmentesek. A felesborsó vagy sárgaborsó főzelék egy nagyon egészséges étel, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani. A felesborsó csökkenti a koleszterin szintet, alacsony glikémiás indexe  stabilizálja a vércukrot, isoflavone tartalma pedig megelőzheti a rákosodást..

 A  zöld felesborsó  és a sárgaborsó főzelék elkészítése azonos és roppant egyszerű. Az alábbi recept rántás nélkül készül, azaz lisztmentes – így lisztérzékenyek és diétázók számára is megfelel. 

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap áztassuk be a borsót.
  2. Szűrjük le a beáztatott borsót és mossuk át alaposan.
  3. A hagymát pirítsuk meg olívaolajban egy-két percig, adjuk hozzá a borsót és engedjük fel a levessel. Adjuk hozzá a sárgarépát, a babérlevelet és préseljük bele a fokhagymát.
  4. Fedő alatt főzzük pépessé kb 1 órán át. Nézzünk rá, kavarjuk meg néha-néha, ha szükséges, adjunk hozzá még levest vagy vizet.
  5. Amikor puha, vegyük ki a babérlevelet, és robotgéppel turmixoljuk össze.
  6. Díszítsük egy csipet paprikával, tejföllel vagy petrezselyem zöldjével.

Tippek

  • Némely dietetikus szerint egészségesebb az, ha a feles borsót a saját áztatott levében főzzük fel (ebben az esetben áztatás előtt alaposan mossuk át). Mások szerint a hüvelyesek főzővizét többször át kell szűrni, ha nem akarunk felpuffadni a gázképződéstől!
  • A fokhagymát a végén is bele lehet törni – nyersen. Így pikánsabb lesz az íze.
  • A feles és sárgaborsó főzelék remek babaétel, de 2 évesnél fiatalabb gyerekek számára hagyjuk ki a sót ( a leves is legyen sómentes)
  • A főzelék kiváló köret fasírozott, sült hús, kolbász, virsli mellé.
  • A sárgaborsó főzelékbe reszelhetünk egy kis szerecsendiót, vagy adhatunk hozzá paprikát, mustárt, apróra vágott friss koriandert vagy petrezselyem zöldjét is.

A zöld felesborsó és a sárgaborsó főzelék egy egyszerű, finom és egészséges főzelék. Könnyen lefagyasztható, így ha dupla-tripla adagot készítünk, többszörös gyors vacsoráról gondoskodhatunk előre. További főzelék receptek>>

           Email            Címoldal           

15 hozzászólás

  1. 1) nagyon jo etel

    hajdu rezsö - 10. 01. 2009 - 16:08
  2. 2) Én akartam ezt az egészséges ételt /felesborsó, sárgaborsó/ főzni, és a piacon kinevettek, hogy olyan nincs, ők ezt nem ismerik. Te hol vásároltad be?

    Zámbori Éva - 28. 01. 2009 - 09:11
  3. 3) Szupermarketekben (általában a zöldségeknél) biztosan megkapod, de akár kisebb élelmiszerüzletekben is zacskós kiszerelésben, továbbá bio és keleti fűszer boltokban. Kapható sárga és zöld színű is.

  4. 4) Valóban nagyon finom és laktató.Én a sárgaborsó pürét kevés füstölttel és több fokhagymával készítem,anyukámtól így tanultam,próbáljátok ki.Megéri!

  5. 5) életem 1. sárgaborsó főzelékét csinálom az itt lévő recept alapján. szurkoljatok

  6. 6) sok sikert!!!!!!!!!!!

  7. 7) Kedves csiboly! Én is erre az “életem elsőjére” készülök a fenti recept alapján. Neked hogy sikerült?

  8. 8) Sziasztok!

    Én is nagyon szeretem a sárgaborsó-főzeléket, épp ma készítettem. Én csak sós vízben megfőzöm az előzőleg beáztatott sárgaborsót, ha megfőtt, a tetejéről leszedek egy kis lét, azt elkeverem egy kis tejföllel, majd teszek rá egy fél evőkanál lisztet, és összekeverem az egészet. Nagyon finom így is, tisztán sárgaborsó íz.

  9. 9) Sziasztok!
    Nagyon szeretem ezt az ételt. Sok fokhagymával, és ahogy előttem író jelezte, füstölt hússal. Én rántással szoktam készíteni, de Mamuli,(anyósom) belefőz 1-2 szem krumplit ami besűríti. Minden hogy finom! :-)

  10. 10) nagyon finom etel de tegyetek bele egy ket baberlevelet az ad egy kulonleges finom izt ,en csak annyi vizben fozom amennyi epp csak ellepi ha kell toltok utana meleg izet majd ossze turmixolom ugy nem hizlal es nem no a vercukorszint.

  11. 11) Nagyon finom kaja és laktató.Én rántott párizsit készitek hozzá.

  12. 12) nagyon jo kaja,csak sajna veszendobe va ,az en nagyim kiboritotta tanyerokba, es voroshagymas orolt paprikas zsirt/izes mangolica zsir/tettra.Meg magaba is laktato etel feltet nelkul is ettuk vacsira eggy jokora pohar hideg tejjel.

  13. 13) Sziasztok.. en is eletem elso sargaborsofozeleket csinaltam a fenti recept szerint.. de nem sikerult.. leves lett belole.. szerintem nem kene annyi viz benne..az “engedjük fel dupla annyi levessel (vagy vízzel és leveskockával”, szerintem sok.. nekem nem sikerult.. pedig mindent pontosra tettem bele, mert ez a maniam, h sikeruljon a recept szerint.. s nem sikerult :(( na de, levesnek bevallt.. :(

  14. 14) Hát nem tudom mit ronthattál el, mert nekem általában túl sűrű, így még több levest szoktam hozzáadni.

  15. 15) Sziasztok!

    Köszönöm a receptet – ISTENI FINOM lett!!!! Még sose föztem sárga borsót, most is csak ajándékba kaptam – s nagyon finom kaja!!!