október 05., hétfő : Aurél

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Slambuc

szeptember 18, 2008  
kategória Egyszerű, Receptek

SlambucA slambuc eredetileg a hortobágyi csikósok étele volt. A pusztán a szűkös főzési lehetőségek és a korlátozottan rendelkezésre álló alapanyagok következtében terjedt el és lett népszerű. Leginkább bográcsban készítjük, hadd járja jól át a szabadtéri tűz füstje az ételt (és minket is)..

Hozzávalók:

 • 25 – 30 dkg füstölt húsos szalonna
 • egy közepes fej vöröshagyma
 • 3 – 4 szem közepes burgonya
 • 25 – 30 dkg lebbencs tészta
 • 1 kk pirospaprika
 • só, bors, esetleg delikát, (csípős) piros arany

Elkészítés:

 1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, a bográcsban lassú tűz fölött pirítjuk. Pár perc után (nehogy a szalonna barnára égjen) egy közepes fej apróra vágott hagymát teszünk hozzá, és üvegesre pároljuk.
 2. 10-15 perc után levesszük a tűzről, belekeverünk egy kávéskanálnyi pirospaprikát, felöntjük kevés vízzel, és rögtön mehet is bele 3-4 szem közepes nagyságú, apró kockára vágott burgonya. Ízesítjük sóval, borssal, esetleg delikáttal. (A sóval csak óvatosan, ha később még teszünk bele delikátot és piros aranyat is!).
 3. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletördelünk a vízbe 25 -30 dkg lebbencs-tésztát. Jól morzsoljuk szét a kezünkkel a tésztadarabokat, ne ragadjanak össze, mert az összeragadt darabok közepe nyers marad. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy a tésztát épp ellepje. Óvatosan kevergetve lassú tűzön főzzük, szükség szerint ízesítjük (most jöhet esetleg kevés piros arany is).
 4. Amikor a tészta megpuhult és elfőtte a vizet, már csak óvatosan kevergessük. Kicsit leragad a végén, de nem baj, az a legfinomabb része, amit a bogrács aljáról kapargatunk fel. A végére éppen csak pislákoló parazsat hagyjunk, máskülönben leég az alja és csak elszenesedett darabokat tudunk felkapargatni.

Tippek:

 • Mindenképpen számoljunk azzal, hogy szabad tűzön lassabb a főzés, több időt vesz igénybe, mintha a fenti lépéseket a konyhai tűzhelyen végeznénk. De sebaj, hiszen a fimon falatok elkészültét várva a tűz mellett jót beszélgethetünk, vagy épp hallgathatunk a friss levegőn!
 • A nyári nagy melegben a bográcsozást inkább az esti órákra hagyjuk, vagy olyan végezze a főzést, aki bírja a meleget! A kissé hűvösebb tavaszi, őszi napokon azonban a melegítő tűz nagyon kellemes és hangulatos lehet napközben is.
 • Az étel – bár kevésbé hangulatosan – természetesen konyhai tűzőn, lábasban, is elkészíthető.
 • A fenti adag slambuc 4 főre elegendő.

A receptet Farkas Ildikó küldte Debrecenből. Köszönjük!

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

9 hozzászólás

 1. 1) Kedves Farkas Ildikó,

  kitűnő a recept, a Hortobágyon éppen így főzték bográcsban. Isteni!

  További szép napot kívánok, Manci

 2. 2) Szia Ildikó! Köszi a receptet, régóta készülök slambucot főzni a férjem kérésére, de sajnos nem tudtam pontosan hogy egymás után mi mikor kell bele,főleg hogy sürü legyen,,, ne leves jellegü,,! Kipróbálom, de bent a tüzhelyen, majd a jó időben kint bográcsba. Kösz!!!!!

  katalin éva - 04. 03. 2010 - 12:48
 3. 3) Helló!
  Lenne pár apróság, amit nem értek. Kérlek, magyarázzátok meg.

  Honnan a keserű rossebből ismerte a hortobágyi ember a borsot, a delikátot, és a piros aranyat?
  A lebben pirítás nélkül elég nehezen kezelhető. Te mikor pirítod?
  A húsos szalonna -húsossága miatt- elég könnyen odapörcen a borácsra. Nem lenne jobb hagyományos kenyér/zsírszalonna? (Toka, hasaalja, stb…)
  Avas szalonnával összehasonlíthatatlanul jobb, ill. gazdagabb ízű az étel, mint a friss/nyers szalonnával. Szerinted?
  Hányféle, s milyen paprikára gondoltál?
  Lebbencset kevergetni?! Összetöröd a tésztát! Lebbencses ételeket úgy tudtam CSAK forgatni szabad…
  S egyébiránt miért kell összetörni a lebbencset? Ha megpirítod, nem ragad össze…
  Szerinted mi a különbség a slambuc, az öhöm, a nyögvenyelő és az öreglebbencs közt?

  Köszönöm a posztot, tanulságos volt, mert megerősítette a saját, többször sikerre vitt receptet.

  Legyen szép napot, s főzz saját és barátaid örömére jót, sokat, és gakran!
  Baráti üdv:

  Pharysheus

 4. 4) Kedves Ildikó!

  Amit leírtál, kicsi szívem, az inkább hasonlít a grenadin marsra, mint a slambucra, ami persze biztos finomabb bográcsban, szabad tűzön.

  Egyáltalán nem a te hibád, hogy nem ettél még igazi slambucot, és ezért ilyen szörnyűségekkel tömöd más emberek fejét. Az igazi slambucba, vagy mifelénk gyaméba 5 hozzávaló kell: szalonna, krumpli, víz, só, tészta. Szerény véleményem szerint szentségtöréssel felérő bűn egy olyan ételt slambucnak hívni amiben akármilyen fajta ízfokozó termék, pirosarany vagy az egyenízesítő delikát van.

  Azért, hogy ne csak pocskondiázásból álljon a kommentem, leírom, hogy milyen is az igazi slambuc.

  Kizárólag szabad tűzön bográcsban készíthető, sőt igazából a bogrács talán alapvetőbb, mint a szabad tűz, amit majd ti is látni fogtok.
  Szóval a szalonnának kisütöd a zsírját, majd hozzáteszed a “kockára” vágott krumplit, és 5-10 percig így sütögeted. Ezután hozzáteszel annyi vizet, ami 1-2 ujjnyival lepi el. Amikor felfőtt megadod a savát, úgy hogy egy kicsit sósabb legyen, mivel a később beleteendő tészta is fel fog még venni belőle. Miután a krumpli teljesen megfőtt annyi tésztát kell hozzátenni, hogy a speciális slambucfőző kanalat ráhelyezve éppen, hogy ellepje. Innentől nem szabad addig felkavarni, esetleg csak a felső rétegét, amíg a vizet teljesen el nem főtte. Csak ezután jön az amitől valamit slambucnak nevezhetünk, nevezetesen a 32-szeri fordítást, ennek során a megpirult részt előbb felkaparjuk, majd pedig fordítással a felszínre hozzuk, és belenyomkodjuk az étel belsejébe, és valóban ez a legfinomabb rész. Mint az mindenki számára nyilvánvaló kell, hogy legyen, az említett fordítás nem megoldható lábosban, WOKban már talán, de abban még sose próbáltam. Továbbá megemlítem még, hogy tapasztalataim szerint az ún. KO-s bogrács nem megfelelő e célra, hanem inkább az “egyszerű” vasfazék.

  Remélem sikerült világképedet tágítanom, és végre nem nevezed az általad leírt biztosan finom étket többé slambucnak.

  Üdv:
  ReBoot

 5. 5) Ezek már csak szőrszállhasogatás. Mindenki úgy készíti a slambucot, hogy a saját ízvilágának megfeleljen. És nem hiszem, hogy bárki is ismerné az eredeti slambuc receptet (ugyanis mindenki máshogy ismeri). Szerintem a beírók közül senki se Hortobágyi csikós….

 6. 6) Ez nem szörszálhasogatás hanem agy igazi hortobágyi slambucrecept.tejsesen korrekt, ez az eredeti recept!köszönjük Rebot!

 7. 7) Tisztelt ReBoot!
  Én a slambuc készítését a Hortobágyon tanultam,kb.1956 környékén. Ott bizony tettek bele vöröshagymát és fűszerpaprikát. A tészta házi volt, nem ragadt össze pirítás nélkül sem. És ha ajánlhatok valamit, akkor próbálják ki úgy, hogy a vége felé tesznek bele egy kis juhtúrót. Ezzel azonban vigyázni kell, mert könnyen leég.

 8. 8) Ezen a videón egy hortobágyi csikós főz slambucot pontosan úgy, ahogy reboot megosztotta velünk. A többi megoldás is biztosan finom, de nem slambuc. A piros arany és társai használatát nem minősítem…

  http://www.youtube.com/watch?v=ycwIDhvM3w8

 9. 9) Mielőtt elmérgesedne a helyzet, hortobágyiként muszáj ReBoot hozzászólása mellett kiállnom. Hortobágyon az eredeti slambuc hozzávalói kizárólag szalonna, burgonya, lebbencs, só és víz. Természetesen mint mindenhol itt is vannak kísérletezések, de az az “a’la ….” kategória:-)