október 24., péntek : Salamon

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Sült csirke

augusztus 2, 2009  
kategória Egyszerű, Főzőiskola, Parti, Receptek, Ünnepi

Sült csirkeA sült csirke az egyik legfinomabb étel, amely ideális családi ebédre, vacsorára, de akár egy vendégváró menü főszereplője is lehet. Elkészítése változatos és egyszerű – hiszen a előkészítés után a sütőben 1-2 óra múlva mondhatni „magától” elkészül..

A tökéletes sült csirke szinte minden séf célja és a legtöbb háziasszony álma. Természtesen “mindenki másképp csinálja” – vannak, akik a hús minőségében vélik a siker titkát, mások az alacsony hőmérsékleten való sütésben, sokan a sütés alatti folyamatos locsolásban vagy rácson való sütésben hisznek stb. A valóság az, hogy többféleképpen lehet a sült csirkét elkészíteni –  az eredmény akkor perfekt, ha a hús puha (de nem mállós!) a bőr viszont ropogós. Íme néhány tipp ehhez:

  • Először is vásároljunk tudatosan – minél jobb a csirke tartási módja, annál jobb a hús minősége és annál finomabb lesz az íze.
  • Sütés előtt tisztítsuk meg és mossuk át alaposan a csirkét (a hasüreget is), majd papírtörlővel töröljük szárazra!
  • Dörzsöljük be vajjal kívülről a csirkét, majd a bőr alatt a mellkast – ezáltal a bőr ropogósabb lesz, a mellhús viszont nem szárad ki.
  • A csirke hasüregébe tegyünk citromot, zöldfűszereket, hagymát, fokhagymát – de ne tömjük tele!
  • Fűszerkeveréket, szószt, mázt, pasztát a bőr alá is tehetünk, vigyázva arra, hogy a bőr ne sérüljön meg.
  • A csirke lábakat célszerűbb nem összekötni, így a csirke egyenletesebben sül át.
  • A rácson való sütés a hő opcionális forgását biztosítja – ideális a V alakú rács, amely magasabbra emeli a csirkét, továbbá a keletkezett szaft kissé karamellizálódik (intenzívebb ízt eredményezve), miközben a zsír réteg kiválasztódik, amit sütés után könnyen el lehet távolítani.

Sütési idő

  • Az általános szabály az, hogy egy egész csirke sütésére (kb190 fokos sütőben) számítsunk 35-45 percet kilóként, amihez adjunk extra 15- 20 percet.
  • Egy másik sütési módszer alapján először magas hőmérsékleten, 220 fokon 15-20 percig sütjük a húst, majd 175-190 fokon –  addig, amíg a bőr aranybarna színű  lesz, és tiszta lé folyik a combokból.
  • A harmadik sütési módszer alapján a csirkét egy mély, fedett  lábasban, alacsony hőmérsékleten, több órán keresztül sütjük (általában zöldségekkel együtt).
  • Mindhárom módszerhez találhatók receptek a cikkünk végén.

Tippek

  • A sütés idejét felgyorsíthatjuk, ha a hátcsontot felmetsszük és „pillangó” stílusban  a csirkét lelapítjuk, vagy a csirkét a mellcsont mentén kettévágjuk. Ha nincs szükségünk mindkét felet kisütni, a felesleges részt fagyasszuk le.
  • Még gyorsabb lehet a csirke sütése, ha a csirkét negyedeljük, vagy 8 részre vágjuk a hasüreg mentén. A csontvázból készítsünk alaplevest, a hús szeleteket tegyük tepsibe és süssük ki zöldségekkel (recept ötletek lejjebb).
  • A csirkét általában fedő vagy fólia alatt sütjük – azonban vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz. Lásd egészséges konyhai eszközök>>
  • A  csirke sütésésvel párhuzamosan készítsünk köretet is a sütőben – a másik polcon egy lapos tepsiben vagy a csirke köré tegyünk zöldség darabokat (az utolsó 30-40 percben). Egyszerű köretek>>
  • A  kész sült csirkét mindig hagyjuk pihenni 10-15 percig – csakis utána tálaljuk.
  • A keletkezett szaftból készítsünk mártást – öntsük le vele a  tálalt felvágott húst.
  • A sült csirkét tálaljuk köretekkel, salátákkal. Saláta receptek>>
  • A maradék csirkehúst használjuk fel egyéb ételekhez, vagy szendvicsekhez chutney-val!

Sült csirke receptek

Egyszerű receptek maradék sült csirkével

Kapcsolatos cikkek

           Email            Címoldal           

Egy hozzászólás

  1. 1) Mi nem szoktuk egybe sütni de biztos így is jó.