október 30., csütörtök : Alfonz

kedvenc Add a kedvenceidhez!     Subscribe to TutitippekNews FeedSubscribe to TutitippekComments

Sült libacomb

november 16, 2009  
kategória Egyszerű, Receptek, Ünnepi

Sült libacombEgész liba helyett gyakran célszerűbb csak libacombot vagy -mellet készíteni, hiszen hamarabb átsül, ugyanakkor kiadós. A sült libacomb nagyon egyszerű alaprecept, amelyhez csak kiváló minőségű libahúsra van szükség, az étel lényegét egyértelműen az adja meg..

Hozzávalók:

  • 4 db libacomb
  • 2 db alma
  • 2 hagyma
  • só, bors, majoránna

Elkészítés:

  1. A libacombokat mossuk és szükség esetén tisztítsuk meg. Töröljük szárazra, és fűszerezzük sóval, borssal és majorannával.
  2. Az almák magházát vágjuk ki, a hagymát pucoljuk meg, vágjuk mindet negyedekre.
  3. Egy megfelelő méretű tepsi alján helyezzük el a combokat (bőrös oldallal lefelé), majd köréjük rendezzük el a hagyma és alma darabokat. Öntsünk kevés vizet a tepsi aljára. 170 fokos sütőben lefedve addig sütjük a combokat, amíg teljesen megpuhulnak. Az utolsó fél órára fordítsuk a combokat bőrös oldallal felfelé, és fedő nélkül pirítsuk meg a bőrt (közben néhányszor locsolgassuk).
  4. Tálalás előtt a pecsenyeléről kanalazzuk le a zsírt. A maradék pecsenyelevet szűrjük át, az alma és hagymadarabokat passzírozzuk szitán hozzá, majd az egészet forraljuk be (esetleg be is süríthető).
  5. Tálaljuk a libacombokat az almás-hagymás pecsenyelével és tetszés szerinti passzoló körettel.

Tippek:

  • A libacomb vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg szépen tisztított bőrűt vásároljunk (ellenőrizzük vásárlásánál, nyugodtan válogassunk), így sok munkától kíméljük meg magunkat.
  • Ha nem fogyna el minden hús, tegyük a maradék (esetleg bőrétől megtisztított) sült libacombot egy tálba, és öntsük fel a kisült tiszta libazsírral úgy, hogy a zsír ellepje. Ilyen módon a sült libacomb hűtőszekrényben korlátozott ideig tárolható, a zsírból kivéve ismét felmelegíthető és fogyasztható.
  • A sütés során jelentős mennyiségű zsír sül ki a libából. Ezt érdemes kanállal a pecsenyelé tetejéről leszedni, mert egyrészt máshol felhasználhatjuk (pl. krumpli sütéshez), másrész élvezhetetlennül zsírossá tenné a finom pecsenyelevet.
  • A hús akkor ideális állagú, ha „leválik a csontról”. A liba meghálálja a lassú tűzön  (150-170 fok) sütést, legyünk türelmesek, ez az egyedüli nehézség az étellel, kivárni amíg elkészül. Kg-onként 45-60 perc sütési idővel számoljunk. A húsba szúrjunk óvatosan villát, így ellenőrízthető a legegyszerűbben a puhasága.
  • Hasonló módon süthetünk természetesen libamellet is.
  • Sült libacombot elsősorban télen, esetleg ünnepi alkalomra készítünk. Ideális étel Márton napra. Márton napi receptek>>
  • A sült libacomb körete lehet például párolt vöröskáposzta, burgonyagombóc,  vagy meleg káposztasaláta.
  • Sült liba receptek>>

           Email            Címoldal           

Jelenleg nem lehet hozzászólni .